Мама за майките dymkovo toy Арт албум за уроци с деца на възраст 6-8 години

"Дмиковската играчка". Арт албум за уроци с деца на възраст 6-8 години

Светът на играчката "Дмиково" е свят на фантастично елегантни, красиви и изразителни пластмасови фигурки на животни, хора, птици. Изображенията на народната пластмаса лесно се разпознават от децата и ги моля, с ярки цветни орнаменти. Децата бързо се включват в творчески игри, пишат и се опитват да направят плановете си реалност. Според работната книга класове: "многоцветни мъгла", "Riders" модели "Сън", "патица с патета", "Dymkovo модели", "Indyuchok", "селянин облекло", "Птица и vodonoska".

Първият урок е уводна. Децата гледат фигурите на играчката на Дмиково. отговаряйте на въпросите за цвета, разнообразието от елементи на геометричния модел, споделяйте впечатленията си. Обръщаме внимание на отличителната черта на пантите Димково - ярки, празнични цветове. В края на урока децата избират цветовете на панела "Димково" на листа.

Обръщаме внимание на необичайния образ на ездача на козата. Децата "оживяват" фигурите, повтаряйки познатите модели на силуетите. Моделите се наричат ​​незабавно с четка, без предварителна рисунка с молив - като боядисване на народни майстори. По-добре е да работите с бои от гваш.

Страните са стръмни,

Кошари с подплата,

На гърба на Егорка.

(А. Дяков)

Начертайте шаблоните с четка и молив за въвеждане на текст. Децата самостоятелно правят голям и малък типичен тичкок. За да направите това, затегнете плътно хартиената лента, както е показано на фигурата. За всяка боя е нейната собствена гънка.

Децата нарисуват модел "слънце" с четка и пишеща машина. Последователността на модела е показана на фигурата.

Utushka - любимо изображение в народното изкуство, свързано със слънцето, изобилието. Гърдите и крилата на птицата са украсени с модели, които приличат на голямо и малко слънце.

Децата самите вдигат цветове и украсяват патица с патица с шарки "слънце".

Duck-Marfutka

Бережков отива,

Пауки-Марфа точки

Да плуват водачи.(Т. Маврина)

Продължаваме познаването ни с Димково модели на примера за боядисване на декоративната опашка на пуйка опашка. Децата завършват живопис, използвайки четка и тихок. Използват се различни методи за работа с четката: провеждане на вълнообразни линии със същата дебелина, прилагане на четка за изобразяване на декоративното цвете.

Обръщаме внимание на това как ритъмът на модела се съгласява със заоблената форма на опашката.

Традиционният мотив на играчките в Дмимново. Децата разглеждат цветна илюстрация или играчка, прочетете четирите знака на националния майстор А. Дяков.

Децата изпълняват рисунката на пуйка фигурка с четка и типичен стик, независимо от променящите се и композиционни шарки.

Децата се упражняват при четкане на хоризонтални и вертикални цветни линии върху понвера, декорирайки шаблона с допълнителни елементи.

В декоративния списък на тези фигури можете да видите уникално отражение на елементите на народните дрехи: кокошник, обеци, мъниста, яке, пола, престилка. Както в националната носия, всичко е украсено с шарки. Моделите са хармонично комбинирани в цвят.В картината на фигурите на селянинката самите са различни. Чертежи с четка е най-добре да започнете с големи елементи.

Децата практикуват в живописта, завършват модели на поли. Определяме различни методи на работа с четка: задържане на линии с различни дебелини и посоки, изчертаване на целия печат с четката и края на четката. При работа се използва типичен стик.

Облеклото на дамата впечатлява с красиви шарки, изобилие от флаери. При оформянето и боядисването на тази фигура народните майстори отразяват оригиналността на модата на хората, които отдавна са изчезнали.

Самите деца променят елементите на декора на дрехите върху фигурата на дамата.

Продължаваме да развиваме естетическата емоционална представа за имиджа на играчката.

На фигурата са изобразени етапите на моделиране на играчката "Дмиково". Основната характеристика е изваяните фигурки от глина.

За работа ще ви трябва:

глина (възможно е да се замени пластилин);

плоча (дървена, пластмасова или линолеум);

купчини - дървени или пластмасови пръчки с плоски заоблени краища от различни форми (виж покритието);

буркан с вода;

кърпа.

Формованата глинена фигура трябва да изсъхне, ще отнеме няколко дни. След това можете, без да изгорите в муфелната пещ, да рисувате фигура. Първо го покрийте с 2-3 слоя бяла боя. Можете да вземете бяло гюе, но е по-добре да използвате бяла водно-емулсионна боя - бял фон ще бъде по-светъл, по-чист. На сухия фон се прилагат цветови модели на гваш.

Ако фигурата е направена от пластилин а, тогава преди боядисването е необходимо повърхността да се обезмасли с шумообразна креда или зъбен прах.

Фигурата на един кон, подобно на фигурата на една дама, народните майстори се раздробява на части. Фигурата показва кои празни места трябва да се зареждат, за да се направи кон. Цифрите показват последователността на свързване и закрепването на части от играчката.

Образът на кон в народното изкуство, подобно на образа на птица, е обичан и почитан. Тези образи са свързани с древния култ на слънцето. Както всички фигури на Димково, конят изглежда празнично и елегантно. Преди да рисуват модерната фигура, децата съставят и рисуват в бележника на приказния си кон.

В цирк шоу. Всички играчки на Дмиково изглеждат празнични и елегантни. Цифрите не са боядисани. Децата трябва самостоятелно да завършат появата на художниците на играчките и да украсят килима на арената на цирка с модели на Димково.

Побързайте да участвате в представлението и други Дмиковови герои: Иван-ездач на щука, мечка и петел. Самите деца идват с модели и боядисани фигури.

Това са последните уроци. Децата показват творческа активност по композиция и импровизация по мотиви на Дмимново украшение. Орнаментът може да бъде изобразен около играчки, подобрявайки празничното настроение. Препоръчително е тази задача да се комбинира с моделирането на различни фигури на играчките на Дмичково и приказните герои, съставени от деца.

От цифрите, можете да създадете десктоп театър: "Весела обикалят по време на панаира", "Кралство Dymkovo" и т.н. С възпроизвеждането на презентацията, децата могат да четат гатанки, вицове, стихотворения за мъгла ...

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Очертание на урока по света по света, по-старата група по темата на възела - "градска…Очертание на урока по света по света, по-старата група по темата на възела - "градска…
Интериорен дизайн на обща детска стая за момче и момичеИнтериорен дизайн на обща детска стая за момче и момиче
Занаяти за децаЗанаяти за деца
Декор на детската стаяДекор на детската стая
Детска стая с двуетажно леглоДетска стая с двуетажно легло
Двуетажни легла с диван в детската стаяДвуетажни легла с диван в детската стая
Характеристики на създаване на интериорен дизайн за деца за двама в апартаментХарактеристики на създаване на интериорен дизайн за деца за двама в апартамент
Резюме на чертожния клас, по-старата група Изчертаване на образец от елементите на картината на…Резюме на чертожния клас, по-старата група Изчертаване на образец от елементите на картината на…
Как да изберем таван за детска стаяКак да изберем таван за детска стая
Дървена конструкторска къща на трупи за деца Описание и къде да купитеДървена конструкторска къща на трупи за деца Описание и къде да купите
» » Мама за майките dymkovo toy Арт албум за уроци с деца на възраст 6-8 години