Изкуствени резервоари на къщата със собствените си ръце

Купете крайградски район на брега на езеро или река не са успели да се направи, и имате собствен езеро близо до дома си, така примамливи ... За щастие, човешката природа, присъща изобретателност и упорита работа, за да пренапише известната поговорка, можем да кажем, че ако човек не отива на водата, водата отива при човека. В тази статия ще ви покажем как да направите своя красив язовир в близост до дома си.

Така че, първо трябва да определите целта на резервоара. Тя може да бъде малко езерце - "локва" само за декоративни цели и декорация на ландшафта. Можете да направите езерцето по-голямо и по-дълбоко, като добавите към него потоци, фонтани и водопади. Около него можете да поставите пейки и да направите място за почивка. Ако обичате живо същества, можете да се установите в езерце на риба, митове, жаби или други земноводни. Последните са най-просторните и сложни в строителството - изкуствени езера за плуване. Те са кръстоска между естествено езеро и плувен басейн. Ако искате да построите тяло с вода за къпане, засаждане на водни растения и засаждане на животни, имайте предвид, че подобно начинание ще изисква огромни финансови инжекции и редовни грижи.

Басейнът и езерцето с растения и риба се нуждаят от напълно различна грижа. Първо, те се нуждаят от различна химия на водата. На второ място, над басейна е желателно да се направи балдахин, така че листата да не падат там. Също така има абсолютно необходим воден филтър. В противен случай тя бързо ще се превърне в блато и ще се превърне в огнище на патогенни бактерии и насекоми вредители. Много по-евтино и разумно е да се изгради басейн и езерце отделно.

Стил на езерото

Изборът на стилистично направление на бъдещия резервоар е много важен, защото в противен случай ще се измъкне от общата пейзаж и "безпощадно" очите. Необходимо е да се изгради върху архитектурата на къщата, материалите, от които се изграждат стените, верандата, пътеките. Например, ако парчетата са покрити с камък, езерцето може да бъде убито с камъни.

Ако искате да направите живописно езеро с естествените контури на брега, най-добре е да поставите на дъното на градината в близост до беседка, двор или тераса, така по време на почивка можете да се насладите на водната повърхност.

Минималистите ще харесат лаконичния японски стил с камъни, иглолистни евъргрийни и липсата на многоцветни треви. Ако искате нещо по-светло и по-привлекателно, изберете китайски стил, като се фокусирате върху дървета, които обичат водата, с оцветени листа. Също така в този случай ще бъде подходящ малък декоративен мост. За максимално прилягане на езерото в пейзажа, изберете ендемични растения за изкуствен резервоар, т.е. само тези, които растат в тази област.

Що се отнася до формата, квадратните и правоъгълни езерца изглеждат най-добре близо до къщата, тъй като подчертават вертикалните и хоризонталните линии на конструкцията. Също така такова езеро може да бъде построено до вътрешния двор или тераса, особено ако има правоъгълни цветни лехи или прав път около тях. Геометрията ще комбинира всичко това в един хармоничен състав.

Ако искате да направите езерце с кръгла форма, то ще изглежда добре на морава или морава, в градина с пергола или близо до група дървета. Между другото, кръгло езерце е много по-лесно да се изгради от правоъгълни, особено ако използвате основи бетонни пръстени, PVC резервоари или дори гуми с голям диаметър.Строителна технология

Така че вече знаете какви са изкуствените резервоари, така че можете да изберете правилния. Вторият етап е изборът на място за изграждане на езеро. Това е много важно, защото ако го поставите на неподходящо място, ще има много проблеми при напускане. Така че е изключително нежелателно да се изгради езерце на слънчева територия, тъй като водата в нея постоянно ще "цъфти". Зелените водорасли във всеки случай ще се размножават на открито, но ако езерцето е най-слънчевото време на деня да бъде на сянка, "цъфтежа" няма да бъде толкова интензивно. Напълно да загубиш едно езерце също е невъзможно, различно декоративни растения не могат да се развият напълно. Слънцето трябва да осветява водната повърхност около 5 часа на ден, докато е желателно езерото да е било отворено от югозапад.

От размера на езерото зависи цената на конструкцията му и сложността на грижите. В идеалния случай тя трябва да заема около 3% от парцела, но ако са налице само 6 дка, както и много летни жители, не е толкова лесно да се вземат 18 метра далеч. Така че, в тази връзка, трябва да изградите свои собствени физически и финансови възможности.

Ако искате да засадите растение в езерце, го разделете на 3 нива: за крайбрежни култури, плитки води за лилии и депресия за хибернация на риба. Ако отглеждате риба, най-дълбокото ниво трябва да се намира на 150-180 см от повърхността (под нивото на замръзване на почвата) и да заема 1/5 от площта.

Многоетажен-изкуствено езерце;

Изграждане на изкуствен резервоар със собствените си ръце може да бъде от различни материали, но ние ще се съсредоточим върху най-често срещаните опции: с дъно на филм, стоманобетонна купа и с готови контейнери.

Филмово езерцеИзползването на филм за създаване на езера е може би един от най-популярните начини, защото ви позволява бързо и евтино да организирате хубаво езерце. Не е необходимо да има професионални умения или специално оборудване. Трябва да започнете с разработването на подробен скица с чертеж на дълбоки нива и декоративен дизайн.

Кратки указания за създаване на декоративно езерце с филмово дъно:

 1. Направете маркиране на избрания обект, като посочите контурите на бъдещия резервоар с аерозолна боя или пясък. Важно е да се уверите, че противоположните банки са в една и съща хоризонтална равнина - не можете да изградите езерце на склона. В процеса на изкопаване на ямата ще е необходимо да се измерват нивата на банките от време на време.
 2. Потопете основната яма първо до дълбочината на първия слой за крайбрежните растения, след това маркирайте линията по контура, от който ще поникне езерцето. Трябва да бъде нещо като стъпка с ширина 20-30 см.
 3. Когато се изкопае второто ниво, маркирайте линията, за да образувате най-дълбоката част на езерото и изберете земята от определената област. Не забравяйте, че за зимуването на рибата е достатъчна една пета от водното тяло и дълбочината под нивото на замръзване на почвата. Бъдете подготвени за това, че тъй като вдлъбнатината се задълбочава в изкопаването, водата може да се натрупа и трябва да се изпомпва с помпа. Като опция можете да копаете плитка дупка в квартала и да излеете вода в нея.
 4. Когато разкопките приключат, вземете кабела и го измерете според дълбочината. От двете страни на купата добавете около 50 см към квотите. След това можете да определите колко филм за изкуствени езера трябва да закупите. Купете трайно филм, защитен срещу влага, за езерца.
 5. За да предпазите филма от увреждане на камъни или корени на растенията, положете дъното и стените на изкопа с геотекстил или евтин рубеорол, преди да го положите. Като опция можете да излеете малък слой пясък и внимателно да го махнете. Полагането на филма се извършва най-добре през слънчев горещ ден, след което той ще бъде по-еластичен и ще лежи добре при всички разкопки на изкопните работи.
 6. За да украсите ръба на резервоара, изкопайте изкопа по нейния периметър, в който ръбовете на филма ще бъдат фиксирани. Опаковайте филма и поръсете с фин чакъл, за да го оправите правилно. След това можете да укрепите ръба на камъните с пластмасови тръби. Това е необходимо, за да не падне почвата в купата. За всичко това изглеждаше красива, остави брега с естествен или изкуствен камък.
 7. Подготвените за засаждане растения трябва да се поставят в пластмасови саксии и след това да се поставят на подходящи нива. Поставете внимателно останалото пространство между саксиите и дъното на езерото с камъчета.
 8. Спуснете маркуча в езерцето и го напълнете с вода. За да изберете помпата с необходимата мощност и капацитет, запишете отчитанията на брояча на водата преди и след това.

Полезен съвет: че водата не е в застой, а живописното ви езерце не се превръща в блато, трябва да се осигури движението на течността. За тази цел потокът е най-подходящ: повдигнете източника си над нивото на езерото и организирайте захранването с вода от басейна чрез потапяема помпа. За да украсите устието на потока, използвайте камъни, камъчета, глинени кани или растения.

Бетон

Едно бетонно езерце ще направи по-трудно и скъпо от филмовото езерце, но ще продължи много по-дълго. Това е и възможност да се направи езерце за плуване и къпане на деца - водното забавление е невъзможно в езеро с филмово дъно.

За изграждането на изкуствен резервоар с дълбочина 6 м3 около 70 см бяха необходими следните:

 • цимент M500 - 750 кг;
 • речен пясък - 1,1 м³;
 • натрошен камък - 1,3 м³;
 • проводник 4 мм - 420 м;
 • рубероид - 3 бр;
 • грундиране Контакт от бетон - 5 л;
 • свързваща жица за армиране;
 • пластификатор.

Инструкции стъпка по стъпка за изграждането на бетонно изкуствено езерце:

 1. Направете изкопно оформление и изкопайте яма с необходимия размер. Дъното трябва да е плоско и да има наклон от 1: 100 в посока източване на водата.
  1
 2. Поставете дъното на покрива, почистено с 15-20 см, се припокриват помежду си и в краищата.
  2
 3. Смесете бетон от цимент M500, пясък и чакъл в съотношение 1: 2,5: 3,5. За еластичност и повишаване на хидрофобните качества се препоръчва добавяне на пластификатор. Покрийте дъното на ямата с бетонен слой от 5 см.
  3
 4. Направете армировката от кабела, като го свържете към мрежа с клетки от 10 см.
  4
 5. Кнезете още една част от бетона и излейте фундаментната яма със слой от 5 см.
  5
 6. Извадете армировката от стените на резервоара.
  6
 7. Поставете бетонното решение върху стените, като създадете слой от 10 см. За да го държите по стените, направете разтвора дебел.
  7
 8. Огънете или подрежете армировката около краищата на същото ниво.
  8
 9. Завъртете покривния материал и оформете кофража за земната част, като излеете малко под земята под хидроизолацията.
  9
 10. Поставете разтвора в горната част на изкопа.
 11. Поставете стените на височина на едно ниво, така че водата да не се излива.
 12. На стените и дъното на езерото се нанася слой от бетон 2-3 см, като се смесва цимент с пясък 1: 1.
 13. Подравнете горните ръбове със същото решение.
 14. Оставете желязната купа да изсъхне за 28 дни. Веднъж на ден, поръсете бетона с вода от пистолета за пръскане, така че изпарението на влагата да не е прекалено бързо (бетонът може да се счупи). Ако времето е много сухо, навлажнете го сутрин и вечер. Купата за времето за изсъхване трябва да бъде покрита с тъмно фолио от пряка слънчева светлина.
 15. След определеното време покрийте цялата повърхност на бетона с 3 слоя грунд (изчакайте всеки слой да изсъхне, преди да приложите следващия).
 16. Направете пръскане на бреговете и запълнете езерото с вода.

Езерото от готов капацитет

Така че, вие вече знаете как да се направи езерото с помощта на филм и бетон, но ако се страхуват от сложността на работата, създаване на малък воден оазис с помощта на готовия контейнера. В идеалния случай, купата трябва да бъде повече от 100 литра, защото малките контейнери ще изсъхнат бързо и те трябва непрекъснато да се излива вода.

Идеалната възможност е старата чугунена вана. Това може да се получи от приятели, които извършват ремонт или подават реклама. Много хора с удоволствие ще ви дадат стара вана безплатно, ако предлагате да я вземете сами и да я вземете.

За да направите мини-езерце на старите бани, копае яма, отговаряща на формата и дълбочината на по-нисък капацитет, изсипете брега с пясък или чакъл и камъни украсяват. Ако искате да засадите такова растение в езерце, трябва да излеете слой глина с дебелина 6-7 cm върху дъното на ваната.

По-долу е показано как можете да направите изкуствени езера и езера с помощта на специални PVC контейнери:

Изкуствени езера: снимка

4

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Основните правила за грижа за изкуствено декоративно езерцеОсновните правила за грижа за изкуствено декоративно езерце
Мини фонтани за градинатаМини фонтани за градината
Декориране на бреговете на декоративно езерцеДекориране на бреговете на декоративно езерце
Помпена помпаПомпена помпа
Как да изберем помпи за фонтан и водопад, потопяеми или повърхностни?Как да изберем помпи за фонтан и водопад, потопяеми или повърхностни?
Как да направите декоративно езерце във вашата странаКак да направите декоративно езерце във вашата страна
Изкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вилиИзкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вили
Изкуствени камъни за пейзажа със собствените си ръце как да се правят и използватИзкуствени камъни за пейзажа със собствените си ръце как да се правят и използват
Вода на градинското парцел устройство на декоративно езерце в страната, плувен басейн в градинатаВода на градинското парцел устройство на декоративно езерце в страната, плувен басейн в градината
Как да направите малък декоративен езеро във вашата къщаКак да направите малък декоративен езеро във вашата къща
» » Изкуствени резервоари на къщата със собствените си ръце