Условия и правила за съхранение на зеленчуци

Зимни зеленчуци в студена изба

  • Подготовка на изба за съхранение на зеленчуци
  • Съхранение на зеленчуци: условия и правила
  • Складиране на тиква - лесно и удобно
  • Съхранение на лук и кисели краставички

Ogorodniki знаят, че отглеждането на добра реколта зеленчуци е само половината от задачата за доставка на зимата. Много по-важно е да научите как да съхранявате правилно зеленчуците. че те са свежи и полезни за дълго време. За тези, които не са снабдени със зеленчуци и плодове в големи количества, количеството на домашния хладилник е достатъчно. Съхранението на зеленчуци в хладилника не изисква специална мъдрост.

Основните мерки за подготовка на изба за зимно съхранение на запасите са: организирането на извеждането му и отстраняването на прекомерната влажност.

производителите на уреди са се уверили, че хладилника е специално отделение за зеленчуци, което е подкрепено от необходимата температура и се осигурява вентилация. Но какво да кажем за тези, които имат голяма зеленчукова градина и събират богата реколта, или на тези, които попадат купува зеленчуци в големи количества, за да спестите разходите, тъй като по време на жътвата цените са много по-ниски, отколкото в периода на замръзване. Това може и трябва да се използва изба (или мазе). Но за температура и съхранение на зеленчуци, ще трябва да се грижи за себе си.

Традициите на дългосрочното съхранение на зеленчуци на територията на нашата страна имат дълга история. Това беше един успешен опит от предишните поколения, използвани в домакинството, можете да съхранявате на прибраната реколта, а не само през зимата, но почти до следващата реколта, и то само на няколко ранни зеленчуци - точно. Съхраняването на зеленчуците няма да бъде проблематично, ако вземем предвид опита на нашите предци.

Подготовка на изба за съхранение на зеленчуци

Диаграма на бормашината за съхранение на зеле.

В мазето е важно да се поддържа необходимата температура и влажност. Острите температурни промени водят до образуване на кондензация по стените на помещението и върху зеленчуците, в резултат на което гъбичните заболявания се разпространяват в мазето. Този факт не допринася за запазването на продуктите. Напротив, зеленчуците не само губят външната си привлекателност, но и гниене.

Избягвайте този проблем ще позволи на вентилационната система на мазето, внимателна подготовка на помещенията за сезона на съхранение на зеленчуци и вентилация.

Една ефективна система за вентилация трябва да се погрижи на етапа на изграждане на изба и да я вземе отговорно. Няма смисъл да се полагат изби, които няма да се справят с основната си цел - съхраняване на зеленчуци.

Често мазе за съхранение на зеленчуци е самостоятелна структура, която има значително задълбочаване. Такова помещение трябва да има, освен вентилация, добра хидро и топлоизолация. Ясно е, че е необходима хидроизолация, за да се предпази стаята от проникване на влага и да се предотврати развитието на гъбични заболявания в стаята. Необходима е топлоизолация, за да се поддържа температурата в мазето в желания диапазон.През зимата температурата в мазето не трябва да пада под -2? S.

Таблица на методите за съхранение на зеленчуци.

Ниска температура не само може да повлияе на вкуса на зеленчуците, но също така значително да намали периода на съхранение. За да следите температурата в мазето, използвайте термометър за алкохол: това е много по-малко обезпокоителен и е по-безопасен от живака.

Преди да поставите зеленчуци в мазето, стаята трябва да бъде добре проветрена и изсушена. В никакъв случай не трябва да се образува кондензация и мухъл по стените и тавана. Избата с вода, която идва отдолу, не е подходяща за съхранение на зеленчуци. Такъв проблем често се среща в района с плитка маса за подпочвените води. В този случай, за да построите изба, трябва да изберете място на хълма. Това хитрост ще предпази избата от наводнения, дори при дъждовния сезон и пролетното наводнение.

Стените на стаята трябва да бъдат дезинфекцирани (може да се използва 10% разтвор на мед и железен сулфат), след това се варва с вар. Уайвинг има не само благоприятен естетически ефект. Той предпазва от разпространението на гъбични заболявания. Въпреки това, ако гъбата все още проникна в стаята, на стените с промиване, този факт ще бъде разкрит много по-бързо. и е възможно да се вземат подходящи мерки във времето, за да се премахне проблемът. Противогъбичните ефекти също имат фумигация на градината със сяра.

Ако мазето е приготвено, можете да започнете да слагате зеленчуци.

Връщане към съдържанието

Съхранение на зеленчуци: условия и правилаТаблица на условията за съхранение на зеленчуци.

Помислете какви условия трябва да се спазват и какви правила трябва да спазвате за дългосрочното съхранение на такива зеленчуци като:

Морковете се държат най-добре в кутии с пясък. За тази цел дъното на дървена кутия излива малко пясък, депозиран в него моркови в един слой, така че корените не се допират помежду си, покрити с пясък, покриващи дъното 4 cm слой от моркови и постави още един слой на зеленчуци. Така че повторете, докато кутията е пълна. За да спестите място, кутиите могат да се подреждат една върху друга. Това е най-оптималният начин за съхраняване на моркови за дълго време. Важно е да се гарантира, че в мазето, в което се съхраняват морковите, температурата не пада под -1? C: Морковите са особено чувствителни към ниски температури, а след замразяване, гниене форми веднага върху него.

Цвеклото, преди да се постави в мазето, трябва да бъде внимателно почистено от земята и върховете. Опитайте се да избегнете повреда на самия корен по време на почистването. Можете да съхранявате цвекло в пясъка, като моркови, или да ги сложите в решетки, където всяко цвекло е снабдено с отделно гнездо. За съхранение в решетката, върховете на цвеклото се отрязват не на самия плод, а остават 2-3 см. В гнездата кореновата култура трябва да бъде поставена надолу.

Можете също така да измиете цвекло, да се изсушите добре и да ги съхранявате в ясни пластмасови торбички, без да ги свързвате, за да осигурите достъп до въздуха. По този начин можете да съхранявате моркови. Съхранение mytyh кореноплодни зеленчуци в торби има предимства: чисти зеленчуци, заемат по-малко място и са по-лесни за ползване, ако е необходимо (може да се преобразува кутии с пясък, но с много по-трудоемко). Но този метод е по-подходящ за краткосрочно съхранение.

Схема за съхранение на зеленчуци.

Картофите трябва да се съхраняват правилно в насипно състояние, като се организират за съхранение по стените на кофите, събрани със силни дъски. Е, ако дървеният под е поставен на известно разстояние над пода на мазето, за да съхранява картофите. Това ще спомогне за по-добра вентилация.

Картофи, преди да заспите в кофите, трябва да ги изсушите добре и да ги почистите от земята. При продължително излагане на пряка слънчева светлина, картофените клубени придобиват зелен цвят и неприятен послевкус. Те стават неподходящи за хранене.

Зелето, преди да се постави в мазето се почиства от горните листа, под което вредни насекоми могат да си организират дом за себе си. Най-силните глави на зелето могат да бъдат оставени за съхранение заедно с буца, висящи ги от "краката" до тавана.

Това зеле ще бъде добре запазено и ще остане прясно и сочно от дълго време. Закачените глави на зеле трябва да бъдат внимателно положени върху специално оборудвани над жлебове с картофи дървени рафтове. Между дъските трябва да има разстояния за вентилация.

Връщане към съдържанието

Складиране на тиква - лесно и удобно

Не много градинари са склонни да подготвят тиква. Но вкусът и храненето му имат достатъчно почитатели, за да си спомнят какво е необходимо да се създадат условия за съхранение на тиква.

Тиквата не изисква специални условия за съхранение. Тя може да се постави върху картофите - това ще спести място, което в мазето не е толкова много. И за да стигнете до картофи не е трудно, като отстрани на тиква-друг.

Връщане към съдържанието

Съхранение на лук и кисели краставички

За да запазите лука (като чесън), ще трябва да намерите друга стая - студена изба за тези цели няма да работи. Лукът трябва да се вземе от леглото и да се изсуши добре, след това да се постави в суха, топла стая. Можете да съхранявате лука в плитки чекмеджета, за да го направите удобно да проверите неговата цялост. Ако крушката загуби своята еластичност, тя започва да покълва или се намокри, тя трябва да бъде взета от общата кутия и използвана първо.

За да проверявате от време на време безопасността на всички зеленчуци, а не само лука, е необходимо условие за дългосрочно съхранение. Разграбените плодове трябва да бъдат взети и изхвърлени.

Поемане на дъски по стените на плевнята за зеленчуци, като по този начин се изолира централната част на мазето. Тук е удобно да поставите пресни дъбови бъчви с кисели краставички - краставици, домати, пикантно зеле с ябълки. В мазето температурата за съхранение на туршия в бъчви е идеална. Тук можете да поставите хранилища и други консумативи, например кутии с ябълки. Те ще се съхраняват по-дълго, ако обвиете всяка ябълка отделно в хартия.

Основната задача на градинаря, създаваща условия за съхранение на зеленчуци, е правилното подготвяне на мазето. И тогава - следвайте горепосочените съвети, а съхранението на зеленчуковите запаси в мазето ще бъде дълго и безпроблемно. Но това ще ви позволи да запасите зеленчуци за периода до новата реколта. С тези запаси дори и най-дългата и ожесточена зима не е ужасна. И в мазето има такъв богат набор от зеленчуци, които по време на рояка празнуват.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Спиромат за нарязване на спирала за рязане на зеленчуци и плодове - спагети - пекарна Ru - рецепти,…Спиромат за нарязване на спирала за рязане на зеленчуци и плодове - спагети - пекарна Ru - рецепти,…
Термо кутия за зеленчуци Мазе за балкон Как да запазим зеленчуците през зимата на лоджията…Термо кутия за зеленчуци Мазе за балкон Как да запазим зеленчуците през зимата на лоджията…
Есенни състави от зеленчуциЕсенни състави от зеленчуци
Хидроизолация на избата - градински триковеХидроизолация на избата - градински трикове
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Тайните на опитни летни жители, или как да инсталирате пластмасова избаТайните на опитни летни жители, или как да инсталирате пластмасова изба
Домашна изба за зимен зимен хладилник под прозорецаДомашна изба за зимен зимен хладилник под прозореца
Правила за съхранение на храната в хладилникаПравила за съхранение на храната в хладилника
10 Мотиви за направата на градина на покрива10 Мотиви за направата на градина на покрива
Как да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължителноКак да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължително
» » Условия и правила за съхранение на зеленчуци