Външна климатизация Как да изберем?

Принципът на мобилния моноблок

Подът на климатика. Как да изберем?

Със сигурност в страната ни няма никой, който да не знае за съществуването на такова безценно горещо лято, а в студения сезон - неща, наречени "климатици". По-често климатизацията става почти "лимита" на желанията на човек в топлината, охлаждащите помещения (а не само апартаментите, климатичните системи на автомобилите не са по-малко търсени). Когато стане по-студено, климатикът е също толкова необходим (повишаване на температурата в стаята). И не само човек трябва да създаде около него благоприятен микроклимат, както и промишлени единици, домакински и офис оборудване.

Как съществуват видове външни климатици?

Климатизаторите, използвани от нас в ежедневието, са от няколко вида:

  • мобилен бонбон;
  • мобилна сплит система;
  • разделена система с под-podpotolochnym вътрешен модул.

Мобилен бонбон бар

Този тип климатизатор, характеризиращ се с компактност, при който всички съставни части (компресор, вентилатор и изпарител) се поставят в едно основно устройство. Принципът на инсталацията е следното: основната климатик единица се намира на пода на помещението, от главния блок изход гъвкав маркуч (въздуховода), чрез която се появява разсейване на стайна температура. Кондензатът се събира в тигана на климатика. Отличителна черта на всички видове климатици е, че въздух за охлаждане на кондензатора се абсорбира от стаята преминава през специален филтър, удари хладилната верига, където въздухът се охлажда и се връща обратно в помещението, и топлия въздух - се отстранява извън чрез канал (подсилена тръба с голям диаметър). Схематично принципът на мобилния моноблок е показан на фигура 1.

Предимства: предмет светлина транспорт (мобилен) не се нуждае от специфичен монтаж (свързана такава инсталация може да бъде независимо и канал извлече, например, на прозореца или вратата, както е показано на фигура 2), е лесен за използване и поддръжка, има достатъчно дълъг експлоатационен живот , Моноблок климатиците са защитени от изтичане на фреон.

План за окабеляване за климатизация

План за окабеляване за климатизация

Недостатъци: високо ниво на шума, тръбопровод с голям диаметър.

Климатичен мобилен моноблок

Климатичен мобилен моноблок

Мобилна сплит система

Това е най-новото от всички видове климатици. Мобилната сплит система се състои от външно и вътрешно тяло. Външното тяло е достатъчно леко, окачено е извън прозореца на специални каишки (удобно, когато в стаята има балкон или лоджия). Кондензаторът и вентилаторът са поставени във външното тяло. Вътрешното тяло е доста тежко, в него има компресор, това устройство е шумно. Блоковете на разделената система са свързани, вътрешната с външната, една с друга - с гъвкав маркуч с тънък диаметър, вътре в маркуча има тръби за охлаждащата течност.

Предимства: ниво на шума малко по-ниска от тази на моноблока и ефективността - по-високи топлинни изходи чрез външен блок, който е свързан към вътрешното тяло фреон или hladogennoy гръбнак, лекота на движение се дължи на колелата, има относително ниска мощност, монтаж може да се извърши независимо (без да има нужда специалист).

Недостатъци: цената е значително по-висока от тази на моноблока, изисква непрекъснато отстраняване на кондензат от специален контейнер, невъзможността да поставите единици на разстояние един от друг, което е удобно за стаята си, поради недостатъчна дължина на въдицата фреон.

Сплит система с вътрешен под и таван вътрешен модул

Мобилна сплит система

Мобилна сплит системаРазделената система се състои от вътрешен и външен модул, които са свързани една с друга с медни тръби, за да циркулират охлаждащата течност. Външното тяло на разделената система е подобно на принципа на хладилника и се състои от компоненти като кондензатор, компресор, вентилатор и дросел. Що се отнася до вътрешното тяло, той съдържа изпарител и вентилатор.

Най-разпространеният тип е разделена система с вътрешен монтиран на пода. Приложението е подходящо за средни и големи помещения и за различни цели. В продължение на много купувачи, подобно разделяне, собствени имена се възприемат като "етаж", но трябва да се разбере, че те са монтирани на стените и дъното (когато въздушният поток е насочена нагоре), или на тавана (въздушния поток се разпределят по тавана).

Предимства: компактен размер (дълбочина от 18 до 25 см), настаняване гъвкавост (инсталация е възможно и в долната част на стената и на тавана), тя не взема достатъчно голямо място на пода, а не "развалят" на интериора, с висока мощност, е проста в регулацията въздух.

Недостатъци: този тип разделена система не подлежи на скрита инсталация.

Как да изберем подходящ подов климатик?

Сплит система с монтиран на пода вътрешен модул

Сплит система с монтиран на пода вътрешен модул

Климатизаторите са техника за дългосрочна употреба, затова е важно внимателно да изберете подходящата за Вас. Всички модели мобилни климатици имат различни технически характеристики, функции, дизайн, цена. Нека се опитаме да определим стъпка по стъпка, въз основа на най-популярните критерии за подбор.

Първа стъпка - изчислете необходимата мощност

От правилно изчислената мощност зависи дали климатикът покрива площта на вашата стая. На 10m2 има около 1kW, което означава, че стаята с площ от 28m2 е доста подходящ климатик с мощност 3kW.Но, дори и когато сте задали паспорт балсам висока мощност трябва да се вземе предвид, че на практика етаж шоколадче е перфектно само за помещения до 25 кв м, а за по-големи стаи за предпочитане сплит система.

Много важен индикатор е консумацията на електроенергия, която директно зависи от консумацията на енергия на климатика и следователно от икономиката. Най-често тази цифра е 3 пъти по-малка от охладителната мощност. Има и по-икономични.

Стъпка втора - помислете за колектора на кондензата (капацитета му)

При повечето модели мобилни климатизатори за събиране на кондензат се проектира палет. Това води до подходящо неудобство, тъй като е необходимо непрекъснато да се наблюдава нивото на събраната вода и да се източва.

Разбира се, най-доброто решение е подов климатик с вграден изпарител.

Стъпка трета - подробно разгледайте функционалността

Всички подови климатизатори работят както за охлаждане на помещението, така и за отопление, т.е. основните функции са универсални. Струва си да се обръща внимание на допълнителни възможности. Например, много мобилни климатизатори са оборудвани с функция на йонизация и пречистване на въздуха. Какво е това?

Йонизацията на въздуха, може би не е най-необходимата, въпреки че е приятна функция, защото наличието на йони във въздуха е нуждата на човека от околната среда и във всяка стая тяхната концентрация е много ниска. Ионизаторите, които са вградени в подвижни сплит системи, ви позволяват да компенсирате свежестта на въздуха, да стимулирате имунитета, да намалявате умората, да подобрявате съня.

За почистване на въздуха в някои мобилни климатици са вградени специални филтри за почистване.

Нивото на шума - важен показател при избора на конкретен модел на климатика, освен в случая, работещ климатик може много да повлияе на хората в съседната стая. За да се реши този проблем, някои производители използват функцията "ниско ниво на шума на външния модул".

Наличието на таймер и дистанционно управление е също по избор, но допринася за удобството и комфорта на потребителя. Например, на разстояние, за да зададете този или онзи режим на работа, задайте времето за включване или изключване на климатика и т.н.

Дистанционно управление от климатика

Дистанционно управление от климатика

Разпределителната мрежа на охлаждания въздух също се взима предвид, се смята, че е по-силна от тази с ръчна настройка.

Стъпка четири - изберете производител и подходящ модел

Този момент е интересен за тези, които вече предпочитат всеки производител. Ако все още не сте решили, опитайте се да събирате отзиви за модели и производители на специални сайтове в интернет.

Също така е препоръчително да обърнете внимание на нуждата и наличието на определена характеристика и не бива да плащате ненужно.

Пета стъпка - външни данни

На първо място, мобилният климатик не трябва да има обемиста форма - той трябва да бъде компактен, с височина - с бордюр. Външната климатизация не трябва да заема много място в стаята и да разваля интериора.

Хармонична комбинация от външна климатизация и интериора на помещението

Хармонична комбинация от външна климатизация и интериора на помещението

Мобилният климатик трябва да е с ниска маса (за по-лесно транспортиране).

Обърнете внимание на факта, че колелата на подовия климатик са гумирани (това улеснява безшумно движение, без да оставя остатъци върху подовата настилка).

Като цяло, стаята трябва да остане уютна и комфортна, с която климатикът ви е просто обвързан да хармонизира!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем подов мобилен климатик?Как да изберем подов мобилен климатик?
Проектиране на отопление на сградиПроектиране на отопление на сгради
Как да изберем климатик?Как да изберем климатик?
Какво е бонбон?Какво е бонбон?
Видове климатициВидове климатици
Правила за инсталиране на климатик в жилищна сградаПравила за инсталиране на климатик в жилищна сграда
Системата за вентилация и климатизация в помещенията на голяма площ - електронна електротехническа…Системата за вентилация и климатизация в помещенията на голяма площ - електронна електротехническа…
Климатик, неговата инсталация на разнообразиеКлиматик, неговата инсталация на разнообразие
Как да инсталираме кондиционер за прозорецКак да инсталираме кондиционер за прозорец
Как да си направим разделена термопомпена система?Как да си направим разделена термопомпена система?
» » Външна климатизация Как да изберем?