Избор на материала и затопляне на стените отвътре със собствените си ръце

Как и как да изолираме стените отвътре?

Вътрешната изолация на къщата може да бъде толкова ефективна, колкото и външната. Компетентната селекция на материала и изчисляването на неговата дебелина ще дадат възможност за правилно преместване на точката на оросяване. Това ще гарантира оптималното разпределение на топлината, външната пара, без конденз. Скептиците твърдят, че изолацията на стените отвътре е рисковано упражнение. Понякога обаче не можете да го направите по различен начин, например, ако апартаментът е ограден от шахта на асансьора, кметството забранява промяната на фасадата и т.н.

Загряващите се стени отвътре могат да бъдат направени със собствени ръце. В този случай си струва да се разгледа внимателно избора на материала, тъй като такава работа се извършва за продължителна работа, така че материалът трябва да притежава всички необходими свойства и да не се влошава с течение на времето.

Избор на материал за изолация на дома

 • горимост. Материалът трябва да предотвратява разпространението на огъня и да не се влошава от високите температури;
 • издръжливост. Качествената изолация трябва да продължи приблизително същия период като самата къща;
 • ниска топлопроводимост. Нагревателят трябва да поддържа въздух от помещенията, създавайки оптимални условия. Ако материалът има достатъчно ниска топлопроводимост, върху стените може да се постави тънък слой от тази изолация;
 • без свиване. Материалът не трябва да се деформира с времето, в противен случай ще загуби изолационните си свойства;
 • екологосъобразност. Нагревателят не трябва да отделя опасни вещества, защото той ще бъде в стаята;
 • водоустойчивост и пропускливост на парите. Нагревателят не трябва да абсорбира влагата, в противен случай неговата ефективност ще намалее. Материал с пропускливост на парите ще му позволи да премахне двойките от стаята до улицата. Коефициентът на пропускливост на парите трябва да бъде по-малък от този на материала на самата стена.

Кой материал да избера?Има няколко вида изолация, които отговарят на горните параметри.

 1. Минерална вата. Този материал се среща най-често за затопляне на стените. За да го инсталирате, трябва да инсталирате метална рамка и между рафтовете му да се поставят панелите от минерална вата. Получената система е затворена с гипсокартон. Но този метод на изолация не е много подходящ за монтиране на закрито, защото минералната вата абсорбира влагата и в тази конструкция бактериите могат да се включат навреме.
 2. Стиропор и EPS. Този материал има по-добри характеристики и през последните години неговата популярност се е увеличила. Стиропорът е с ниско тегло и, за разлика от памучната вата, произвежда пари, без да ги задържа отвътре. Този материал може да бъде от два вида: пенообразен или екструдиран. За да го инсталирате, трябва да изолирате точките на свързване на плочите към конструкцията. За тази цел се използва полиуретанова пяна. Някои производители предлагат пластове, които не изискват изолация. Прикрепете стиропорната към стената с помощта на фасадна система, използваща дюбели или лепило. Тази изолация е достатъчно тънък слой, така че рамката за неговото инсталиране не е необходима.
 3. Полиуретанова пяна. Това е най-надеждният материал за изолация вътре в къщата. За да го инсталирате, трябва да направите рамка на стената. Полиуретановата пяна се нанася чрез пръскане от течна двукомпонентна субстанция. Субстанцията се пени на повърхността и замръзва за няколко секунди. Перфектно се нанася върху всякакви покрития на стени без използване на крепежни елементи. Този нагревател не позволява влагата да проникне в стаята и няма да има шевове или пукнатини. За да се извършат други довършителни работи на стената след нанасяне на полиуретанова пяна, тя трябва да бъде измазана върху фасадната технология, като се използва капронова мрежа.

На пазара можете да намерите други материали за изолация на стени отвътре, но всички те имат своите недостатъци, така че е по-добре да не експериментирате по такъв важен елемент от къщата, колкото изолацията.

Характеристики на изолацията на стените отвътреЗатоплянето на стените отвътре е доста сложен процес и трябва да се направи само в случаите, когато е невъзможно да се направи изолация извън къщата. Такава работа на пръв поглед може да се окаже съвсем проста и евтина, но всъщност само за изолация няма да ви трябват много малко време и пари за закупуване на материали. Преди да започнете работа по монтажа на изолацията, повърхността трябва да се смазва с противогъбични съединения. За всякакъв тип изолация ще трябва да направите запечатана бариера на стената. Стаята, в която е инсталирана изолацията, трябва да се вентилира. На стената с нагревател не е необходимо да се инсталират гнезда и превключватели.

Важно: точката на оросяване

Ако точката на оросяване е изместена към улицата в незагрята къща, вътрешната повърхност ще е суха. При рязко зимно охлаждане се премества към вътрешните стени. Ако достигне вътрешната повърхност, тя става влажна, растежа на мухъл, гъбички. Това ще продължи докато въздухът в улицата се затопли. Дебелината на нагревателя се избира така, че точката на оросяване да остава във външната стена, а в случай на силна студ максимумът се премества до границата на материала и външната стена. Тогава стаята ще има суха повърхност.

Фактори, влияещи на положението на точката на оросяване:

 • наличие на подходяща вентилация,
 • качеството на отоплението в стаята,
 • дебелината на стените, вида на строителния материал.

От голямо значение е климатът: колкото по-топъл е регионът, толкова по-вероятно е да се изолира отвътре. В студени райони не се гарантира кондензация. Трябва да се отбележи, че много зависи от условията на инсталиране. Например производител на пенополиетиленова пяна означава, че вътрешната повърхност може да се шие само при следните условия: въздушна междина се наблюдава от двете й страни. При това трябва да е херметичен. Нарушаването на това правило води до навлизането на точката на оросяване в нагревателя и в резултат на това повърхността се намокри.

Условията за монтаж отвътре и отвътре на всеки материал са записани в инструкциите на производителя. Основното е да ги наблюдавате и правилно да изчислите мястото на утаяване на кондензата от температурната разлика. Така че, за да се гарантира качествена изолация без мухъл и конденз изисква наличието на вентилационни затворени лумени. Освен това стената трябва да е топла, затова е важно тя да е изградена от "топъл" строителен материал (например керамичен блок).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво може да застраши изолацията на външната стена в стаятаКакво може да застраши изолацията на външната стена в стаята
Затопляне на тавана с минерална вата в частна къща, в апартаментЗатопляне на тавана с минерална вата в частна къща, в апартамент
Затопляне на стените по време на строителството на къщаЗатопляне на стените по време на строителството на къща
Как правилно да изолирате стената отвътреКак правилно да изолирате стената отвътре
Как да изолирате стени с пенопласт отвътре със собствените си ръце изрази технологияКак да изолирате стени с пенопласт отвътре със собствените си ръце изрази технология
Топлоизолация на стените отвътреТоплоизолация на стените отвътре
Затопляне на стени и преградиЗатопляне на стени и прегради
Ваканционен дом със собствените си ръце, пай на рамкова стена или как да изолирате една стара къщаВаканционен дом със собствените си ръце, пай на рамкова стена или как да изолирате една стара къща
Затопляне на стените в ТвърЗатопляне на стените в Твър
Топлоизолация отвътре или отвън - топлоизолация Ru - топлоизолация и изолацияТоплоизолация отвътре или отвън - топлоизолация Ru - топлоизолация и изолация
» » Избор на материала и затопляне на стените отвътре със собствените си ръце