Как да направите езерце в страната

Може би, не е достатъчно, които през лятото ще откаже почивка на брега на резервоар. Особено, ако се намира на частен парцел. Но мнозина не смеят да издигнат такава хидравлична структура, мислейки, че това е извън тяхната власт. Всъщност едно малко езерце в страната може да бъде направено от всички. Най-важното е, че той хармонично се слива в пейзажа на обекта. Ако всичко е направено правилно, то такъв резервоар няма да стане "проблемна" зона и няма да изисква много време за напускане. Повече подробности за това как да се направи езерце в страната, ще кажем по-нататък.

Избор на формата и размерите на резервоара

Що се отнася до формата на резервоара, той трябва да бъде избран, съсредоточавайки се преди всичко върху района, предназначен за по-нататъшното разполагане на езерото. Така например, в близост до къщата, езерцето с правоъгълна или квадратна форма изглежда добре. Той подчертава контурите на близката сграда и се съчетава добре с двора. Особено добър в този случай, ще изглежда, ако се разрушат редица правоъгълни цветни лехи или дори се полагат пътеки.

Можете също така да използвате следната опция: да направите езерце със счупена геометрична форма, да поставите терасовиден плот на пътека и един от тях да хвърли под формата на мост над езерото. Този мост се препоръчва да бъде направен под формата на конкретен път. Още по-оригинален вариант - да се направят под формата на отделни квадратни плочи, които са поставени така, че да изглежда, че те се носят над водата. Възможно е да се оборудват много езерца на обекта, но цяла каскада от малки резервоари. В този случай водата ще тече от една купа в друга с помощта на миниатюрни водопади.

Езерото на обекта може да се направи и кръгла форма. Такива езера могат адекватно да оформят моравата или отворената морава. Освен това, подобно езерце ще изглежда добре досадно до засадена група дървета. Той също така ще може да допълни цялостния състав на градината, направен в класически стил. Между другото, малко езеро е много по-лесно да се направи, отколкото езера с различна конфигурация. За тази цел можете да използвате инструменти като пластмасови контейнери, бетонни пръстени, гуми за автомобили и дървени вани.

Как да изберем място за езеро

Значението на избора на място за езерото не трябва да се подценява. Това зависи от живота на издигнатия резервоар. Водата в нея няма да цъфти под действието на пряка слънчева светлина, от която зелените водорасли могат да започнат да растат. По принцип не можете да поставите езерце на сайта, където през деня той ще бъде постоянно изложен на слънчева светлина. За да не цъфти водата, през определен период от време резервоарът трябва да е на сянка. Това забавя растежа на зелените водорасли.

За да поставите резервоар на място, където винаги има сянка, също е неправилно. Това ще забави развитието на водорасли, които сте засадили като декоративна украса. Не се препоръчва да има езеро под сенчести дървета. В противен случай, листата от тях ще падне във водата и по този начин ще го замърси. По този начин е много важно да можете да избирате нещо средно. Достатъчно е, че вилното езерце е осветено от слънцето само за 5 часа на ден. Желателно е тя да е отворена от югозапад.

Материал за изграждане на езеро

Как да изградим езерце в страната? За да го създадете, можете да използвате различни материали, всеки от които има своите заслуги и недостатъци. Може би най-лесният начин да купите готов контейнер за вода в магазина. Такива адаптации са достатъчно стабилни и трайни. Въпреки това, те често имат малки размери. Ето защо, като ги използвате, не можете да направите достатъчно голям езерце. В допълнение, тези контейнери са доста скъпи. Това са техните два основни недостатъка.

Разбира се, можете да използвате вана или палети като основа за езеро, но такива водни тела, като правило също не могат да се похвалят с размера. Ето защо се препоръчва просто да направите езерце в дача със собствените си ръце, като използвате PVC филм. Предимствата на тази опция могат да се нарекат ниска цена на материалите и възможността за промяна на формата и размера на резервоара. Недостатъкът е очевиден - лесно е да се повреди такова езеро. Филмовите покрития са много лесни за разкъсване. Като цяло животът на този материал е малък.Това ще отнеме много време, за да служи като резервоар, ако стоманобетонът се използва като материал за субстрата. В такова язовир дача може безопасно дори да се разхождате на дъното. Дизайнът на това не се срутва. В допълнение, този дизайн ви позволява да инсталирате отстрани резервоара на различни скулптури. Очевидно е, че изграждането на такова езеро ще бъде доста скъпо. По-специално, ние не можем да направим без специално оборудване и оборудване. Освен това, ако искате да премахнете резервоара, това ще отнеме много по-дълго време, отколкото при други опции.

Добър вариант е използването на гума от бутилкаучук като материал за подреждането на дакско езерце. Само това е доста скъп вариант. Без допълнителни средства не можете да направите това. Но тези разходи се оправдават. В крайна сметка резултатът е дизайн с отлични характеристики. Такова езеро може да издържи на достатъчно голямо натоварване. В допълнение, самият материал прави възможно да се направят резервоари с почти всяка форма.

Как да изберем размера на езерото

Смята се, че най-добрият вариант е размерът на резервоара, който заема около 2-4% от общата площ на обекта. Но ако размерите са твърде големи, тогава не всички са готови да отделят толкова място за езерото. Ето защо е най-лесно да се направи малък размер. Освен това, колкото по-малко езерото, толкова по-малко материал и труд са необходими за неговата ерекция.

Вземете под внимание, когато избирате размера на бъдещия резервоар, трябва да имате предвид не само градината, но и физическите ви възможности. Освен това тя трябва да бъде хармонизирана и комбинирана с други елементи на избрания обект.

Езеро с риба

Такова езеро има нещо общо с аквариума. Основната разлика е, че в този случай рибата живее в близост до естественото си местообитание. Интересно е да наблюдавате животни в такова езеро, те просто са приятни за окото. Ако ги купите в магазина, не забравяйте да изясните условията на продавача.Сложността на устройството като такова е, че трябва да решите няколко трудни задачи. На първо място, трябва да се има предвид, че за нормалното развитие на растенията и рибата в резервоар трябва да се поддържа определена температура на водата. Така че, през лятото водата трябва да има температура от около 19-24 градуса. През зимата тя не трябва да пада под +5 градуса по Целзий.

Освен това киселинността на водата е важна за живеещите жители. За нормален живот е достатъчно да се поддържа рН на 7-8,5. Ако този индикатор пада рязко, тогава за добитъка в езерото това ще бъде сериозен стрес. Обикновено киселинността се променя поради наличието на въглероден диоксид във водата, което води до разграждане на киселините. В допълнение, стресът за рибата и растенията може да бъде промяна на голяма част от водата, твърде много топлина, прекомерно осветление и лоша аерация. Киселинната среда оказва неблагоприятно влияние върху активността на бактериите във филтриращата система, която обработва продуктите на жизнената активност на водните жители. Поради това токсините се натрупват в езерото, от което могат да умрат риби със слаб организъм.

Близо до езерото можете да засадите висока растителност, която ще ви даде по-естествен вид. Плаващите растения като водни лилии, лилии и многоцветни листа ще изглеждат добре тук. В повечето естествени язовири има водорасли. Можете да го отглеждате сами, купувате семена, но често се появява, дори ако никой не го е засадил специално. Това растение несъмнено е полезно, защото пречиства водата, но в същото време обича да расте и улавя голямата площ на езерото.

По всяко време на годината кислородът трябва да влезе в езерото. За да направите това през зимата, можете да направите дупка. За да не замръзват бързо и по този начин да не се нарушава обмяната на въздух, препоръчително е те да бъдат поръсени със слама. Ако езерото е малко, тогава само една дупка ще осигури достатъчно количество кислород. Ако не искате да го проникнете с лопата по някаква причина, можете да поставите тиган върху леда с гореща вода, излята в него. Под влияние на топлината, ледът се топи и гладката дупка ще се окаже.

Дизайн на вилното езерце

Езеро в страната: снимка

Декоративното завършване на езерото винаги ще бъде от полза за неговия вид. Така например можете да оборудвате подводното осветление, което прави езерцето още по-привлекателно, особено в тъмното. Появата на такова езеро може да очарова всеки. За да инсталирате фоновото осветление, ще са ви необходими специални мини прожектори. Техните разходи обикновено са относително ниски.

Много украсяват домашните си декоративни езерца в страната с фонтани. Това изисква инсталиране на специални помпи, които са под вода или над водата. Те се различават по височината на водната струя.

Не по-малко грандиозно ще изглежда водна повърхност осветление. За тази цел се купуват халогенни и LED светлинни крушки. Те се считат сами икономически източници на светлина.

Как да автоматизирате езерото

За да осигурите оптимална среда в езерото, можете да използвате специални поточни бойлери, оборудвани с температурен датчик. Такива устройства започват да работят само когато температурата на водата падне под определена стойност. Това се дължи на сигнал към контролния панел, който контролира работата на бойлерите. Те, от своя страна, могат да затоплят водата за един ден до 1-3 градуса. Това е достатъчно, за да не предизвика повишаване на температурата на стрес в живите същества в езерото.

Благодарение на инсталирането на някои устройства можете да се отървете от нуждата специално да направите лед. Така че, можете да поставите компресор с пръскачка. Самият апарат, като правило, се поставя на закрито и въздухът в резервоара се подава през пулверизатор. От него към повърхността се появяват мехурчета, които не позволяват образуването на парчета лед. Можете да използвате и специален бойлер, който загрява ледът около вас.

За да наситете водата с кислород, се препоръчва да засадите в езерните растения, които я произвеждат. Сред тях са блатото, кървавицата и Елоди Канадски.

За да поддържате чистотата на водата в езерото, можете да инсталирате специален филтър за почистване, оборудван с помпа. За всеки тип замърсител има подходящи стъпки за пречистване. Така например калният филтър е предназначен да пречисти водата от големи отпадъци. Съществуват и така наречените биофилтри, които са оборудвани с лампа с ултравиолетова светлина. Те са в състояние да пречистят водата от вредните бактерии, което на свой ред помага да се предотврати болестта на рибите.

Изчистване на езерото може да се използва и специална прахосмукачка, която мръсна вода се събира от дъното и повърхността. След като се появи в устройството, течността се филтрира добре и се изважда чрез маркуч, разположен от другата страна.

Друг добре известен проблем на поддържането на вашето езеро е цъфтежът на водата. Някои от тях се решават с помощта на специални средства за елиминиране и предотвратяване на растежа на водорасли, наречени алгициди. Трябва да се каже, че те могат да бъдат опасни за жителите на езерото, включително риба. Следователно те не трябва да се използват дори и в най-крайния случай. За да се намали нагряването на водата, е по-добре да се създаде сянка или да се засади растение с големи листа, които покриват повърхността на водата от пряка слънчева светлина.

Внимателните собственици могат да осигурят автоматично хранене на риба в езерото с помощта на специални хранилки. Такива адаптации днес съществуват в различни размери и с различен брой компоненти. Последните са необходими, за да се осигурят различни видове риба с подходяща храна.

Езеро в страната: видеоклип

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Осветление в градината сами - градинско осветлениеОсветление в градината сами - градинско осветление
Основните правила за грижа за изкуствено декоративно езерцеОсновните правила за грижа за изкуствено декоративно езерце
Мини фонтани за градинатаМини фонтани за градината
Декориране на бреговете на декоративно езерцеДекориране на бреговете на декоративно езерце
Самата пружинаСамата пружина
Стара баня в къщата необичайни идеи за стари нещаСтара баня в къщата необичайни идеи за стари неща
Как да направите декоративно езерце във вашата странаКак да направите декоративно езерце във вашата страна
Изкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вилиИзкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вили
Вода на градинското парцел устройство на декоративно езерце в страната, плувен басейн в градинатаВода на градинското парцел устройство на декоративно езерце в страната, плувен басейн в градината
Как да направите малък декоративен езеро във вашата къщаКак да направите малък декоративен езеро във вашата къща
» » Как да направите езерце в страната