Стенни панели - видове, материали, характеристики, описания Съвети за инсталиране

Стенни панели

През последното десетилетие стенните панели са използвани като материал за вътрешна декорация на помещения (тавани и стени). Основното им предимство е, че при незначителен труд те ви позволяват да промените радикално дизайна на апартамента. Лесен монтаж и демонтаж, възможността за повторно използване - следващите предимства на материала. Също така, стенните панели се използват за завършване на колони, арки, монтаж на преградки.

Видове стенни панели

В зависимост от формата и размера има три вида панели за стена:

Плъзгащи се стенни панели - снимка 1

- листови панели. се различават по големия си размер. Представени под формата на правоъгълни продукти, наподобяващи лист шперплат, но с приложен декоративен модел. Площта на един панел е около 3 метра (стандартният размер е 1,22 * 2,44). Дебелината е около 3-6 мм. Те могат да имат текстурирана повърхност, но по-често те са гладки. Използва се там, където трябва бързо и красиво да отрежете големи площи. За повърхността на такива плочи е характерен малък брой стави;

- композитни панели за закрепване. са представени под формата на дълги пръти (2,4-3,7 м) с ширина до 30 см, дебелина до 1,2 см. Типичен представител на този тип е облицовка;Панели от теракота - снимка 2

- панелни панели. Представени са под формата на квадратчета с размери от 30 * 30 см до 98 * 98 см, напомнящи таван плочки. За разлика от първите два вида, това позволява разширяване на обхвата на дизайнерските възможности. Така че квадратът може да бъде поставен върху основата в мозайка, шахматна дъска, за да се комбинират различни елементи в цвят и текстура.

Материали за производство на стенни панели и техните характеристики

Като материал, използван за производството на стенни плочи, може да се използва пластмаса (PVC), фибростъкло, MDF. ПДЧ, естествено дърво.

За пластмасови плочкови елементи има вътрешно пространство за обем с надлъжна структура от медена пита. Поради тази структура материалът получава допълнителни звукоизолационни свойства. Плочите се произвеждат на основата на PVC (поливинилхлорид) с малки добавки на омекотители. Резултатът е траен, незапалим, водоустойчив безопасно от гледна точка на обработка материал, който е лесно да се грижи на и може да се използва в различни области, дори и с висока влажност, като при ремонта на кухнята и баните на околната среда.Облицовъчните елементи от масивна дървесина (клен, елша, кедър, дъб) са най-скъпите. По принцип материалът се използва за довършване на офиси, коридори, жилищни помещения. Ако панелите са напълно обработени със специален восък, те могат да се използват в мокри помещения и не се притеснявайте, че те ще се счупят или подуят. И това се дължи на факта, че такова восъчно покритие се характеризира с абсолютна водоустойчивост, не е замърсено, не се ексфолира и не се напуква.

Стенни панели от фазер - снимка 3

Но панелите от ПДЧ в своята здравина и естетически характеристики са по-ниски от аналозите на естествената дървесина. Предвид факта, че EAF не толерира резки промени в температурата и влажността, обхватът на тези елементи е ограничен. За завършване на сухи помещения тази опция е подходяща.

Що се отнася до дъските, изработени от фибростъкло, те не се страхуват толкова от влажността, но директният контакт с водата не бива да се допуска.

Стенни панели от MDF - снимка 4

Стенни панели, изработени от MDF се характеризират с тяхната устойчивост на вода, подходящ за довършителни мокри помещения (баня, кухня), но като се има предвид, че на опаковката има съответен маркировка под формата на капки.

Описания и съвети за инсталиране на стенни панели

Съвременната технология ви позволява да придадете на стенните панели почти всеки цвят, модел и дори текстура. Така върху PVC пластмасови панели с помощта на специални методи за печат се прилага декоративен модел, имитиращ дърво или естествен камък, или елементите са боядисани в монохромен цвят. На върха на снимката се нанася матово или гланцирано покритие, което предпазва повърхността от повреди, влага, ултравиолетови лъчи и прах.

Панелите от гипсокартон, ПДЧ и MDF могат да бъдат покрити с лак, фурнир.

Закрепете стенните елементи към стената с акрилно или силиконово лепило, ако основата е суха и гладка. Където има недостатъци, първо е необходимо да се проектира щайга. Плочките се прикрепят към щайгата с клеймери (специални скоби), които се завинтват от задната страна с винтове.

В зависимост от вида на свързването, панелите са монтирани на принципа "жлеб-канал" или "жлеб-канал". Във втория случай, те плътно се съединяват помежду си, образуват един шаблон. Тази опция се препоръчва за използване в помещенията, където се изискват високи хигиенни изисквания. Съединителят "жлеб-канал" може да приеме и декоративна вложка.

Ако стената е завършена с декоративни панели, наричан планирано виси тежко оборудване, а след това им (стенни елементи) трябва да бъде допълнително фиксирана към обвивката или директно към основата на дълги винтове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Медицински панелиМедицински панели
Стенни панели под камъкаСтенни панели под камъка
Pvc стенни панели за снимки на интериораPvc стенни панели за снимки на интериора
Стени - ремонт, декорация, дизайн - интериорна фотографияСтени - ремонт, декорация, дизайн - интериорна фотография
Стъклени панели за стениСтъклени панели за стени
Стенни панели за завършване на коридораСтенни панели за завършване на коридора
Как да оправяме стенните панели?Как да оправяме стенните панели?
Лист панели под камъка, цената в МоскваЛист панели под камъка, цената в Москва
Декоративни панели за стени - купувайте незапалими декоративни стенни панели за интериорни…Декоративни панели за стени - купувайте незапалими декоративни стенни панели за интериорни…
Дървени панели за монтаж в къщатаДървени панели за монтаж в къщата
» » Стенни панели - видове, материали, характеристики, описания Съвети за инсталиране