Мастика за паркет как да избирате и прилагате

Мастика за паркет - как да избирате и прилагате правилно

Не много отдавна в апартамента си направихте ремонти и гостите бяха горди, че демонстрираха нов паркет. И днес го гледате с недоумение и леко недоволство и мислите как да възстановите повърхността на нейната девствена красота и блясък. Не бъдете тъжни - тази скръб може лесно да ви помогне! Композициите за триене и мастика за паркет са на пазара в доста широк диапазон. Чрез закупуването на това или на това вещество можете абсолютно безопасно да разчитате на положителен резултат. Но преди всичко, да се запознаете с техниката на прилагане на всеки тип мастик.

Цел на мастика за паркет

Паркетът е един от най-популярните подови настилки. Историята на паркетните подови настилки с корените си се връща към античността - поставяме паркета от стомана във Франция през 15 век. В този период подът на паркета служи като знак на просперитет: такива подове могат да бъдат намерени само в горната класа и аристократите.

В момента почти всеки човек може да си позволи да организира паркет. Вие, разбира се, сте истински ценители на паркетни подови настилки и можем да обясним екстатично на приятелите, които идват да посетят за всички предимства на подовата настилка. Той поддържа топлината добре, е издръжлив и абсорбира абсолютно шума. Но вашите гости могат да забележат само величието на външния вид на паркета, неговата структура и цвят.

Ето защо трябва да се обърне специално внимание на крайния етап на полагане на паркета - покритието с мастик или лак - при монтажа на такова покритие. Използването на мастика има най-благоприятен ефект върху външния вид на паркета и подчертава текстурата на дървото в най-добрата светлина. Вие лесно ще намерите мастик състав, който има отлични бактерицидни свойства.

Мастика за паркет е един вид естествен материал, който е отговорен за поддържане на целостта на дървения под. Агентът е специален състав, който съдържа полимери и восък. Когато се използва това вещество на пода, се образува защитен филм, който дава на пода красив блясък, предпазва дървото от естествено износване, мръсотия и влага. Зад покрития с мастик паркет е лесно и лесно да се грижите.

Предимствата на мастилата за почистване на паркет са изключително широки. До голяма степен това допринася за специалния състав на мастика. Те обикновено са изработени от каучук, битум, естествени и синтетични смоли. На тяхна база средствата придобиват различна консистенция, еластичност и вискозитет.

Избор на мастика за паркет

Хубаво е да се чувстваш като добър домакин, но за да поддържаш секса си в добро състояние, трябва да избереш подходящата мастика за обувката. За да направите това правилно и да изберете какво да разтривате паркета, си струва да се запознаете с видовете маски, които присъстват. На пазара на строителни материали са представени различни безцветни мазилки или мастила от различни нюанси. След като изберете необходимия нюанс на мастика за паркета, ще имате възможност да актуализирате яркостта на стария паркет.Мастиките за паркет са готови или разтворими. Готовият състав може да се види в опаковката, която прилича на тръба, заварена от двата края. Подобен мастик вече е готов за употреба. Разтвореното триене преди директна употреба изисква известен брой манипулации: сухите смеси се разреждат с гореща вода и се смесват.

Топла и студена маска

Горещите маски за паркет са направени на битумно-каучукова или битумна основа, които се използват за подреждане на комплект паркет. Основното предимство на тези инструменти е бързото им втвърдяване: след няколко минути вече можете да ходите на прясно положения под.

Технологията за полагане на паркет с такова мастило обаче е по-трудно, поради което горещите маски се използват по-рядко. Първо, има опасност от пожари и изгаряния, тъй като работната температура на веществото е около 160-180 градуса по Целзий. На второ място, за да затоплите горещата мастика изисква специално оборудвано място.

Студените тестове се правят на основата на разтворители - етилов ацетат, бензин или бял спирт. Тяхното втвърдяване се извършва чрез изпаряване на този разтворител, поради което продължава 1-2 дни. Операция на шлайфане и полиране на паркет на базата на студена мастика се извършва не по-рано от три дни след полагане на паркет.

Понякога преди работа е необходимо да се разрежда удебелената мастика. За разреждане се препоръчва да се използва само марката разтворител, използвана при производството. Използването на други разтворители за мастика може да разруши безпощадно мастиката и ще загуби собствените си адхезивни свойства.Топла и студена мастика за паркет може да се приготви със собствените си ръце. Тя ще бъде много по-евтина от закупуването на паркетни тапи, направени във фабриката. Технологиите и формулировките за приготвяне на мастила могат да бъдат намерени в интернет и книгите. Трябва да се помни, че производствената процедура изисква спазване на правилата за безопасност и правилата за пожарна безопасност. Препоръчва се оборудването на работното място за домашно готвене с пожарогасителни средства.

Класификация на мастилата по състав

Критериите за класификация на мастилата за паркет са много, но основната класификация е класификацията на мастилата за полиране на пода по състав. За вашето внимание днес са представени такива видове мастики: водоразтворими, водно-емулсионни, восъчни и терпентинови.

Водоразтворимите маски за паркетни подове трябва да се разреждат във вода. Те се използват главно при триене на дъбов паркет, защото дъбът е по-устойчив на влага. Този мастик може да се използва за други видове дървесина, за тази цел е необходимо да се добави по-малко вода, за да се направи разтворът по-плътен. Преди да използвате мастика внимателно прочетете инструкциите: старият дъбов паркет трябва да се трие веднъж, а новият паркет - два. Водоразтворимият мастик не се препоръчва за брезова и букова дървесина, тъй като такива скали са изключително чувствителни към влага.

Восъчните маски за паркет се състоят от восъкоподобно вещество, добавки и разтворител. Такъв мастик може да се използва за различни дървесни видове - клен, бук, бреза, пепел, хвойна и бор. Восъкът мастик е в състояние да даде на паркета стабилен блясък и отлични защитни свойства. Но такъв мастик има някои недостатъци. Ако се нанася паркет върху битуминозен мастик, не се препоръчва използването на восъчен мастик с терпентин, който е включен в неговия състав. В допълнение, разтворителният мастик дава специфична миризма.

Емулсионната мастика за вода се счита за най-разнообразния вид мастик, тъй като е подходящ за паркет, изработен от всякакъв вид дървесина. Водните маски се предлагат в сортове: течни, пастообразни и твърди. В такова вещество се съдържат активни вещества, които са в състояние да почистват перфектно повърхността на паркета. Но въпреки това не забравяйте да прочетете в указанията за покупка на мастика, който трябва да посочва видовете дървесина, за които е предназначен мастика.

Технология на използване на мастила

Работата за покриване на вашите подове от твърда дървесина не отнема много време и не изисква никакви специални физически усилия. Основното в този случай - точно разпределете мастика върху повърхността на пода и оставете веществото, докато напълно изсъхне и се втвърди. Обикновено сходни естествени материали като масло, восък и мастик за паркет еделвакс се сушат по-бързо от всички видове лакови покрития. За един ден паркетът, покрит със свеж слой мастик, може да бъде прехвърлен на полезна операция.

За защита на дървен под е прието да се използват естествени структури, особено ако става въпрос за помещения с високо натоварване на паркет. Това е така, защото покритията от естествени материали могат бързо да се актуализират. И за да се приложи нов слой лак, е необходимо да се премахне стария лак, да се полира повърхността и едва след това да покрие отново паркета. Сух паркет ще бъде поне една седмица.

Покритието на подовата маска трябва да се актуализира редовно, тъй като предишният защитен слой се поддава на естествено износване. Mastic се препоръчва за приложение в няколко тънки слоя. Техниката на прилагане на вещество се определя от специфичния състав на даден мастик.

Универсалността и качеството на водоразтворимите формулировки зависи пряко от степента на смесване на мастика. За да нанесете мастика върху паркета, често се използват четки с средна твърдост. След това съставът трябва да се остави върху повърхността на пода, докато изсъхне напълно - около 4-5 часа. След това останалият мастик може да се отстрани с мека кърпа и парчето да изсъхне за още няколко часа. В края на този период трябва да се приложи друг слой от формулата.

Терпентинови маски за паркет се приемат за поставяне или омесване два пъти. Повторно нанасяйте веществото само след изсъхването на първия слой. Шлайфането се извършва с помощта на специални четки, докато се образува тънък защитен слой.

Водо-емулсионното съединение се използва на предварително почистената и прахообразна повърхност на пода. Приблизително един час след нанасянето на мастика е възможно да се търка паркета с помощта на кърпа или специална четка за полиране.

Що се отнася до състава на восъка, си струва да се подготви предварително, тъй като тяхното потребление ще бъде доста голямо. Нанесете субстанцията с плоска четка или четка на предварително почистения от прах под. Необходимо е да се извърши качествено изравняване на такова мастило върху подовата повърхност. Това ще осигури максимална абсорбция на състава, което повишава нивото на износоустойчивост на покритието.

Техниката на прилагане на състав на водна емулсия от други методи е практически една и съща. Повърхността е алтернативно покрита с два слоя от подобен мастик и внимателно разтрита с конвенционална четка или кърпа.

Така че вече знаете, че завършването на паркета е повърхностно полиране със специален естествен мастик и какъв вид на това вещество може да се намери на пазара на строителни материали. Мастика за паркет ще подобри външния вид на покритието и ще предпази пода от влага и замърсяване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топъл под пода на паркетаТопъл под пода на паркета
Подова настилка за паркетПодова настилка за паркет
Паркет етаж луксозен етаж снимкаПаркет етаж луксозен етаж снимка
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Подовата дъска трепва Какво да правя?Подовата дъска трепва Какво да правя?
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Ламиниран паркетЛаминиран паркет
Ремонт на паркет съвет от собствените си ръце инструкции стъпка по стъпкаРемонт на паркет съвет от собствените си ръце инструкции стъпка по стъпка
Как да измиете паркет или дървен подКак да измиете паркет или дървен под
Прахосмукачка за паркет какво да търсите при избора сиПрахосмукачка за паркет какво да търсите при избора си
» » Мастика за паркет как да избирате и прилагате