Как да стенни гипсокартон?

Как да стенни стени от гипсокартон

Не на най-много, изглежда, трудно въпрос - как да се покрият стени с гипсокартон - можете да получите далеч от недвусмислен отговор. И тук не става въпрос, че това е толкова трудоемка работа, но и в многофункционалността на самия материал. В зависимост от предназначението и задачите, които трябва да бъдат решени, ще бъде определена технологията за извършване на работата.

Какви задачи позволяват да се решат гипсокартон

Една от основните цели на гипсокартона е изравняването на стените. Не за нищо друго е името си "суха мазилка", което предопределя използването на такъв материал. В този случай, гипсокартонът трябва да бъде прикрепен директно към стената, като елиминира съществуващото разрушаване на геометрията и подготовката на повърхността за по-нататъшно покритие.

Друга версия на приложението ще бъде фалшиво устройство за стена, което позволява да се скрият инженерните комуникации, комуникационните линии или топло- и звукоизолацията зад него. В този случай инсталирането на гипсокартон трябва да се извършва на известно разстояние от основната стена, което ви позволява да скриете проводниците и изолационните елементи в образуваната междина.

Освен това, дизайнерите много харесват използването на такъв материал, за да променят външния вид на стаята според желанията си. За тази цел те могат да подреждат допълнителни стени, прегради, да променят външния вид на самата повърхност, като й придават нова форма. Постигането на такива цели изисква други методи за фиксиране на гипсокартон.

Опции за облицоване на стени

Въз основа на задачите, описани по-горе, се използват различни методи за покриване на стени. Тяхната технология на изпълнение може да бъде разделена на рамка и рамка.

Без рамки за стени

Това е по-прост и по-евтин метод за закрепване на гипсокартон. По същество е необходимо да се придаде икономия на пространството на помещението. В същото време се счита за по-малко надежден от скелета.Гипсът се зарежда по този начин директно на стената с лепило. Ограничението е височината: не трябва да надвишава три метра. Повърхността трябва да се подготви, преди да продължи, е необходимо да премахнете старата боя, тапети, слаби и падащи парчета. За перфектна подготовка стената може да бъде измазана и поставена.

В този случай лепилото се полага върху задната страна на листа по периметъра, в допълнение се правят две залепени вертикални ленти в средата, след което листът се притиска към стената и вертикалността му се контролира посредством ниво.

Такива условия обаче невинаги са такива. Приемат се допустими разлики във височината по цялата повърхност, които не надвишават 20 mm. В този случай лепилото върху гипсокартона се прилага в отделни зони. С снимките по-долу, цялата технология на рамкиране ще бъде по-ясна.След като лепилото се постави, листът се поставя и се проверява правилността на неговата инсталация.

Ако разликата във височината е повече от 20 мм, тогава те правят един вид решетка, изработена от гипсокартон. За да направите това, нарязани ленти около 10 см широк и ги поставете на стената. Необходимо е да използвате 3-4 вертикални и 2 хоризонтални ленти на всеки лист. За да се получи гладка повърхност, ако е необходимо, лентите се залепват на няколко слоя. Тези "маяци" се регулират от правилото. От получената оригинална решетка с помощта на лепилни листове се закрепват. Естествено, преди да бъдат закрепени, всички те трябва да бъдат отрязани и да се приспособят към правилния размер.

Между отделните листа от гипсокартон оставят празнина от 5-7 мм, а между пода и тавана - в 3-5 мм. След като лепилото изсъхне, шевовете между листовете, като пролуката между тавана, се запечатват с шпакловка и прореза по пода се затваря с цокъл.

Закрепване на гипсокартон към рамката

В този случай, гипсокартонът е прикрепен към специално създадена рамка. Тя може да се използва като основа за фиксиране на листа при стенни облицовки, както и при създаване на допълнителни прегради в стаята. Основата за рамката може да служи като дървени летви или специални профили.

1. Монтаж върху дървени ламели. Този метод е много подходящ за изравняване на особено неравномерни стени. Както знаете, мазилката може да се използва, ако нейната дебелина не надвишава 5 см. Ако това не е достатъчно, тогава се използва гипсокартон. В този случай багажникът се пълни в стената, както е показано на снимката:

Равнината, формирана от външната им повърхност, се контролира посредством ниво. Ако е необходимо, под отделните стелажи поставете решетките, като се стремите да създадете равна повърхност. Завършената рамка е покрита с гипсокартон, закрепването се извършва с помощта на самонарезни винтове с дължина най-малко 30 мм. Между отделните листове е оставена празнина от 5-7 мм, която след това се залепва като главите на винтовете.

2. Монтаж върху металния профил. В този случай листовете от гипсокартон са прикрепени към специално проектирана щайга от метален профил. По принцип този метод на изглаждане съвпада с предишния, но вместо дървени релси се използват специални метални профили. Има рамка от шкафовете и водачите. Всички части са фиксирани с винтове.

Подробности за тази технология можете да намерите във видеоклипа:

За разходите и разходите за работа

Подравняването на стените с гипсокартонени плоскости е най-универсалният начин. В допълнение, не забравяйте, че това е така нареченият сух метод, който не изисква подготовка на специални решения, които предотвратяват допълнителна мръсотия по време на ремонта.

За да се определи уникално колко струва за стени с гипсокартон е доста трудно, всичко зависи от сложността и обема на извършените работи, както и от региона. Можем обаче да кажем със сигурност, че това сами по себе си ще бъде много по-евтино от използването на организации и изпълнители от трети страни.

Нанасянето на гипсокартон за уплътняване на неравни стени и подготовката им за по-късно завършване е една от най-често използваните и достъпни варианти за ремонт. Качеството на повърхността, получено по време на това, дава възможност за извършване на по-нататъшни действия за нейното проектиране.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология за инсталиране на гипсокартонТехнология за инсталиране на гипсокартон
Вътрешно довършване на дървена къща с гипсокартонВътрешно довършване на дървена къща с гипсокартон
Как да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартаментаКак да се изравни стените с гипсокартон и мазилка в апартамента
Как да направите гипсокартон правилно е възможно и дали е необходимо да се нанесе мазилкаКак да направите гипсокартон правилно е възможно и дали е необходимо да се нанесе мазилка
Варианти на дизайна на стените от гипсокартон в коридораВарианти на дизайна на стените от гипсокартон в коридора
Стенно покритие с гипсокартон, рамков методСтенно покритие с гипсокартон, рамков метод
Мазилка за стениМазилка за стени
Стенно покритие с гипсокартон, без рамкиСтенно покритие с гипсокартон, без рамки
Стенни довършителни работи със суха мазилкаСтенни довършителни работи със суха мазилка
Основни методи за изравняване на стенитеОсновни методи за изравняване на стените
» » Как да стенни гипсокартон?