Изравняване на сухи стени с гипсокартон

Как правилно стена гипсокартон
Гъстотата на стените прави производството на довършителни работи много трудно и също така влияе върху естетиката на стаята. Има няколко начина за отстраняване на този дефект, единият от които е изравняване с гипсокартон (GCR).

Технологията за стенни мазилки с гипсокартон има няколко предимства: материалът е достатъчно издържлив и гъвкав, лесен за нарязване и монтаж, позволява изпълнение на конструкции от всякаква сложност.

Има два начина за монтиране на GCR:

  1. Методът на wireframe се състои в сглобяване на рамката от метални профили и последващо фиксиране на GCR към него.
  2. Безцветен метод се състои в залепване на GCR директно към стената.
Най-практичен метод е да се приведе стените на бобина посредством GCR обаче значителен недостатък на този метод е, че вдлъбнатината на стената (минимум 40 mm), което намалява пространството на помещението. Но може да е полезно да го използвате - поставяйки там нагревател.

Нека разберем как да изравняваме стената с гипсокартон със собствените си ръце. Този процес се осъществява на няколко основни етапа: подготовка на стената, изграждане на рамката, монтаж на GKL и довършителни работи.

Подготовка на стени

Първият етап от подготовката на стената за изравняване е премахването на всички стари покрития: мазилка, херпес зостер, тапети, плочки и др. Тяхното присъствие ще пречи на закрепването на рамката към стената.

Вторият етап на приготвяне ще бъде грундиране или третиране с антисептични средства. Тази стъпка не е задължителна, но използването на тези инструменти има своите предимства, особено ако стената е външна.

Монтаж на рамката

Първоначалният етап на инсталацията е маркирането на бъдещата позиция на рамката. За да направите това, трябва да отстъпите от изравняващата стена на разстояние, равно на ширината на профила и да изчертаете линия по стената по пода и тавана. За да сте сигурни, че линиите са в една и съща равнина, можете да използвате оребрена линия.

На пода и тавана с помощта на дюбели-гвоздеи фиксирани галванизирани профили тип UD. Тогава вертикалните елементи са закрепени към хоризонталните водачи, фиксирани към съседните стени. Така получихме затворена четириъгълна конструкция.UD профил за гипсокартон

Укрепването на получената рамка се извършва чрез инсталиране на вертикални CD профили. Те се поставят в UD профила и се закрепват със специални винтове за самозатягане. Разстоянието между вертикалните профили се приема, че е 600 mm. Това се дължи на факта, че GCR има стандартна ширина 1200 мм, което означава, че ще има опора в краищата и в средата.

инсталиране на вертикални CD профили

За да се даде сила на вертикалните профили, използвайте окачвания. Това са перфорирани поцинковани плочи. Те са закрепени към стената непосредствено зад профила, а след това ръбовете са огънати от буквата P, така че профилът е вътре и фиксиран с винтове.

монтажно окачване за вертикален профилзавеси за вертикален профил

Ако височината на листа не е достатъчна, за да покрие цялата площ на стената, ще трябва да направите допълнителна вложка от изрязания GCR. За да го коригирате, трябва да инсталирате хоризонтален напречен елемент от профила CD между вертикалните профили.

хоризонтален кръст от CD профил

Така завършената рамка за GKL изглежда така:

завършена рамка за GKL

Монтиране на GKL

След изграждането на рамката е необходимо да се затвори получената структура с листове от гипскартон. Фиксиращият елемент е специален винт-винт 35 мм. GCR се нанася върху повърхността на рамката и винтовете се завинтват в периметъра на листа, а също и в средата с отвертка. Стъпалото между винтовете се счита за -10-15 mm.

Самонарязващите се винтове трябва да се завинтват по такъв начин, че главите да не изпъкват, но да са малко по-дълбоки в гипсокартона.

На някои места ще е необходимо да направите вложки от парчета от GCR. За да направите гладко нарязване, използвайте конструктивен нож на правилното място, за да изрежете картона и да го разкъсате, а след това отрежете картон от задната страна.

Работата по монтажа е завършена, завършващо. Сега знаете как да стени гипсокартон и да направите всичко сами. За извършването на такава работа са достатъчни двама души. И вие можете да изградите рамка самостоятелно.

монтаж на гипсови плоскости

довършителни

След монтажните работи е необходимо да се подготви повърхността за декоративното покритие. Първо, трябва да напълните местата за завинтване на винтовете. Тогава ставите между листата от гипсокартон се изравняват, за тази цел лентата се закрепва нагоре и се покрива отгоре и се изравнява с шпакловка. След това следва грунд, шпакловка и изравняване на цялата повърхност на стената.

Метод за стенно изравняване чрез залепване на GCR

Алтернативен метод за изравняване на стените с GCR е лепилото. Това означава, че няма етап на създаване на скелет, и следователно не се губи допълнително пространство. Гел залепването се състои от няколко последователни етапа:

  1. Подготовка на повърхността: премахване на стари довършителни материали, подготвяне на цялата площ на стената.
  2. GKL маркиране и рязане по стената.
    Гипсокартон трябва да бъде нарязан така, че когато е инсталиран, има празнина от 50 мм отгоре и отдолу. Необходимо е лепилото да изсъхне напълно.
  3. Ако искате да подравните стената, направете дупки за гвоздеите, които се завинтват, така че винтовете на винтовете да са в една и съща равнина. Това трябва да се направи за всеки GCR.
  4. Залепете лепилото на малки порции, тъй като той бързо изсъхва. Как да омесвате лепилото е посочено на опаковката.
  5. Свързване на GCR към стената: Налейте лепилото и го натиснете здраво за известно време, така че да лежи върху всички усукани дюбели.

нанасяне на лепило за залепване на GKL

След като сте поставили стената GKL, изчакайте известно време преди да започнете довършителната работа. Времето зависи от използваното лепило, което трябва да се посочи в приложените инструкции.

Ако стените имат големи разлики, най-добре е да използвате метода на скелета, защото поставените листове ще повтарят всички завои на стената и с помощта на профила те лесно могат да бъдат подравнени.

Настилката със стени от гипсокартон от собствените си ръце е един от най-лесните и най-ефективни методи за изравняване на стените. Не забравяйте, че преди да инсталирате гипсофактора, трябва да инсталирате всички скрити кабели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология за инсталиране на гипсокартонТехнология за инсталиране на гипсокартон
Как да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартаментаКак да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартамента
Избор на метод за изравняване на тавана, стените и подаИзбор на метод за изравняване на тавана, стените и пода
Стенни довършителни работи с гипсокартон основни проблемиСтенни довършителни работи с гипсокартон основни проблеми
Стенно покритие с гипсокартон, рамков методСтенно покритие с гипсокартон, рамков метод
Технологията на монтаж на таван от гипскартонТехнологията на монтаж на таван от гипскартон
Цената на изравняване на стенитеЦената на изравняване на стените
Подравняване на стените със собствените си ръце - как да изравнявате стените с гипсокартонПодравняване на стените със собствените си ръце - как да изравнявате стените с гипсокартон
Подравняване на стените в апартамент във ВоронежПодравняване на стените в апартамент във Воронеж
Подравняване на стените с гипсокартонПодравняване на стените с гипсокартон
» » Изравняване на сухи стени с гипсокартон