Как да инсталирате климатик себе си

Почти всички страдат от непоносимата лятна топлина, особено жителите на горните етажи. Време е да поставите климатика. Това е високотехнологично устройство, което може да осигури желаните параметри на микроклимата в помещенията.

Обикновено в апартаментите се използват климатици от два вида - прозорец и сплит система. Прозорецът е малко по-евтин и много лесен за инсталиране, но има своите недостатъци. Появата на стаята с такива климатици няма да бъде много привлекателна, освен това тя може да бъде инсталирана само на прозореца или на балконската врата. Климатизаторите от този тип консумират повече енергия, отколкото сплит системи. Също така шум, слабо чуваем през деня, през нощта няма да ви даде почивка. Като се започне от това, се препоръчва кондиционери за прозорци да се използват само като допълнителен балсам, използван по време на периода на събуждане.

Климатизаторът трябва да бъде избран в зависимост от площта на охлажданата стая, плътността на прозорците и вратите. Също така е необходимо да се вземе предвид площта на прозорците, обърната към слънчевата страна.

Къде да инсталирате климатика

На първо място, трябва да разопаковате оборудването и да извършите визуалната му проверка. Всички елементи на климатика трябва да бъдат здраво закрепени и самият той не трябва да има видими дефекти и механични повреди. След това трябва да вземете решение за местоположението на климатика. В същото време е необходимо да се осигурят висококачествени технически характеристики на оборудването и да се вземат предвид неговите естетически свойства.

Основната стена, на която ще бъде монтирана вътрешната част на климатика, трябва да е достатъчно здрава, за да задържа оборудването в желаното положение. А вътрешното тяло трябва да бъде монтирано по такъв начин, че да се осигури качествена циркулация на въздушния поток и подходящ топлообмен. За тази цел вътрешният модул трябва да бъде разположен на разстояние от 150 mm и повече от равнината на тавана.

Също така не забравяйте, че мястото на инсталиране на нашето оборудване не трябва да бъде излагано на слънчева светлина. Освен това, той трябва да е удобен за работа по инсталиране и поддръжка.

Когато избирате местоположението за инсталиране на външното тяло на климатика, трябва да обърнете внимание на редица препоръки.

Климатизаторът може да се монтира само на твърда основа, с изключение на възможността за падане на оборудването. Необходимо е да се вземат предвид операционните фактори, които възникват по време на работа на климатика (шум, вибрации, топлинна енергия). Осигурете механична защита срещу външни фактори (ако е необходимо). Също така не се препоръчва да инсталирате климатика на земята.След като изберете местоположението за инсталиране на климатика, можете да започнете да изпълнявате подготвителната работа.

Инсталиране на вътрешното тяло

Вътрешното тяло е окачено на специална скоба в тавана на помещението, като се наблюдава необходимото разстояние от стените. Блоковете могат да бъдат инсталирани по два начина.

Точното хоризонтално положение на блока се постига чрез ниво сграда.

Някои модели на вътрешното тяло на климатика се отклоняват с 5 градуса в посоката на оттичане за оттичане на кондензат в дренажна система.

Всички изисквания за монтаж за конкретен модел модул са посочени в инструкциите на производителя. Вземете ги под внимание, тъй като това е много важно за правилната работа на климатика. След инсталирането можете да работите с климатика в режим "вентилатор".Вътрешното тяло на разделената система трябва да се монтира на специална монтажна плоча, която обикновено се доставя заедно с устройството. Можете също така да го закупите отделно, като предварително сте измерили вътрешното тяло на вашия климатик. Преди да започнете инсталацията, е необходимо да установите местата за закрепване на монтажната плоча към стената с винтове. Направете маркировката, като използвате нивото на сградата и креда.

Поставете мястото за монтаж така, че уредът да е на разстояние от 3 метра в посока на въздушния поток от околните предмети: маси, шкафове, столове. За свободно протичане на кондензат в дренажната система, уредът трябва да се монтира под ъгъл от 5 градуса. Не се препоръчва монтирането на вътрешното тяло на климатика върху мощни източници на топлина.

Монтирайте монтажната плоча здраво на стената, като използвате 4-6 винта, като спазвате направените маркировки и горните правила за монтаж. Сега можете да фиксирате уреда към монтажната плоча. Между табелата и климатиците поставете обект. Това е необходимо, за да имате винаги достъп до фитингите за свързване на медни тръби и изпускателен отвор.

Когато инсталирате климатика, първо окачете блоковете и ги свържете с междублоковия маршрут. Това ще предотврати грешки при инсталиране и неправилни изчисления.

Сега можете да продължите да инсталирате външното устройство.

Монтиране на външен модул

Най-трудният етап от инсталирането на климатик е инсталирането на външен модул. От верността на инсталацията зависи качеството и дълготрайността на климатика. Външният модул трябва да бъде монтиран на външната стена на сградата върху специални скоби. На фасадата на сградата те се прикрепят много надеждно, за да издържат на тежкия външен блок. За това се използват анкерни болтове, които могат да бъдат закупени заедно с скоби.

Освен това уредът трябва да бъде инсталиран хоризонтално, за който се прилага нивото на сградата.

При монтажа на външното тяло трябва да се спазват всички препоръки за монтаж и изискванията на производителя.

Трябва да се помни, че блокът има много тегло, така че използвайте такива скоби, които са в състояние да издържат теглото на блока с двоен резерв. Само в този случай климатикът може да издържа на заледяване или силен вятър.

От равнината на стената, външното тяло трябва да бъде преместено най-малко 20 см, в инструкцията са посочени по-точни изисквания. Не забравяйте, че над блока не трябва да има други климатици и изпъкнали фасадни конструкции. Не трябва да има източници на топлина и вентилационни отвори. При монтирането на уреда разстоянието от хоризонталната повърхност на покрива до блока трябва да бъде най-малко 25-30 см. В горната част на блока трябва да бъде защитен със специално разработена визия.

Преди да инсталирате външното тяло, уверете се, че на това място на уреда можете да свържете комуникационния модул, вакуумната помпа и колектора на манометъра. Когато инсталирате уреда, не забравяйте, че допустимата дължина на отворените комуникации на климатика на фасадата е 1 метър.

Полагане на комуникации

Монтажът на климатик за стена се препоръчва да се извърши преди завършване на ремонта в стаята, тъй като в този случай всички комуникации могат да бъдат поставени в светкавиците и не е необходимо да се правят промени в интериора. Комуникациите се подреждат в специална кутия, прикрепена към стената.

Чрез валцуване, линията Freon е свързана с вътрешните и външните модули на климатика. Изградена е и специална подсилена тръба - дренаж. Необходимо е да се отцеди влагата. Препоръчително е да вземете дренажната тръба в канализационната система или навън. Тъй като е поставен под ъгъл, кондензатът се транспортира чрез гравитация извън помещението.

Поставянето на независима електрическа мрежа се извършва, ако е необходимо. След това системата се вакуумира и пуска в експлоатация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем подов мобилен климатик?Как да изберем подов мобилен климатик?
Видове климатициВидове климатици
Правила за инсталиране на климатик в жилищна сградаПравила за инсталиране на климатик в жилищна сграда
Монтиране на мобилен климатик в пластмасов прозорец - инструкцията с снимкаМонтиране на мобилен климатик в пластмасов прозорец - инструкцията с снимка
Монтаж на климатициМонтаж на климатици
Климатик, неговата инсталация на разнообразиеКлиматик, неговата инсталация на разнообразие
Как да инсталираме кондиционер за прозорецКак да инсталираме кондиционер за прозорец
Как да си направим разделена термопомпена система?Как да си направим разделена термопомпена система?
Hl hutterer lechner gmbh, сифон, капка фуния, климатик, hl21Hl hutterer lechner gmbh, сифон, капка фуния, климатик, hl21
Запълването на разделена система със собствените ви ръце е възможно?Запълването на разделена система със собствените ви ръце е възможно?
» » Как да инсталирате климатик себе си