Как да стенни стени от гипсокартон

Как да стенни стени от гипсокартон

Гипсовият борд е удобен начин да се изравни стената и да се подготви за последващо довършване. В тази статия ще ви кажа как да боядисвате стени с гипсокартон.

Има два основни начина, по които сухото стена е прикрепена към стената - с рамка и без нея. Смята се, че фиксирането на гипсокартон върху рамката е по-надеждно.

В същото време фиксирането към лепило е по-лесен начин. Въпреки това, за него има някои ограничения. За тази работа помещението не трябва да бъде по-голямо от дължината на листа за сухото строителство. Това не е повече от три метра.

Ако гипсокартонът е монтиран върху рамка, максималната допустима височина на стената е 10 метра.

Стенно покритие с гипсокартон върху рамката

Гипсовата стена не е закрепена към самата стена, а към предварително сглобена щайга от метални профили. Първо, фиксиращите профили по периметъра са прикрепени към стената. След това, в периметъра, вертикалните профили са закрепени с носещи профили.

За прави стени гипсокартон, трябва да направите малко работа по оформлението на стената. С помощта на вертикална перка, разберете дали има някакви неравности, наклони и изпъкналости на стената.

В най-изпъкналата точка на стената трябва да прикрепите ниво и да маркирате ръба на този ръб на пода. След това се очертава хоризонтална линия, която ще определи бъдещата позиция на профила. Същото трябва да се направи и на тавана. Тази технология ще позволи да се изравни стената с наклон или с проекции.

Монтиране на рамката

За монтиране на рамката около периметъра с помощта на водещ профил PN (направляващ профил).

Монтирайте водещия профил

Тя се нарязва на необходимата дължина, след това се монтира както следва:

  • в профилните дупки се пробиват на всеки 40-50 сантиметра;
  • Нанесете профила върху маркера и маркирайте с молив дупките на пода и на тавана;
  • на маркираните места подът и таванът се пробиват отново;
  • прикрепете профилите с пирони.


Тъй като с тази технология рамката е инсталирана на малко разстояние от стената, вертикалните водачи ще бъдат прикрепени към U-образните окачвания.

Суспензиите са прикрепени към стената на разстояние 50-60 cm един от друг. Вертикалното положение на профила се проверява с ниво. След това профилът е прикрепен към окачванията с винтове с самонарязващ се елемент. За тази цел използвайте 4 винта - 2 на всяка страна.

В случай, че в стената има отвори за врати или прозорци, направляващите профили трябва да бъдат монтирани от двете страни на отворите.

Вертикалните носещи профили са инсталирани, както и водачи. За вътрешната част на рамката използвайте профили с рафтове (PS). Горният и долният край на профила на шкафа се монтират в жлеба на водача. Минималното разстояние от един вертикален профил до другия е 60 см. Трябва да се спазва в случай, че се планира двуслоен гипсокартон. За полагане в един слой, профилите трябва да бъдат монтирани на разстояние 40 см.

Монтиране на профилите за монтиране на рафтове

Редовните профили са прикрепени към водещите винтове.

За стенни мазилки с гипсокартон не трябва да се монтират хоризонтални мостове между профилите. Въпреки това, ще бъде удобно, ако инсталирате такива джъмпери в местата, където се предполага, че трябва да бъдат закрепени всякакви висящи предмети: рафтове, закачалки, лампи. Такива елементи не могат да бъдат прикрепени към гипсокартон, те са инсталирани само върху профили на рамки.В случая, ако дължината на гипсовата стена е по-малка от височината на помещението, гипсокартонът трябва да бъде монтиран в разредна последователност. Така че хоризонталните ръбове на листовете му не се докосват. В този случай се препоръчва също да се монтират хоризонтални корпусни джъмпери върху ставите на гипсовите плоскости.

За да инсталирате джъмпера, изрежете дължината на профила от 60 см или 40 см - в зависимост от разстоянието между профилите на рейките. Плъзгач на профила се закрепва със специални крепежни елементи - "рак". Този закопчалка се захваща за местата на перпендикулярно свързване на профилите, след това се фиксира с винтове.

Закопчалки "Рак"

Рамката е монтирана. Сега можете да започнете да инсталирате gipsokartonnyh листове.

Монтаж на гипсокартон към рамката

Широчината на гипсовата плоскост е 120 см. Съответно, ако стойките на кланичните трупове са на разстояние от 60 см, тогава един стълб ще премине през центъра на листа. В случай че рамковите профили са настроени на четиридесет сантиметра една от друга, в средата на листа ще има два профила.

Лист от гипсокартон се закрепва с помощта на самонарезни винтове, които се завинтват директно към профилите за монтаж на рафтове с отвертка. Минималното разстояние от закопчалката до ръба на гипсовата плоскост е 1,5 см. Разстоянието между винтовете е до максимум 25 см. Винтовете също трябва да бъдат завинтени към междинните профили.

Винтовете на винтовете трябва да се завинтват 1 мм дълбоко в листа за сухото строителство.

Винтоверт с винт

Преди да сте в стената на гипсовата плоскост, трябва да запечатате шевовете между чаршафите.

Конците са пръснати първи, след това са нарязани на змия. След това те shpaklyuyut. С помощта на голяма шпатула поставете разтвор за замазка върху шевовете и малки върху винтовете на самонарязващите се винтове.

Когато първият слой замазка е изсъхнал, фугите трябва да бъдат шлифовани и по-финият, тънък слой замазка да се нанесе.

Стенни покрития с гипсокартон за лепило

Преди залепването към стените на гипсокартона трябва да се подготви. Стената трябва да е суха, без прах. Той също така трябва да бъде грундиран, за да направи лепилото по-добре прилепено към повърхността.

Ако идеално равна обшивам гипсокартон стена, е достатъчно да се прилага лепило състав на задната страна на периметъра на гипсокартон, а също и да направи две вертикални ивици от лепило в средата на листа. Листът се притиска към стената и вертикалното му положение се проверява с ниво.

Идеално гладките стени са изключително редки. Обикновено на стената, която се счита за равна, има малки разлики - до 20 мм. За да залепите тази стена с гипсокартон, лепилото трябва да бъде оцветено. Разстоянието между местата на лепилото е около 25 см.

Нанесете лепило на разстояние 25 см един от друг

Ако разликите в стените са повече от 20 мм, е необходимо да се подготви субстрат от гипсокартонени ленти. Гипсокартон нарязани ленти с ширина от 10 см ленти са залепени към стената на същия принцип като рамка метал инсталацията и :. 2 хоризонталните линии и вертикална 3 -4 за всеки лист от гипсокартон.

За да получите гладка повърхност, направете няколко слоя от такива ленти, те са залепени един върху друг. След това листа от гипсокартон се закрепват към такава уникална рамка чрез лепилен състав.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартаментаКак да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартамента
Декориране на стени и тавани с пластмасаДекориране на стени и тавани с пластмаса
Как да направите метална или дървена рамка за сухото строителствоКак да направите метална или дървена рамка за сухото строителство
Стенно покритие с гипсокартон, рамков методСтенно покритие с гипсокартон, рамков метод
Мултифункционални тавани от гипсокартон за монтаж на многослойни гипсови гипсови тавани, видео,…Мултифункционални тавани от гипсокартон за монтаж на многослойни гипсови гипсови тавани, видео,…
Подравняване на стените с гипсокартонПодравняване на стените с гипсокартон
Стенно покритие с гипсокартон, рамков методСтенно покритие с гипсокартон, рамков метод
Стенно покритие с гипсокартон, без рамкиСтенно покритие с гипсокартон, без рамки
Монтаж на гипсокартон по стенитеМонтаж на гипсокартон по стените
Как да монтирате гипсокартон със собствените си ръце към стената, като фиксирате гипсокартон -…Как да монтирате гипсокартон със собствените си ръце към стената, като фиксирате гипсокартон -…
» » Как да стенни стени от гипсокартон