Какво е по-добре от метален профил или метал?

Какво е по-добър метален профил или метални плочки: съвет за избора на покривен материал

Изборът на покривен материал не е лесна задача, защото искате покривът да бъде солиден, надежден и красив, но в същото време това не би струвало извънземните пари.

Нека се опитаме да отговорим на въпроса, който е по-добър метален профил или метал?

Покривни покрития

Качеството на покривите до голяма степен зависи от комфорта на ситуацията в къщата. Ето защо изборът на покривен материал не е лесна задача и изисква внимателен анализ.

Покриването на покрива с метал за много разработчици е най-добрият изход. Това покритие се отличава със своята издръжливост и благодарение на наличието на защитни покрития продължава доста време.

Но какъв е по-добрият метален или метален профил? Нека се опитаме да разберем проблема, като разберем предимствата на всеки от тези материали и също така да обърнем внимание на недостатъците им.

Профилирани листове за покриви

Външен вид на метален профил

Този покривен материал се нарича различно - метален профил, велпапе, профил и т.н. Той се отличава с дебелината на листа, височината на реброто и стъпалото между ребрата.

В промишленото строителство, използва главно галванизирана гофрирана дъска, и при изграждането на частни къщи - материал с полимерно покритие.

Предимства на металния профилТози покривен материал има редица неоспорими предимства, благодарение на които е много популярен сред частните предприемачи.

Предимствата на велпапето включват:

 • Проста инсталационна технология, която позволява на майсторите на дома да си вършат работа;
 • Малко тегло листове, което позволява работа без използване на оборудване;
 • Високи антикорозионни свойства, устойчивост на атмосферни влияния и ултравиолетови лъчи;
 • Трайност на покритието и неговата висока плътност;
 • Външна привлекателност поради наличието на цветен полимерен слой;
 • Устойчивост на огън.

Освен това, за разлика от популярния покривен материал като металокерамичен метален профил, той има демократична цена и е идеален за бюджетно строителство.

За недостатъците на покрива на велпапето може би е възможно да се определи високо ниво на шум по време на дъжд.

Метални покриви за покриви

Покрив покрит с метал

Металната керемида е един от най-популярните видове покриви. Появата на материала имитира покритието от естествени плочки, така че изглежда изключително атрактивно.

Производителите произвеждат метални керемиди в различни цветове, така че всеки разработчик може да избере най-подходящия материал за дома си.

Предимства на металните покриви

 • Леко тегло. Така че квадратен метър покритие от естествена керемида тежи приблизително 40 кг, а металните керемиди - 4,5 кг;
 • Устойчивост (гаранционният срок за някои проби от материал е 25 години, а експлоатационният живот може да достигне половин век);
 • Технология за лесно монтиране;
 • Пожарна безопасност;
 • Отличен външен вид. Разработчикът има възможност да избере не само цвета на покритието, но и неговата текстура (матово, лъскаво, метално и т.н.)


Недостатъците на метала може да се отдаде на факта, че по време на дъждовния покрива създава много шум, както и относително високата цена, в сравнение с метал в профила покривни материали - метал.

Характеристики на производството на метални и профилирани листове

Покривната стомана се използва за производството на двата покривни материала. При металните плочки обаче се използват тънки листове (0,4-0,6 mm в зависимост от вида на продукта), отколкото при производството на метални профили (за този материал се изисква стомана с дебелина 0,5-1,2 mm).

Оборудване за производство на метални керемиди

В резултат на това лист от метални плочки ще тежи малко по-малко от подобен лист покривни листове. И по-лекото тегло на материала гарантира лесен монтаж и ремонт на покритието.

Трайността на материала се влияе от вида на полимерното покритие. Най-евтиното, но и най-краткотрайното покритие, което може да бъде на профилирани листове и на метални плочки, е полиестерът.

Други видове покрития (например Pural) създават по-надежден защитен слой, но също така и такива материали ще бъдат по-скъпи.

Основната разлика в производството на такива материали като профилирани листове и метални плочки е профилът, който се формира върху стоманения лист.

На велпапе - това са просто вълни (с правоъгълно или кръгло напречно сечение), а в метал - модел, който имитира редица плочки.

Естествено, първият вариант е по-малко привлекателен от естетична гледна точка, но тя позволява образуването на ребра, профилирани така някои марки се използват не само за покриви, но и за изграждане на носещи конструкции.

Технологията на монтаж на метални и метални профили има много общи неща, поради което е недвусмислено да се определи метален профил или метален покрив - което е по-добре от изключително трудно.

И така, и този, и други материали при инсталиране:

 • Забранено е да се нарязва с мелница, тъй като това води до изгаряне на полимерното покритие и до бързото развитие на корозия на незащитения стоманен лист.
 • За напречно рязане на листове не се препоръчва използването на обикновени метални ножици, тъй като профилът е изключително лесен за раздробяване, но в надлъжна посока с този инструмент можете да отрежете листовете.
 • За закрепване на материала към покрива, винтовете за самозатягане се използват с формовъчни прес форми, изработени от специален вид гума, който при стягане при затягане създава запечатан уплътнител.
 • Завийте винта е необходимо при отклонението на вълната, а не на гребена, защото в противен случай е невъзможно да се получи силна връзка.
 • Полагане на листове се прави отдолу нагоре, така че на места на ставите е необходимо да се направи припокриване.
 • Ако в процеса на рязане на материала или навиване на винтовете се образуват стърготини или стърготини, те трябва незабавно да се отстранят от повърхността, в противен случай те бързо ще ръждясат и ще развалят външния вид на покритието.
 • Създадени в процеса на работа, драскотините, както и местата за рязане трябва да бъдат незабавно оцветени, като се използва подходяща боя върху тона на аерозолната опаковка, за да се предотврати развитието на корозия на мястото на повреда.

 данни

По този начин, да се даде точен отговор на поставения въпрос е невъзможно. Разработчикът ще трябва сам да реши: метални плочки или метален профил - какво е по-добре за изграждането на къщата му?

Ако купувачът е много важен външен привлекателността в комбинация с надеждността, но в същото време той не е твърде ограничен в средствата, тогава той може да бъде посъветван да избере метал.

С помощта на този материал е лесно да се създаде покрив, който имитира естествена плочка, особено ако изберете разнообразие със скрито закрепване.

Ако за клиента надеждността на покривното покритие и наличието на неговата цена е първото място, а естетиката, макар и включена в списъка на необходимите параметри, не е поставена на първо място, най-добрият избор ще бъде метален профил.

Трябва да се помни, че за създаването на покрив само придобиването на покривен материал не е достатъчно.

Могат да се използват и допълнителни материали за хидроизолация и изолация, както и множество допълнителни елементи, специални скрепителни елементи и такива необходими аксесоари като снегорезители, терминали за антени и вентилационни тръби и др.

Покривният материал и всички тези компоненти трябва за предпочитане да бъдат закупени от един доставчик, така че те да не се различават по цвят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Метални профили от метални улуци - цена, продажба на метални улуци метален профил, доставка и…Метални профили от метални улуци - цена, продажба на метални улуци метален профил, доставка и…
Фотогалерия на покриви с метални покривиФотогалерия на покриви с метални покриви
Метален профил за гипсокартонМетален профил за гипсокартон
Метални дренажни системиМетални дренажни системи
Метален каскаден монтаж, характеристики, инструкции за монтажМетален каскаден монтаж, характеристики, инструкции за монтаж
Продажба на покривни метални изделияПродажба на покривни метални изделия
Покривни покриви с метални и битумни плочкиПокривни покриви с метални и битумни плочки
За покриване на метални покриви върху счупената геометрия на покрива Изграждане на препоръки от…За покриване на метални покриви върху счупената геометрия на покрива Изграждане на препоръки от…
Работа с метални профилиРабота с метални профили
Профилирани листове - размери на покривни и профилни листовеПрофилирани листове - размери на покривни и профилни листове
» » Какво е по-добре от метален профил или метал?