Вътрешен коридор в апартамента Основните грешки, основните принципи

Интериорен дизайн на коридора в апартамента

Коридорът в апартаментите със стандартно разположение е най-трудната стая за създаване на внимателна и функционална дизайнерска стая, в повечето апартаменти има дълъг, тесен и слабо осветен коридор. Често това е поставено тук, което просто поне по някакъв начин се вписва в размерите и изобщо не се мисли за дизайна. И този подход не може да се счита за правилно: коридорът е първата стая, която виждаме нашите гости. И от гледна точка на функционалността може да бъде много полезно помещение, съчетаващо няколко функции на други стаи, но за да създадете внимателен дизайн, ще ви е необходимо време и познаване на някои прости правила.

Някои проблеми и техните решения

Вътрешността на тесния коридор в апартамента на стандартното оформление включва решаването на няколко основни задачи:

 • разширяване на пространството на тесния коридор. Тази задача се изпълнява добре от огледала, лек тон на стените и внимателно осветление;
 • функционалност - повечето коридори практически не се използват. Това може да се промени чрез вградени шкафове, висящи рафтове, рафтове за обувки, чадъри;
 • създаване на междинна зона между стаите. които няма да бъдат в контраст с техния дизайн. Следователно, за проектирането на коридора, предпочитат се неутрални тонове или дизайн в стил, общ за целия апартамент;
 • също така разширява пространството за отстраняване на ненужните врати. Вратата към кухнята или всекидневната рядко се използва, те могат да бъдат заменени с арка;
 • Задължителният елемент на обикновен коридор без прозорци е добро осветление.

Когато планирате дизайна, трябва да избягвате някои от функциите, присъщи на много коридори в модерните апартаменти:

 • тъмни цветове;
 • масивни лампи;
 • претоварени с детайли голяма снимка на тапет;
 • препълване на мебели;
 • тромавите декоративни материали (камък, плочки с богата текстура) ще направят интериора на коридора в малък апартамент особено неуспешен;
 • рязък контраст с дизайна на останалата част от апартамента. Например: минималистичен дизайн на коридора, докато останалите стаи са завършени в класически стил или в противоположна комбинация;
 • значително ограничен от мебелния проход на един от парцелите.

Всичко това визуално намалява пространството, дава на коридора трайно неразглобяем външен вид и ще раздразни жителите на апартамента от прага, образувайки отрицателно настроение.

Дизайн и материали за стени

Цветното решение до голяма степен определя цялостното впечатление на стаята, така че трябва да се обърне внимание. В никакъв случай не трябва да изберете като основен цвят тъмни, богати цветове, без значение колко практични са те. За декорация на стени е по-добре да се използват ярки, пастелни цветове. Тя може да бъде бежов, син или друг приятен и пространствено разширяващ се цвят.За стените материали, устойчиви на износване, са оптимални, тъй като коридора е постоянно изложен на мръсотия, прах и влага, донесени от улицата. В това качество миещият се тапет или боя е добър (по-лесно се актуализира от време на време). Много полезни облицовки от текстуриран материал на фона на гладки стени, които могат да украсят вратите или пространството около фитингите. Но ако за тази цел камък или керемида се използва за всяко друго покритие с богата текстура, важно е да не прекалявате, не прекалявайте с пространството.

Има няколко подробности, които могат да разширят пространството или да повишат височината на тавана:

 • хоризонтален модел на тапет;
 • диагонален модел;
 • лампи, чиято светлина е насочена нагоре;
 • Тапетите могат да ви помогнат да промените конфигурацията на пространството.

Цветове и подови настилки

На първия етаж в коридора трябва да бъде функционален, много подходящ за тази цел теракот, много лошо - килим, те скоро ще загуби своята форма и се нуждаят от подмяна толкова често, каквото и да прекарват почистване. Плочките са напълно почистени, но имат значителни недостатъци - това е студено. Ето защо, често трябва да се търси компромис - облицовката на зоната веднага на входа, останалата част от пространството е покрита с килим или друг мек и топъл материал.

Подът в коридора е по-добре да се украсява с лек тон, въпреки че това не е много практично решение. Лекият под допълнително разширява пространството, за това можете да пожертвате необходимостта от чести почистване. Компромисът може да бъде решение с цветни стъпки: тъмно оцветено, бежово или пастелни стени и бял таван. Също така, комбинацията от успоредни линии на пода и таван, симетрични или асиметрични, изглежда добре.Евтин и практичен вариант за подови настилки - линолеум. Но е необходимо да изберете добре рисунка, тя може да бъде обикновен линолеум или геометричен модел, който разширява пространството.

За пода в коридора не са подходящи материали, чувствителни към влага: ламинат, паркет и др. На популярен ламинат, след първия сериозен дъжд, могат да се появят дефекти, ако водата не бъде извадена от обувките и чадърите навреме.

Таван в коридора

За евтини опции е подходящ обикновен таван с нечувствителни или вградени светлини. Ако финансовите възможности позволяват, таванът от гипсокартон може да бъде всякаква, дори сложна форма, но не претоварвайте пространството с детайли. При проектирането на коридора сложните и масивни форми на тавана рядко изглеждат добре и е по-добре да се използват вградени лампи за осветление.

Тонът на тавана трябва да бъде по-лек от стените, без значение кой цвят е избран за декорацията.

мебели

Тя също така трябва да съчетава функционалността и да съответства на цялостния дизайн на коридора. Вградените мебели, направени по поръчка за размера на дадена стая, ще ви позволят да използвате цялото пространство в стаята, без да губите ценни метри. Вътрешността на дългия коридор в апартамента трябва да включва необходимия минимум на ситуацията: закачалка или гардероб, тоалетка или нощно шкафче за ключове, чадър. Допълнителните неща в коридора не трябва да бъдат, просто изяждат място. Но можете да се опитате да прехвърлите някои от функциите на килера в коридора, като настроите цялата дължина на гардероба с огледала или просто неутрална повърхност.

 • Steklooboi може да бъде точно решение за интериора на коридора, който търсите. Практични и издръжливи, те също имат грандиозен вид. Подробно за тапета за стъклото тук.
 • Ако ще използвате ламиниран паркет в коридора, препоръчваме да започнете с нашата статия.
 • Независимо да се създаде интериорни врати на сили на всички, най-важното - точно да се придържат към инструкциите. Ето поредица от действия, както и видео урок.

Мебелите в коридора не трябва, доколкото е възможно, да бъдат претоварени с детайли и декоративни елементи (както във всяка стая, но за коридора изпълнението на това изискване е особено важно). Друг интересен вариант е частичната комбинация от коридор и библиотека, в случай че апартаментът не позволява да се оборудва отделна стая за него. Той облагородява коридора и го прави функционален.

Вътрешен коридор в апартамента: снимка

По-долу ще намерите много примери за това как вътрешността на коридора в апартамента може да бъде: снимките ще ви помогнат да си представите кой ще бъде коридорът ви след ремонта. Общата концепция зависи от конфигурацията на коридора, дългият коридор налага други изисквания за дизайн, отколкото квадратния коридор.

В нашата галерия има примери за минимализъм в дизайна на коридора и използването на вложки за естествен камък, огледала и светли цветове за разширяване на пространството. Функционалността на стаята осигурява дрешник. В този случай коридорът изглежда по-широк, отколкото е, поради факта, че пространството не "яде" мебели, в коридора няма затворени мебели. Цялостният тон на дизайна е спокоен нюанс на кафяво, интериорът е достатъчно функционален, за да използва коридора основно заради предназначението си.

Интериорът на коридора в двустаен апартамент трябва да бъде максимално функционален, така че оптималното разположение на килера, което ще поеме някои от функциите на килера, в стандартни апартаменти често не се осигурява. В този пример, входа на кухнята е добре проектиран, две стаи образуват едно пространство поради отстраняването на вратата.

Създаването на коридор в малък апартамент ще ви накара да мислите за приоритетите. От една страна - пространството не може да бъде затрупано, а от друга страна - в апартамента няма излишно пространство, искам да увелича на всеки метър. Но за малките апартаменти най-доброто решение на проблема е минимализмът, дизайнът в подобен стил от прага създава повишено светло настроение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Идеи за малък коридорИдеи за малък коридор
Дизайн на коридора в малък апартаментДизайн на коридора в малък апартамент
Проектиране на коридор в малък апартаментПроектиране на коридор в малък апартамент
Шкаф за шкафове в тесен коридор Интериор на тесен коридорШкаф за шкафове в тесен коридор Интериор на тесен коридор
Интериорът на коридора в малък апартаментИнтериорът на коридора в малък апартамент
Варианти на декорация и ремонт на стени в коридора Описание на работата, ценаВарианти на декорация и ремонт на стени в коридора Описание на работата, цена
Простри тавани в коридора, осветление, снимкаПростри тавани в коридора, осветление, снимка
Ъглова кабина в малкия коридорЪглова кабина в малкия коридор
Тесен коридор Дизайн СнимкаТесен коридор Дизайн Снимка
Дизайн коридор в апартамента - интериорна снимкаДизайн коридор в апартамента - интериорна снимка
» » Вътрешен коридор в апартамента Основните грешки, основните принципи