Оптимална дебелина на паркета за всяка стая в къщата

Оптимална дебелина на паркета за всяка стая в къщата

Правилната употреба на някои настилка за определена стая с паркет, изработени от дърво остава най-добрият Подовите настилки в продължение на много векове. Миниатюрни чист дъска, подредени близо една до друга, образувайки красив модел на пода и полирани до блясък с помощта на мастика или лакирана създаде естетически приятен, топъл и трайни покритие, което съвпада перфектно с характерен интериор.

Паркетът е екологичен, практичен и издръжлив, естественото дърво на пода дава усещане за топлина. При избора на такава настилка, е необходимо да се вземат предвид целите на стаята, защото оптималната дебелина на паркет за всяка стая, независимо дали е с кухня или хол, може да варира.

Структура на паркетната плоскост и нейната дебелина 

Паркетна дъска е многослойна дървена подова настилка. За лицевия слой на дъската се взема ценна дървесина. Дебелината на декоративния слой на дъската зависи от поддръжката на пода (максималния брой полирания). Обикновено дебелината на лицевия слой е от 3 до 6 мм. Деветметров слой от сърцевината на дъската за паркет се прави по правило от HDF или от къси игли.

Долният слой от 2 мм се състои от шперплат. Колкото по-дебели са паркетните настилки, толкова по-стабилни и по-твърди са те.

Цената на тънката паркетна дъска ще бъде по-малка от половината от размера

На строителния пазар има паркет, чиято обща дебелина може да бъде от 7 до 25 мм. Дебелината на прътите е от основно значение при избора на материала. Например, едно твърдо и дебело покритие ще продължи по-дълго, няма да дрънка на всяка стъпка и ще бъде по-ремонтируемо, отколкото тънко. Но в редки случаи е жизненоважна еластичността на елементите на паркета. Ако грубият под е с лошо качество и има леки криви на нивото - по-добре е да приложите тънка версия на ламелите. Също така, тази опция се предпочита в помещенията с ниски тавани, където се брои всеки милиметър. Между другото, основният критерий за избор е, разбира се, цена. Цената на тънък паркет дъска по очевидни причини ще бъде много по-ниска от цената на по-дебел. Важно е също да знаете дали имате нужда от шперплат за паркет.

При посещаваните стаи е препоръчително да използвате паркет по-дебелПакетът паркет, в зависимост от дебелината му, може да бъде от няколко вида:

 • 7 - 10 мм борда. Лицевият слой на паркетната плоскост от този тип е направен от фурнир от ценни дървесни видове, чиято дебелина не надвишава 2,5 мм. Такова покритие се оставя с очакване на пълна замяна след определено време, така че е невъзможно да се смила. Този борд е избран в случаите, когато е невъзможно нивото на пода да се повиши или да се увеличи височината на вратите.
 • 13 - 16 мм борда. Този тип дъска най-често се използва в жилищни сгради, най-оптималната възможност за съотношението цена и качество. Дебелината на външния слой е 4 мм. Този тип може да издържи 2 - 3 полиране, не повече. Този тип може да се използва в спални, в зали и в други помещения, където експлоатационният товар върху покритието е незначителен.
 • 20 mm борда. Дебелината на външния слой не е по-голяма от 6 мм. Този тип се препоръчва за използване в жилищни и обществени помещения. Може да се използва в кухнята и в залата, както и в офиси с нисък трафик. Издържа няколко полирания. Поради това тя се счита за по-трайна в сравнение с предишния тип.
 • 22 - 25 милиметрова дъска. Дебелината на външния слой в обхватите на видовете от 0.36 до 0.6 cm. Този тип борда е предназначена за жилищни и търговски (обществени) пространства, се използва активно в изграждането на една страна, както и за възстановяване на пода при обновяване на стари сгради. При продажба често не можете да намерите 25-милиметров паркет.

Какво трябва да знаете за паркета (видео)

Видове паркет

Етажният паркет може да бъде в няколко форми:

Паркет паркет

Това е най-простият вид паркет. За производството му се използват барове с дължина 15 - 60 см, широчина 3 - 10 см и дебелина 16 мм. В краищата на баровете са направени специално изработени жлебове и ръбове за нанасяне на листове. Произвежда се по правило от евтини дървесни видове (череша, акация, клен, орех, пепел).

В стаи с малко посещение можете да използвате паркет

Този тип е много прост при производството на паркет и в неговата опаковка.Съгласно чертежите се разграничават няколко класификации:

 • Универсален - малки възли и променлив шаблон;
 • Изберете - дъска с хомогенен фин модел;
 • Натура - повтарящ се модел с малки възли;
 • Антични - цветовете и шаблоните се променят;
 • Класически - върху чертежите с текстуриран чертеж;
 • Гост - контрастиращи цветове, рязане - смесени.

Артистичен паркет

Най-сложен вид паркет в плана за производство и проектиране. За производството на този вид се използват няколко напълно различни по отношение на текстурата и нюансите на дървото. Най-популярната комбинация от такива видове като клен, кемп, черен и махагон, пепел, дъб. Този паркет винаги се изчислява за определена подова площ и се определя стриктно според проекта.

Артистичният паркет е доста устойчив на промени в нивата на температура и влажност. Технологичният процес на производство на такъв паркет е много сложен и може да продължи до 1 година. Можете да видите материала, който ще ви каже как да изберете паркет.

Асортимент (мозайка) паркет

Сглобява се от летви от 400x400 до 600x600 мм. Това е един вид панел (модулен) паркет, залепен на лепило.

Съгласно методите за фиксиране и профилите на ръбовете се различава в следните подвидове:

 • Паркет "на твърда релса" (прикован към подовата настилка);
 • Паркет "на мека релса" (подредени чрез занитване);
 • нит с фалц (фиксиран с мастик);

Настроеният паркет е цветен, цветен и разнообразен по отношение на текстурата, използван в дневните, за да допълни интериора.

Мозаичният паркет е в състояние да украсява всяка стая и да допълва интериора

Модулен паркет (паркет)

Той има най-старата технология за производство, използвана преди няколко века за палатков паркет. Паркетът се произвежда под формата на щитове, когато малки дъски от масивна дървесина са залепени на дъното на дъските.

В зависимост от основата, модулният паркет е разделен на категории:

 • Reechnoe база (основата от двете страни е облицована с белен тип фурнир);
 • рамкова основа (стелажи - пломбите са фиксирани в рамката);
 • двуетажна основа (паркетните ламели са залепени заедно перпендикулярно);
 • основата е изработена от дървесен чип борд (възможно е също да има основа от табла от циментов чип).

Модулният паркет може да бъде разделен на разновидности на лицевата част:

 • покриващ с плоча от шперплат,
 • покритие с квадратно фурнир,
 • покриващ с паркет летви.

За мансардна стая не е важно да се използват скъпи видове паркет

Pronto - паркет

Тя е изработена от голямо разнообразие от дървесни видове чрез наслояване. Вътре в лентата има по-меки скали. външен - по-солиден.

Дебелината на паркета е важен параметър при избора на конкретно разнообразие за стаи в къщата ви. Дебелината на паркета се определя от нейното качество и издръжливост, така че за дългосрочна употреба е по-добре да се закупи паркет с оптимална дебелина, за да не се замени подовата настилка в близко бъдеще. Препоръчваме да прочетете статията за полагане на паркет на шперплат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Начини за полагане на паркет бордаНачини за полагане на паркет борда
Топъл под пода на паркетаТопъл под пода на паркета
Подова настилка за паркетПодова настилка за паркет
Паркет етаж луксозен етаж снимкаПаркет етаж луксозен етаж снимка
Подовата дъска трепва Какво да правя?Подовата дъска трепва Какво да правя?
Ремонт на паркет съвет от собствените си ръце инструкции стъпка по стъпкаРемонт на паркет съвет от собствените си ръце инструкции стъпка по стъпка
Топъл под под фасадата на паркетаТопъл под под фасадата на паркета
Ремонт и довършителни работи на подаРемонт и довършителни работи на пода
Паркет дъска на стенатаПаркет дъска на стената
Паркет дъска или ламинат какво да изберемПаркет дъска или ламинат какво да изберем
» » Оптимална дебелина на паркета за всяка стая в къщата