Диамантите - за какво си заслужава да платите Статии за камъни за бижута - каталог с артикули - скъпоценни камъни за всички!

Произход.

Диамантите са добивани и добивани почти по целия свят. Първите камъни са с произход от Индия (копието на Golcoda). По-късно Бразилия стана основният минен сайт. В края на 19-ти век Африка заема своето място. Доста големи депозити са в Русия, Австралия. За разлика от много други скъпоценни камъни, като рубини (Mogok), сапфир (Кашмир), демантоид (Урал) за диамант от техния произход не е толкова важно и каменна ценен за нейните характеристики.

Кристал от диамант.

Обща информация.

Когато говорим за диаманти (диаманти), те често използват думата "най-много". Всъщност диамантът е най-трудният, най-прозрачен, най-блестящ. най-скъпите, най-желаните и т.н. и други подобни. Струва си да се отбележи, че диамантът не придобива стойността си наведнъж, а само когато се научи да дава качествено отрязване. Всъщност цялата красота на камъка се разкрива едва след разрязването.

Също така, доста интересен е фактът, че диамантът не е рядък камък. В историята има няколко случая, когато цената им спадна много ниска поради голямото предлагане, което превиши търсенето. Днешният пазар на диаманти до голяма степен се дължи на съществуването на De Beers, чиято политика не позволи на пазара да се срине след откриването на много депозити в Африка. Те изкуствено създават дефицит на камъни, като по този начин надуват цената.

Диамантът може да бъде почти всеки цвят, но най-често жълтеникав, кафяв, безцветен. Диамантите от други цветове се считат за фантазия. Чист (без примеси), диаматът няма цвят (безцветен), а цветът му се придава чрез микрочипост (за да не се бърка с включенията). По-специално, естествените диаманти се дължат на примесите на бор в синьо.Естествени фантазия диаманти са много редки и цената за тях е много по-висока, отколкото за безцветни камъни. Най-много

Диаманти от естествена фентъзи.

Общо тегло 0.41 карата. Цената е 70 000 $скъпи са червените и сините камъни. Цената на карата за тези камъни достига стотици хиляди долари, а дори и най-малкият камък не е на разположение на всички.

Неговата известна игра на светлина и блясък на диаманта се дължи на дисперсия и индекс на пречупване. Последният, отговорен за факта, че светлината, падаща в камъка, се отразява от лицата и излиза назад, което води до блестящ блестящ блясък. Дисперсията е отговорна за игра на камъка, т.е. светлината се разлага в свои цветни компоненти. Струва си да се отбележи, че дисперсията на диаманта не е най-голямата сред скъпоценните камъни, и такива камъни като сфена или демантиоид надвишават този показател. Диамантът обаче ги превъзхожда по твърдост, което го прави по-привлекателен за изработката на пръстени.

Твърдостта на един диамант заслужава специално внимание. За него се говори за факта, че в абсолютни стойности твърдостта на диаманта е 90-180 пъти по-голяма от твърдостта на корунда (която следва по скалата на Мос). Тази разлика е много по-голяма от разликата в твърдостта между корунд и най-меката минерална маса (с твърдост 1). Това обаче не означава, че диаматът не може да бъде унищожен. Под влиянието на силно въздействие, камъкът лесно може да се раздели по равнините, успоредни на лицата на редовния октаедър.

ценообразуване

Цената на конвенционалните (не фантастични) диаманти зависи от четири параметъра. Това правило често се нарича правило на четири C (4C - яснота, цвят, рязане, карат). В интернет има много информация по тази тема, така че ще се съсредоточим само върху основните моменти.

Като цяло, като стандарт, има таблица Rapaport, в която са изброени цените (в стотици долари на карат) в зависимост от цвета, чистотата и теглото на камъка. По подразбиране се смята, че камъкът има диамантен разрез и качеството му не е под определени изисквания. Разбира се, на цените, посочени в тази таблица, те се купуват много рядко и търговете отиват за понижаване на тази цена, т.е. продавачът посочва отстъпка от Rapaport. В нашата страна има някаква митична цена на Министерството на финансите, но, честно казано, никога не съм го виждал. Те казват, че цените в него са много по-ниски от пазарните цени и, следователно, са завършени.

Нека да анализираме параметрите на оценката на диамантите.

чистота

Искам да напиша, че това е най-важният параметър, но няма да го направя :) Всъщност чистотата на камъка зависи от външния му вид. камъните с ниска чистота нямат блясък и играят. Те изглеждат млечно. Закупуването на такива камъни в бижута не е достатъчно. Освен това камъните с нисък индекс на чистота имат ниска якост.

В повечето страни чистотата на диаманта се измерва на скалата GIA. Повече информация за тази система можете да намерите в моята статия "От чистотата на чистотата". В нас в Русия има скала на оценка на качеството на брилянтите. Най-чистите камъни получават чистотата на 1. Колкото по-лошо е качеството на камъка, толкова по-голяма е чистотата в руската система за оценка на качеството.

Руска скала за оценка на качеството на диамантите

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Камъни по цвят на очитеКамъни по цвят на очите
Камъкът на овенчетоКамъкът на овенчето
Речник на камък-производител основни термини на строителя - камък-човек, колекция от строителни…Речник на камък-производител основни термини на строителя - камък-човек, колекция от строителни…
Диамант татуировкаДиамант татуировка
Течни камъни по ноктите - уникален маникюр за истински дамиТечни камъни по ноктите - уникален маникюр за истински дами
Кое е най-доброто за бира?Кое е най-доброто за бира?
Каменна камина декорацияКаменна камина декорация
Камъни по ноктите СнимкаКамъни по ноктите Снимка
Използването на камък в интериора, декорацията и интериора с камъкИзползването на камък в интериора, декорацията и интериора с камък
Как да направите красиво цветно легло с камъни и тухли?Как да направите красиво цветно легло с камъни и тухли?
» » Диамантите - за какво си заслужава да платите Статии за камъни за бижута - каталог с артикули - скъпоценни камъни за всички!