Как правилно да направите щайгата под сайдинг метална и дървена рамка

Как правилно да направите щайга под собствената си сайдинг?

Благодарение на красивия си външен вид, сравнително ниската цена и простата инсталация, сайдингът е един от най-популярните материали за външно облицоване на частни къщи. В повечето случаи монтажът му се извършва върху дървена или метална кутия, с която завършената повърхност ще изглежда равномерна и чиста. Следователно, по-късно, ще бъде разгледано как правилно да направите летвата под сайдинг със собствените си ръце.

При условие, че стените на къщата са напълно плоски, летвата може да бъде закрепена директно към стените, ако има кривина, ще е необходимо допълнително да се поставят дървени подложки.

Функции на ламелите за сайдинг?

Основният въпрос, който възниква пред лицето, е следното: Имате ли нужда от щайга или можете да го направите без нея? Особено често с такъв избор, те се сблъскват, когато стените на къщата визуално изглеждат равномерни. Трябва да се разбере, че най-доброто равномерността на основата, че е много трудно да се постигне, а дори и най-малката неравност се вижда в края на бронята, която ще донесе всичките си дела, за да са били. Ето защо, експертите препоръчват използването на летва под сайдинг във всички случаи.

Основната функция на рамката е опората за фиксиране на довършителния материал. И колкото повече ниво ще бъде, толкова по-привлекателна ще бъде облицованата повърхност. Ето защо, в процеса на конструиране на рамката е необходимо постоянно да се наблюдава нейната равномерност.

Също така, няма начин да се направи без покрив, ако е предвиден слой от топлоизолационен материал под сайдинг. Ако можете да прикрепите сайдинг без летвата към носещата конструкция на сградата, тогава е невъзможно да направите това за EPS полистирол или минерални плочи. Друга важна функция на щайгата е да се създаде пропаст между основата и облицовката, което позволява да се проветрява фасадата на къщата. Това намалява вероятността от кондензация и образуване на мухъл и гъбички.

Огъване на ламелите за сайдингЗа да монтирате батерията под сайдинг със собствените си ръце, е необходимо да подготвите такива инструменти и материали:

  • уверете се, че е достатъчно плосък;
  • демонтиране на изпъкнали елементи, които ще се намесват в работата (например плочки и склонове от врати и прозорци, отводнителни тръби, метални прозоречни решетки);
  • Проверете силата на дъските, ако къщата е облицована с облицовка.

Независимо от това дали новата или старата сграда ще бъде сайдинг, стените й задължително трябва да бъдат третирани с антисептик. Това се прави, така че по време на дъжд, водата, уловена в кожата, не причинява гниене на изолацията и стените.

Схема на дървената барака за сайдинг.

В подготвителния етап трябва също така да изберете вида на клетката - използвайки дървени релси или метален профил. Ако сте избрали дърво, трябва да се уверите в качеството му, защото суровите и необработените плоскости в крайна сметка ще изгният и ще станат мухляси. Дървен материал трябва да бъде суха (съдържание на влага по-малко от 16%), защитен срещу гниене и паразити, с напречно сечение на не по-малко от 30x40 мм.Най-добрият вариант е бар с размери 50х50 см. Дървената рамка е с по-ниска цена от металната рамка и е по-лесно да се инсталира. Но ако нямате възможност да закупите качествена дървесина, тогава е по-добре да спрете избора си върху металния профил.

Закрепването на скелет се извършва с помощта на самонарезни винтове, чиято дължина зависи пряко от дебелината на стената. Ако фасадата на къщата е дървена, можете да завиете дюбелите без допълнителна подготовка. Ако къщата е изградена от тухлени или пяна блокове, тогава в този случай не можете да направите без дюбели, които са заклани в предварително пробитата дупка.

Разстоянието между съседните елементи на летвата зависи от вида на облицовъчния материал: колкото по-тежък е материалът, толкова по-малка е стъпката за заготовка.

Средното разстояние от около 40-60 см Когато монтажна рамка, е необходимо да се помисли по посока на :. Сайдинг, ако е планирано фиксирана вертикално, кашона трябва да бъде хоризонтална, както и обратното.

Метален сайдинг за сайдинг

Схема за закрепване на сайдинга към щайгата.

Монтаж на металната рамка посредством U-образен профил оразмерени поцинкована 60h27h3000 mm и суспензии, които са перфорирани плочи от галванизирана стомана.

Основното предимство на такава летва е, че профилът на метал в сравнение с дърво остава стабилни геометрични и линейни параметри, които не са подложени на деформация при промяната на влажност и температура, има висока пожарна безопасност, не корозира и не изисква допълнителна обработка различни защитни средства. Това позволява по-надеждна и трайна конструкция.

Монтирането на профила започва от двете страни на стената. Тези елементи ще служат като референтни точки за привеждане в съответствие. Съгласно маркировките на стената дупки се пробиват с помощта на перфоратор, в който се вкарват дюбели, след което се фиксират окачванията.

Профилите за щайгата са закрепени към крайните закачалки. Между тях е опъната въже, над която ще се изравнява цялата рамка. След това останалите елементи на клетката са инсталирани. В този случай винаги трябва да обикаляте периметъра на прозореца и вратите.

Ако се планира затопляне на стените, преди монтирането на рамката, плочите на топлоизолационния материал се монтират. Използването на тази технология позволява да се монтира щайга с необходимото разстояние от основата, което, ако е необходимо, лесно ще изравни съществуващите неравности на стената. Когато фасадите на къщата се затоплят, металният профил позволява използването на различна дебелина на изолацията.

Дървена каса под сайдинг

Монтажът на дървената рамка се извършва по същата схема както при монтажа на металния профил. Ако стените на къщата са равни, тогава дървените пръчки могат да бъдат прикрепени директно към стените. При корпуса на извитите стени могат да се монтират допълнителни дървени подложки под решетките.

Правилно извършва щайга при обшивка, независимо от какъв материал е по този начин се използва, ще бъде ключов качествен монтаж на всякакъв вид обшивка, дали метални влакна цимент или винил изпълнение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтиране на кашона под сайдинг със собствените си ръце Видео инструкция! Натискайте го!Монтиране на кашона под сайдинг със собствените си ръце Видео инструкция! Натискайте го!
Изолация за дървена къща извън подбора на сайдинг материал и дизайн функцииИзолация за дървена къща извън подбора на сайдинг материал и дизайн функции
Модерна топлоизолационна къща под дървотоМодерна топлоизолационна къща под дървото
Метален сайдинг в ТолиатиМетален сайдинг в Толиати
Сайдинг със собствените си ръце, с затоплянето на дървената къща, изборът на материал и стъпка по…Сайдинг със собствените си ръце, с затоплянето на дървената къща, изборът на материал и стъпка по…
Завършване на фасадите на къщи с фотосистема за сайдингЗавършване на фасадите на къщи с фотосистема за сайдинг
Огъване на ламелите за сайдингОгъване на ламелите за сайдинг
Сайдинг под металния сайдингСайдинг под металния сайдинг
Завършване на къщата с сайдинг с изолация, цената на довършителни работиЗавършване на къщата с сайдинг с изолация, цената на довършителни работи
Как да монтираме сайдинг?Как да монтираме сайдинг?
» » Как правилно да направите щайгата под сайдинг метална и дървена рамка