Как да покриете покрив с правилно закрепване на металния профил, устройството

Как да покрием покрив с метални профили

По време на строителството често е необходимо да се направи избор в полза на определени материали. Така че, когато избирате между плочки и велпапе, много майстори препоръчват да спрете точно върху профилиран лист (метален профил). Преди да говорим как да покрием покрива с метален профил, ще разберем какъв е този материал.

Металните профили се наричат ​​профилирани листове от стомана, покрити със специален състав на основата на цинк или полимер. Този материал се характеризира с профила, образуван от валцоване, което увеличава неколкократно якостта на материала, като способността му да устои на механичните влияния.

Металният профил на покривите е направен със специални допълнителни ребра за твърдост, височината му е 2 см.

Не последното в описанието му е привлекателен външен вид. Производителите произвеждат профилирани листове от различни типове, основната разлика е в материала и дебелината на покритието, е, че зависи от издръжливостта на листа.

Има три условни етапа на подреждането на покрива:

 • Подготовка (покупка, транспортиране, доставка до покрива на листовете).
 • Подготовка на изолационни покрития.
 • Монтаж на метален профил.
?

Лекота на обработка на покривния профил

Инструкциите, които са прикрепени към металния профил, подробно описват правилното покриване на покрива с метален профил. Той описва цялата последователност на инсталацията на покрива, но без да знае някои нюанси на подготовката, дори след като прочете указанията, е възможно грешката и материалните щети да бъдат елиминирани. Необходимо е да запомните:

 • Металният профил трябва да се полага само върху твърда основа. Обикновено прави подови настилки от дърво, неговите размери задължително трябва да надвишават размерите на металните листове.
 • Листовете се прехвърлят само като им се изправи изправена позиция.
 • По време на транспортирането профилната ютия за покрива е затегнато с колани.
 • Скоростта на автомобила, носещ металния профил, не трябва да надвишава 80 км / ч.
 • Зареждането и разтоварването на метални профили не може да се извършва от по-малко от двама души.


 • След доставянето на металния профил на строителната площадка, не забравяйте и правилата за работа с този материал:

 • Не повдигайте листа към покрива и ги инсталирайте при ветровито време.
 • Листовете трябва да се повдигат само едно по едно.
?

Безопасност при полагане

 • Не е желателно да ходите по покрива на металния профил. Ако е необходимо и няма други опции, използвайте обувки, които имат само мека подметка и не стъпвайте върху гребена на листа.
 • Работата с металния профил се извършва изключително в защитни ръкавици - това ще ви помогне да защитите ръцете си от разфасовки на режещите ръбове на листа.
 • Подрязването на български с абразивен диск поврежда покритието и причинява корозия. Всяко рязане трябва да бъде боядисано със специална ремонтна боя.
?

Инструменти за рязане на метал

 • Ножици за метал, по принцип, можете да режете гофрирани борда, но в големи обеми е трудно.
 • Електронните ножици пестят време и осигуряват по-точно рязане.
 • Електрически мозайката със специални триони.

Инструменти за метални профили

Парна и хидроизолация

Устройството на покрив от метален профил изисква задължителна гирдо- и парна бариера. За изолацията се използват специални парни бариери, които са прикрепени към носещите конструкции. Необходимо е фолиото да се наслагва изключително припокриващо, като се използва за свързване специална, за предпочитане лента от фолио.

Не забравяйте, че повечето съвременни мембрани работят само в една посока, така че не бъркайте страната, която трябва да бъде подредена.Широкото нанасяне на метални профили беше получено в така наречените "топла покриви". В този случай, на първия слой е поставена паропреградата, втората - топлоизолация, а третата - хидроизолация. Същото правило съществува и за всички останали покриви.

При инсталирането не забравяйте пукнатините в корнизите и дупките в билото. Те осигуряват въздушна вентилация и облекчават пространството под покрива от възможна кондензация, което значително увеличава полезния живот на покрива. Така нареченият "студен триъгълник" изпълнява едни и същи функции.

Следвайки бариерата срещу пара, се извършват хидроизолационни работи, които предпазват слоя от топлоизолационен материал от влага. Ако пренебрегнете хидроизолационния слой, можете да се сблъскате с редица сериозни проблеми:

 • на покрива ще бъде постоянно образуван лед, плесени и гъби ще се появи поради влажност;
 • дървените конструкции на пространството под покрива ще започнат да гният, което може да доведе до произшествия и аварии.

За хидроизолация се използват специални мембрани.

След като се полагат трите слоя изолация, гредите и другите основи се закрепват. Препоръчително е решетката да се извърши от бара, чийто участък е не по-малък от 40x50 мм, покрит с антисептични разтвори.

Устройството на топъл покрив от професионален под

Как да покрием покрив с метални профили

Последният етап директно полага металния профил. Започнете инсталацията трябва да бъде от стрехите на покрива - това е правилото, от което не можете да се оттеглите.

Листовете започват да се припокриват, като се използват специални винтове за фиксиране. Те използват шайба със специален гумен печат. Винтовете не се завинтват в хребета на профила, но в долната вълна, шайбите с уплътнение здраво уплътняват мястото за закрепване.

Закрепването на металния профил на покрива е усложнено от факта, че не всички видове метални профили са подходящи за покривни работи в райони с жесток климат. Ако районът се характеризира със значителни валежи и вятърен вятър, препоръчително е да се монтира метален профил с допълнителни канали и вдлъбнатини. Такива видове профили са доста високи и трудни за сглобяване.

Друга особеност на инсталацията, която не може да бъде забравена, са стриктните изисквания за ъгъла на наклона на покривната повърхност. Стръмният наклон влияе върху широчината на хоризонталното припокриване на профилните листове. Преди да покриете покрива, обадете се на специалист, който ще извърши точни измервания на покрива, наклона му и ще може да изчисли необходимия брой профили.

Металният профил, както вече беше споменато, се фиксира с винтове към щайгата. Един квадратен метър покрив изисква около 5-8 винта, чийто оптимален размер е практически независим от височината на профила и е 4,8x28 мм. Последният акорд в инсталацията е дизайнът на предната секция, която предпазва покрива от пориви на силен вятър и предотвратява счупването на материала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Таван, направен от велпапе - окачен таван от профилиран листТаван, направен от велпапе - окачен таван от профилиран лист
Метален профил за гипсокартонМетален профил за гипсокартон
Как правилно да покриете покрива с велпапе?Как правилно да покриете покрива с велпапе?
Завършване на основата на къщата с профилиран листЗавършване на основата на къщата с профилиран лист
Профилирана цена ИжевскПрофилирана цена Ижевск
Профилиран метален профил, покрив на Ростов, Ростов на ДонПрофилиран метален профил, покрив на Ростов, Ростов на Дон
Профилирани листове - размери на покривни и профилни листовеПрофилирани листове - размери на покривни и профилни листове
Какво е по-добре метал или велпапе? Предимства и недостатъци, съвети за изборКакво е по-добре метал или велпапе? Предимства и недостатъци, съвети за избор
Какъв цвят е велпапетоКакъв цвят е велпапето
Профилирани листове - материални характеристикиПрофилирани листове - материални характеристики
» » Как да покриете покрив с правилно закрепване на металния профил, устройството