Кога да се премахне кофража от основата, основните етапи на демонтаж

Когато е възможно да се отстрани кофражът от основата

  • Важен технологичен етап
  • Законоустановени крайни срокове за разкомплектоване
  • Основни етапи на разглобяването

Покритието, построено по всички правила - е наполовина успех при изграждането на качествена основа за къщата. Силата и дълготрайността на основата на сградата зависи от надеждността на този проект.

Схема на кофража на мазето.

Много е важно правилното изграждане на кофража, но е също толкова важно да го премахнете правилно и във времето. Ето защо, въпросът, при премахване на кофража от фондацията, така притеснява много разработчици.

Важен технологичен етап

Когато планирате да построите къща, разработчикът трябва да разгледа и да реши много проблеми. Една от най-важните е инсталирането на основата. Видът на бъдещата фондация се избира, нейните характеристики и предимства пред други се разглеждат. Въпреки това, в тези дискусии, въпросите за изграждането на кофража за изливане на бетон, времето, в което трябва да стои и кога е възможно да се премахне кофража, практически не са повдигнати.

Кофражът е монтиран по периметъра на бъдещата основа. Тя формира здрава рамка за изливане на бетон. Този дизайн на метални или дървени части помага да се осигури необходимата форма на основата и остава фиксирана, докато бетонът придобие необходимата якост. С негова помощ е възможно да се построи фундамент, преградни стени, стени, минни плочи и да се изпълнява монолитна конструкция.Връщане към съдържанието

Законоустановени крайни срокове за разкомплектоване

Схема за подвижен кофраж.

Основата на сградата има леко различни функции от стените и таваните. Поради това изискванията, поставени на кофража за нейното изграждане, са много по-стриктни. Материалите за неговото производство трябва да бъдат надеждни и безопасни, да отговарят на стандартите и изискванията, които се налагат на строителните обекти.

Най-често срещаният вариант на кофражната конструкция е подсилената метална рамка и шперплат панели, които поемат максимално натоварване при изливане на бетон. Използвайки съвременна технология, възможно е да се произведат щитове, които да издържат на всякакво налягане от бетон. В същото време те не са деформирани и не се счупват.

Кога да премахнете кофража? Трудно е да се даде недвусмислен отговор. Има определени стандарти, които отразяват времето на втвърдяване на бетона. Тези данни се основават на дългогодишен опит и изчисления, основани на няколко показателя. Температурата, при която конструкцията е конструирана, и степента на бетона, използвана за основата, са задължително взети под внимание. В зависимост от тези стойности и да определите кога можете да демонтирате кофража от основата.Според строителните стандарти, необходимата якост на бетона идва в рамките на 28 дни от момента на изливането. За този период влиянието на температурата, влажността и правилното "грижи" за бетона. Основната плоча трябва да бъде покрита с полиетиленов филм и периодично навлажнена с вода.

Това обаче не означава, че целият кофраж ще остане неподвижен. На въпроса дали е възможно почистването на кофража, специалистите отговарят, че е по-добре да не бързаме. Можете да започнете да снимате не по-рано от 10 дни след зареждането. До този момент ще има сигурен нормативен термин за силата на материала. Например, при средна дневна температура на въздуха най-малко 20 ° C за 3 дни, бетонът ще придобие сила от 50%. За един ден можете да започнете да премахвате кофража. Важно е, когато времето за строеж е стегнато и няма начин да се изчака, колко е необходимо според нормите. През този период можете да направите хидроизолационна инсталация.

Схема за монтаж на кофражни дъски.

За да се определи средната дневна температура, е необходимо да се вземат предвид промените в рамките на 24 часа. Например, ако през деня температурата достигне 30 ° C, а през нощта тя спадне до 10 ° C, средната стойност на ден ще бъде 20 ° C.

За да се премине към следващия етап на строителството, например, за полагане на цокъл, е възможно само когато силата на бетона е не по-малко от 70%. При средна дневна температура на въздуха 20 ° C, тази цифра ще бъде достигната след 7 дни. Ако температурата не надвишава 10 ° C, безопасното време ще настъпи след 14 дни. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълго време е да се постигне необходимата якост на бетона. При ниски температури този процес може да продължи 1-1.5 месеца. Тези данни трябва да бъдат взети предвид при решаването на въпроса, кой час да се избере за изграждането на фондацията, а също и при изчисляването колко време ще отнеме да се изгради.

Връщане към съдържанието

Основни етапи на разглобяването

След като се занимава с времето, когато е по-добре да премахнете кофража от основата, започнете работа по нейното демонтиране. Този процес е точно обратното на процеса на инсталиране. За да сте сигурни, че елементите на кофража не са повредени по време на демонтирането, трябва да се обмислят всички варианти за премахване по време на монтажа.

Не отстранявайте кофража, ако бетонът не получи необходимата здравина. Това е важно условие. Ако подлагате суровия бетон на товари, може да се появят пукнатини. Това ще се отрази отрицателно върху силата на основата и цялата структура. Освен това премахването на екрана преди време може да доведе до факта, че заедно с него "част" от незамразен бетон ще отлети.

Необходимо е много внимателно да извадите кофража. Не се препоръчва да скъсате щитите с помощта на технология. В противен случай се увеличава рискът от увреждане не само на детайлите на кланичния труп, но и на най-конкретната база.

Премахването на конструкцията започва с горните елементи, като постепенно се придвижва към дъното. Първата трябва да бъде разглобена ъглова или изпъкнали елементи. След това можете да започнете разглобяването на основните разстояния. Затягащият тел се отстранява или болтовете се разхлабват, с които щитите са затегнати. След това можете да отделите дъските от стелажите. Първо извадете ребрата, след което внимателно отделете щитите.

За да се улесни този процес, дори по време на монтажа, дървените плоскости трябва да бъдат импрегнирани със специална течност или да са обвити с пластмасова обвивка.

Започвайки демонтажа на кофража, трябва да се помни, че елементите, които поддържат конструкцията, могат да бъдат премахнати само на последното място. Цялата работа по отстраняването на кофража може да се забави за няколко дни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кога да премахнете кофража от основата? Нормативни документи и правилаКога да премахнете кофража от основата? Нормативни документи и правила
Кофражът за кофраж за кофраж е един от основните елементи на строителствотоКофражът за кофраж за кофраж е един от основните елементи на строителството
Кофраж под основата на коланаКофраж под основата на колана
Профили за основа на лентиПрофили за основа на ленти
Етапи на изграждане на основата на плочатаЕтапи на изграждане на основата на плочата
Изгодно ли е да се наеме фондация за фондация? Нека разгледаме всички предимства и недостатъциИзгодно ли е да се наеме фондация за фондация? Нека разгледаме всички предимства и недостатъци
Как да инсталирате кофража за основата на щитоветеКак да инсталирате кофража за основата на щитовете
Урок 2 Изграждане на кофраж за създаване на видеоУрок 2 Изграждане на кофраж за създаване на видео
Подсилена монолитна основаПодсилена монолитна основа
Кофраж за основатаКофраж за основата
» » Кога да се премахне кофража от основата, основните етапи на демонтаж