Видове и видове паркет какво е паркет

Видове, видове паркет

Паркет - дървени настилки, състоящи се главно от естествено дърво. В тази статия ще говорим за типовете и видовете паркет, техните характеристики.

Паркет паркет

Паркет паркет е най-разпространеният вид сред своите братя. Покритието от парче паркет се състои от ламели с канали и хребети (шпайкове), които, съединяващи ключалката, образуват една единствена структура. Материал на производството: масивно дърво.

Дебелината на пръчките е в диапазона 15-22 mm, дължината достига 50 cm, дебелината е 7,5 cm.

Паркет парче има добри предимства пред други видове покритие:

 • трайност;
 • Възможност за многократни ремонти;
 • Разнообразие от видове полагане на различни модели.

Класификация на парче паркет чрез модели на рязане:

 • Изборът е малък чертеж.
 • Натура е често повтарящ се модел с малки възли.
 • Гост - контрастно смесено рязане.
 • Класиката е текстуриран чертеж.
 • Универсален - променлив модел с малки възли.
 • Антикът е силно променящ се модел с различни нюанси.

Асортимент (мозайка) паркет

Мозаечната форма на паркета е дадена на името му поради факта, че в скалите 40-40 или 60-60 см има комплект паркетни решетки с различни нюанси. Дебелината на ламелите е 8-12 мм. Завършеният паркетен под, изработен от такива клапи, ще бъде интересна мозайка (също можете да изчертаете чертежи).Предната част на паркета е защитена със специална хартия, която трябва да се отстрани след полагането на цялото покритие. Звукоизолацията може да бъде залепена отдолу.

На профила на каналите (ръбовете) и начините за закрепване към основата паркетът може да бъде от 4 типа:

 • Нулиране с отстъпка. От всички страни на бара има наклонени гънки, чиято същност е да закрепи паркета с мастик или горещ битум. Този паркет е най-издръжлив.
 • Наниснете с косов канал. По целия периметър на бара има наклонени слотове, подсилващи затягането.
 • Монтиране върху здрава релса. Висока здравина на този вид закрепване се осигурява от ноктите, с които дъските се приковат към основата. От двете страни лентата е груба, а другата - канали.
 • Монтиране на мека релса. Има жлебове по целия периметър на летвите. За да се гарантира, че ламелите не се движат отделно, релсата се вкарва в съединението на жлебовете.

Панелна настилка

Таблото се състои от 2 слоя. Първият слой е директно квадратна дъска от дъски или фибростъкло, вторият слой (отпред) - малки решетки от масивно дърво. Размерите на екрани могат да достигнат до 80-80 см с дебелина 15-30 мм. Лицевият слой е лакиран.

Основната картина на панелния под е квадрат или неговите производни. В някои случаи можете да направите по поръчка рисунка.

Видове бази от панелен панел:

 • Framework. Рамките са лента с ъглово съединение върху лепилото и върху клещите. Рейки в ремъка е прикрепен към прав сляп скок.
 • Летва. Основата е покрита с фурнир от двете страни.
 • База от ПДЧ или DSP.
 • Dvuhreechnoe. Рейки са залепени в перпендикулярна посока.


Видове облицовки на панелния паркет:

 • Паркетни ламели;
 • Квадратна нарязан фурнир;
 • Плитка за облицовка на шперплат

Дворец (артистичен) паркет

Това е най-скъпият паркет, което се казва в него (наричан още изкуствен паркет). Дворецът може да има много завои и преплитания, за да създаде не само рисунка на подовата настилка, но и истинско произведение на изкуството. Естествено, такъв паркет може да си позволи богат хора с голяма дневна. За да направите пода от дворец паркет по прищявка на собственика на къщата, е необходимо да се направи всички възможни измервания. За щастие вече има високотехнологично оборудване, което ви позволява да създавате различни версии на паркетни дъски за изграждането на голям етаж от двореца паркет.

При създаването на дворцов артистичен паркет могат да бъдат нанесени десетки дървесни видове, което прави покритието абсолютно уникално дори и в състава.

За палатков паркет е необходимо да изберете с ума вида дървесина, така че промените във влажността, температурата да засегнат всяка порода, без да се намесва с другите.

Масивен паркет

Масивна паркетна дъска се състои от парче дърво (и ценно, така че струва повече). Масивен паркет се дължи на по-големия брат паркет (също има жлебове и ръбове (шпайкове) за фиксиране по време на полагане). В действителност, разликата между тях е само в размер: ширина от 8 см, дължината може да достигне няколко метра, дебелината на 15 мм.

Паркет съвет

Панелът за паркет се нарича трислойна дъска, защото се състои от три парчета естествено дърво. Влакната на слоевете са напречни помежду си, така че бордът е в състояние да издържа на промени в температурата и влажността. Долните слоеве се състоят от иглолистни видове, а горните слоеве - от цената на масивна дървесина.

Горният слой може да бъде твърд или може да се състои от 3 до 4 ленти, за да се създаде по-мозаечен нюанс на подовата настилка.

Размери на трислойната паркетна плоскост: дължина 120-27 см, широчина 13-21 мм, дебелина 7-23 мм. По правило панелът за паркет незабавно се покрива с лак.

Ламиниран паркет

Ламинираният паркет не се състои от естествено дърво, а само мутира структурата му.

Ламинатът се състои от 4 слоя:

 • Ламиниран горни слой (акрилна или меламинова смола).
 • Декоративен слой - определя структурата на покритието (в допълнение към дървото, ламинатът може да симулира както каменни, така и керамични плочки).
 • Основният слой е дървесни влакна или ПДЧ с висока плътност.
 • Долен слой за защита от влага.

Общата дебелина на всички тези слоеве може да бъде от 7 до 11 мм.

Паркет от Pronto

Многослойният паркет се нарича прото-паркет. За производството му се използва висококачествена дървесина. Особено за горния слой, който е направен от дъб, орех, махагон. Процесът на създаване на паркет от многослойни парчета отнема време (до 7 месеца): повишаването на здравината на дървото се насърчава чрез високотехнологична топлинна обработка. Тогава дървото е полирано. Паркетът Pronto може да бъде лакиран (струва 2 пъти по-скъп) и не е лакиран.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на ламинатПолагане на ламинат
Лепила за паркетЛепила за паркет
Начини за полагане на паркет бордаНачини за полагане на паркет борда
Материали, които имитират дървения подМатериали, които имитират дървения под
Топъл под пода на паркетаТопъл под пода на паркета
Паркет етаж луксозен етаж снимкаПаркет етаж луксозен етаж снимка
Ламиниран паркет, ламиниран паркет Технология на ламиниран паркетЛаминиран паркет, ламиниран паркет Технология на ламиниран паркет
Ламиниран паркетЛаминиран паркет
Прахосмукачка за паркет какво да търсите при избора сиПрахосмукачка за паркет какво да търсите при избора си
Плочка за паркетПлочка за паркет
» » Видове и видове паркет какво е паркет