Как да изберем климатик

С настъпването на лятото мнозина започват да мислят за закупуването на климатик. В момента има огромен брой марки и модели от различни класове и видове. В тази статия ще ви кажем какви характеристики трябва да обърнете внимание при извършването на такава покупка.

Работата на това устройство се основава на свойството на течните вещества да поглъщат топлината по време на изпарението и да се отделят от газовото състояние обратно в течност. Принципът на климатика се основава на промяна на състоянието на хладилния агент (фреон) в зависимост от налягането и температурата в затворената система. От това следва, че когато устройството работи, топлината се прехвърля от помещението, където е разположен изпарителят, навън. Климатизаторите не могат да произвеждат студ или топлина, но пренасят само топлина от едната страна на другата. Компресорът поддържа потока на хладилния агент през хладилната верига.

В наше време климатиците са в състояние не само да охлаждат въздуха в стаята, но и да отопляват. В този случай изпарителят и кондензаторът се сменят, т.е. четирипътният вентил започва потока хладилен агент в обратната посока. Трябва обаче да се има предвид, че при охлаждане и отопление на въздуха, така че част от влагата се взема от него и това може да причини различни респираторни заболявания. Така че, когато инсталирате климатика, внимавайте за достатъчно въздушно овлажняване в стаята.

Компресорът е сърцето на това устройство. Най-доброто е скролният компресор, който ви позволява да използвате климатика в продължение на много години, докато нивата на шума и вибрациите, както и нивото на консумация на електроенергия ще бъдат намалени.

При избора на това устройство трябва да обърнете внимание на системата за автоматизация и диагностика. Случва се, че след няколко години работа има изтичане на хладилен агент. В този случай климатикът трябва да открие проблема и да усети спада на налягането. Ако такава диагностична система не е налична, тогава работата с празен фреон ще бъде бързо деактивирана.

Добрият климатик трябва да има защита от колебанията на напрежението в електрическата мрежа, което ще позволи функцията за автоматично рестартиране. Освен това всички настройки и настройки ще се съхраняват на специален чип. Веднага след възобновяване на предаването на електрозахранването, климатикът ще работи в същия режим и без неизправност.

Качествените инструменти трябва да работят почти безшумно, определено ниво на шум, излъчван от феновете и кипене на фреон. Тази характеристика е много важна, особено ако изберете единица за спалня или детска стая.Има един вид климатик, който е в състояние да смесва въздуха на открито с въздуха на закрито - това са климатизирани климатизатори. Но поради големите си размери и високите разходи, те са по-подходящи за промишлени помещения.

Друга важна функция е отоплението. Неговото присъствие леко повишава цената на устройството. Когато купувате такъв климатик, трябва да помните, че не можете да го използвате при ниски температури на улицата. Разбира се, има устройства с вградени нагреватели, които им позволяват да се използват при всякаква температура, но тяхната енергийна ефективност е по-ниска.

Климатизаторите с инверторни компресори са малко по-скъпи, но качеството им е много по-високо от това на конвенционалните. Инверторен компресор е в състояние постепенно да промени мощността на климатика, което спестява енергия. Също така такъв компресор увеличава периода на използване. Цената на тези единици е по-висока, тъй като производството им е малко по-сложно.Когато избирате климатик в спалнята, трябва да обърнете внимание на моделите с нисък шум. Обикновено нивото на шума на вътрешното тяло на такова устройство е в диапазона 26-40 dB, но шума може да бъде по-висок с 6-8 dB в зависимост от скоростта на вентилатора.

От голямо значение е разстоянието между външните и вътрешните модули на климатика, това зависи от живота на устройството и от разходите за монтаж. Натоварването на компресора е по-голямо, колкото е по-голямо разстоянието между блоковете. Разстоянието не трябва да надвишава 12 м. Вече има такива модели, които могат да работят с маршрута до 50 м, но тяхната цена е много по-скъпа. Оптималното разстояние между блоковете трябва да бъде 5-7 м.

Климатикът може да почиства въздуха в помещението. За качествено почистване на въздуха преди топлообменника в климатизатора е инсталиран един или няколко специални филтъра. Първият филтър улавя големи прахови частици. Периодично този филтър трябва да се мие в топла вода със сапун. Останалите филтри почистват въздуха от по-малки частици прах, цветен прашец, дим, Гари и различни миризми. За да се предотврати развитието на филтрите на различни гъби и други микроорганизми, които се натрупват там през сезона на работа, е необходимо преди началото на сезона да се извърши планирано почистване и поддръжка на климатика.

Как да изберем климатик за апартамент?

Силата на климатика не трябва да зависи от нашите желания и предпочитания, но трябва да се определя въз основа на изчисленията. Можете да опитате да спестите енергия само с малко (10-15%) отклонение от изчислената стойност.

Когато избирате климатик с възможност за отопление на въздуха, можете да го затоплите по всяко време на годината, като спестявате 65% от електроенергията. По правило "топлите" климатици се купуват много по-често от "студените".

Устройството за фреони, които са безопасни за озона, е много по-скъпо в сравнение с подобен модел на Freon R-22, а разходите за инсталиране на такъв климатик също се увеличават. В този случай използването на фреон, благоприятстващ озона, не оказва влияние върху потребителските свойства на това устройство.

Тъй като няма възможност за въздушна вентилация на битови климатици, за създаване на комфортни условия в климатизираните помещения, система за захранване вентилация. В противен случай ще трябва периодично да отваряте прозореца за издухване на стаята.

Всички климатици имат почти еднакви потребителски функции, поради което при избора на уреда се препоръчва да се обърне внимание на надеждността и наличието на системи за защита срещу неблагоприятни външни условия и неправилна работа.

Всички евтин климатик е ограничение на температурния диапазон от външния въздух, но в домашна среда, тази функция не играе голяма роля, както в режим на охлаждане, устройството се използва само когато температурата навън е над 20 градуса. Ако се нуждаете от стабилна работа на климатика в широк температурен диапазон, препоръчително е да изберете модел, специално пригоден за зимни условия.

Когато избирате климатик, трябва да знаете, че цената на инсталацията му е приблизително 20-30% от цената на самия уред. Качествената инсталация е гаранция за продължителна и надеждна работа. Според статистиката 85% от проблемите, свързани с лошото функциониране на климатика, се дължат на лоша инсталация, затова на този въпрос трябва да се обърне повече внимание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Климатична инсталацияКлиматична инсталация
Как да изберем климатик?Как да изберем климатик?
Как да направите термопомпа за отопление на домаКак да направите термопомпа за отопление на дома
Правила за инсталиране на климатик в жилищна сградаПравила за инсталиране на климатик в жилищна сграда
Системата за вентилация и климатизация в помещенията на голяма площ - електронна електротехническа…Системата за вентилация и климатизация в помещенията на голяма площ - електронна електротехническа…
Климатик, неговата инсталация на разнообразиеКлиматик, неговата инсталация на разнообразие
Как да си направим разделена термопомпена система?Как да си направим разделена термопомпена система?
Топлинната помпа се загрява в частна къщаТоплинната помпа се загрява в частна къща
Запълването на разделена система със собствените ви ръце е възможно?Запълването на разделена система със собствените ви ръце е възможно?
Използване на термостатичен вентил за наблюдение на потоците охлаждащи течности и хладилни агентиИзползване на термостатичен вентил за наблюдение на потоците охлаждащи течности и хладилни агенти
» » Как да изберем климатик