Монолитен бетон, плюсове и минуси, изграждане на монолит през зимата

Монолитен бетон и неговото приложение

Изграждането на дървени материали, парчета и стоманобетонни изделия е малко трудно и изисква допълнителни разходи за оборудване и труд. Общата производителност на работата е повлияна от ниската скорост на изграждане на сградите и високата цена на материалите. Ето защо, монолитен бетон често се разглежда като чудесен начин за ускоряване на строителството.

Основната му разлика е, че производството на бетон се извършва директно на строителната площадка. И това значително влияе върху скоростта, качеството и разходите за подготвителната работа. Монолитен начин за издигане на стени, подове, тавани и почти всички строителни елементи, използващи бетон, е най-популярният метод.

Характеристики на технологиите, плюсове и минуси

Самата технология за изграждане на монолитен бетон е много проста. На строителната площадка е готова смес на едно място, където проектът трябва да бъде монолитна кофраж е инсталиран, има монтирани фитинги и изпълнен с структурен бетон. Разтворът се втвърдява след известно време и кофраж е отстранен, но остава в сила в някои случаи кофраж.

За да получите необходимите качества и свойства, трябва внимателно да наблюдавате изпълнението на рецептата за подготовка на решението, като спазвате сроковете. Големите строителни фирми предпочитат да внасят бетонови изделия, които вече са готови от завода. Повишени транспортни разходи, но материалът отговаря на стандартите и изискванията на строителя.

Основните предимства са:

 • възможността за създаване на безплатни проекти с големи размери и тавани;
 • създаване на криволинейни форми на всяка сложност;
 • въвеждане на всички архитектурни идеи и идеи;
 • липса на шевове, стави;
 • по-малък коефициент на "студения" праг;
 • добро уплътняване;
 • стените и таваните са по-малко дебели, намаляват паричните разходи, намаляват натоварването на основата, увеличават свободната зона;
 • изграждане на сгради от всякакъв брой етажи.

С всички предимства на изграждането на всяка сложност на сградата има недостатъци. Процесът на всички строителни работи зависи изцяло от климатичните условия. През студения сезон възникват трудности при производството на монолитни структури. При отрицателни температури водата в бетона се превръща в лед, което води до разрушаване на конструкцията. Той губи своите основни технически качества, сила, устойчивост на замръзване, водоустойчивост.Ето защо през зимата са необходими допълнителни мерки за зимно бетониране.

 • Приложение на антифриз и стягащи добавки. Ефективността се дължи на факта, че втвърдяването е много по-бързо и дори минус температурата.
 • Предварително загряване на сместа, преди да се постави в кофража. Настроената температура позволява разтворът да се втвърди и да се получи необходимата якост.
 • Използва се методът на електрическо загряване. Отоплението на бетона се извършва с помощта на нагревателни проводници, които се поставят в сместа. Крайният резултат е свиване на влага, което води дефектите и брака на монолитни структури - възли, мивки, пукнатини, грапавост.
 • Приложение на "топъл" бетон. Инертните компоненти на работния разтвор се загряват до желаната температура във фабриката. Готовият разтвор се доставя в смесители на бетонни камиони директно на строителната площадка.
 • Отопление кофраж. Някои модерни кофражни системи са специално оборудвани с нагреватели под формата на отоплителни мрежи, ленти, проводници.

Такива методи водят до значително увеличение на разходите за полимерна конструкция и често не се прилагат при занаятчийски условия. Частно лице извършва строителни работи само през топлия сезон. Също така строежът на монолитни структури трябва да бъде строго контролиран, строго необходимо е въвеждането на технологични режими.

Ниско строителство

Много често се използва в комбинация със стоманобетонни продукти в строителството на частния сектор. Монолитът не може да бъде 100% съвместим с GOST, тъй като производството на бетон, основно, продължава да се извършва без строг контрол. Стоманобетонните продукти улесняват дизайнерската задача, тъй като се доставят готови и непосредствено подходящи за използване.

И накрая, такива къщи дават пълна свобода за различни преструктуриране. Надлъжните напречни стени, изработени от монолитен бетон, се намират основно на същото разстояние един от друг. Всички окачени стени в рамките на 4-6,5 метра могат да бъдат отстранени или пренесени.Къщи, вили, вили, монтирани по монолитен начин стават все по-популярни. Мънчност, прецизност, лекота на ерекция - основните характеристики на тези сгради. Удовлетворението на техническите изисквания, като сила, добра звукова и топлоизолация, висока устойчивост на влага играят важна и главна роля в строителството.

При нискоетажна конструкция монолитът се използва както за изливане на основата на лентата, така и за подове, стени, подове. Във всеки случай не е нужно да забравите за характеристиките и някои нюанси.

фундамент

По принцип се избира колан, където се използва монолит от бетон и армировка (стоманобетон), счита се за най-здравата и трайна база. Всеки нанесен слой от разтвора трябва да бъде уплътнен с помощта на байонет или вибрация. Не забравяйте за техническото прекъсване на строителните работи, което е необходимо за постигане на оптимална якост и втвърдяване на бетона.

подове

Полимерните бетонни подове са много популярни на обществени места, търговски центрове, изложбени зали. Те имат висока якост, са непретенциозни в работата си. Основните изисквания са спазване на стандартите за изливане на подове, тяхната равномерност и гладкост. Подовете в промишлени и военни сгради трябва да са с висока якост, така че към разтвора се добавят различни пластификатори, ускорители и хидрофобни компоненти, а съотношението на пясъка и цимента варира в зависимост от предназначението на помещението.

стени

Изграждането на стени е най-разпространеният метод. Дебелината на стената, изработена от твърд бетон, се оказва по-малка от тухла, но звукоизолационните свойства са много по-добри. Принципът на изливане се състои в следното: проверява се първият кофраж (метал, дървени дъски или шперплат), проверяват се всички закрепвания, стелажи и подпори, бетоновият разтвор се напълва и уплътнява. Необходимо е да поставите следващия слой преди предишното да започне да се втвърдява.

Според изчисленията една монолитна къща ще струва по-малко от една тухлена къща, но с 10-15% по-скъпа от дървена. Въпреки че дълъг живот, огнеустойчивост, устойчивост на замръзване, екологосъобразност, удовлетвореност от всички идеи за дизайн поставят този начин на изграждане на водещата позиция. Готови бетонови смеси доставка на средната цена в 2500 - 2800 рубли за м 3. Всички основни финансови изчисления за изграждане може да бъде направено директно от уеб сайта на производителя.

добавки

В някои случаи обикновеният бетон не отговаря на изискванията за работа, за да се постигнат желаните свойства и технически характеристики, неговият състав включва различни добавки: ускорители, пластификатори и импрегниращи агенти.

Универсалната импрегниране за бетон, известна като 20 м монолит, се използва за увеличаване на якостта на обработваната повърхност. Структурата вече не абсорбира влагата, не отделя прах, не оставя следи и ивици, не подлежи на абразивно увреждане. Импрегнирането е предназначено за подсилване на бетонни конструкции с увеличени товари (мостове, подове на промишлени предприятия, паркинги, магазини).

Оборудване и укрепване склонове конуси мантинели извършват само бетон импрегнирани монолит 20 m, като тези структури са постоянно подложени на стрес от транспорта, движения на земната кора и от климатичните условия (силни дъждове, снеговалежи). Импрегнирането предотвратява възникването на пукнатини, дефекти и ерозия в конструкцията.

[върха] Важно! За да се гарантира конструкцията на здравина и трайност, монолитът, използван в бетона, трябва да бъде направен стриктно в съответствие с рецептата. Също така трябва да спазвате правилата за наливане на хоросан и да поддържате техническа почивка за цялостното му втвърдяване. [/ Съвет]

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фиксиран кофраж за основата Етапи на изливане на основатаФиксиран кофраж за основата Етапи на изливане на основата
Хванете - бетонХванете - бетон
Метод на долен монолитен кладенецМетод на долен монолитен кладенец
Изграждане на фундамент, монолитна плоча, леене на монолитна плочаИзграждане на фундамент, монолитна плоча, леене на монолитна плоча
Устройството на сглобяемото мазе е направено от себе си!Устройството на сглобяемото мазе е направено от себе си!
Как да направите монолитен колан под плочите?Как да направите монолитен колан под плочите?
Полистирен бетон енергоспестяващ строителен материал от третото хилядолетиеПолистирен бетон енергоспестяващ строителен материал от третото хилядолетие
Видове фондацииВидове фондации
Монолитна основа технология на работа със собствените си ръце, изчисляване на разходите, снимка,…Монолитна основа технология на работа със собствените си ръце, изчисляване на разходите, снимка,…
Пълнене на пода с инструменти и оборудване от пенобетонПълнене на пода с инструменти и оборудване от пенобетон
» » Монолитен бетон, плюсове и минуси, изграждане на монолит през зимата