Изработване на дървена стълба със собствени ръце - инструкция с видео

Изработване на дървена стълба със собствените си ръце

Съвременните сгради на провинцията и къщите почти всички имат два или три етажа и е естествено да се изгради стълба, която да ги свързва. Повечето обитатели предпочитат да го направят от екологично чист строителен материал - дърво. Независимо от простотата на дизайна, необходими са правилни и точни изчисления за производството, за да се осигури безопасна работа при ходене по него.

Купувате или правите сами?

Има три варианта за подреждане на стълби в къщата: поръчка по отделен проект, закупуване на готов продукт в магазина, направете го сам. Последният вариант е най-оптималният в много параметри.

Средната цена на работата по индивидуална поръчка ще се основава на избора на строителния материал, размера на конструкцията, сложността на технологичния процес, проектната документация, чертежите и работния живот.

При закупуването на завършено стълбище, въпреки разнообразието от снимки, представени в каталога, шансовете за придобиване на подходящ по размер и за интериор продукт са леко намалени. Поради това производството на дървени стълби със собствени ръце ще осигури възможност не само да се спестят пари, но и да се съчетаят всички елементи на дизайна с дизайна на стаята.

Кой материал е по-добър

Изборът на дърво трябва да се извършва по такива показатели: якост, лекота, структура, цвят, достъпност.Най-трайният и удобен в работата се счита дъбово дърво. Тя може да бъде заменена с материал от съответната твърда дървесина:

Други дървесни видове:

Тропически скали. Връзка с най-скъпите материали:

 • Орехов бор;
 • Абача;
 • фактуриране;
 • Ироко.

Подготовка за работа

Проектирането и процесът на инсталиране на стълбищния дизайн от собствените си ръце не е толкова сложно, ако има дори първоначални основи в строителните работи. Но въпреки това при проектирането, в допълнение към изчисленията, е необходимо да се вземат предвид редица важни подробности, които може да изглеждат незначителни:

 • Kousory;
 • Метални части и закопчалки;
 • стълбове;
 • Подиумът;
 • Парапети;
 • Стълбци;
 • Podbalyasennik;
 • Декоративни елементи;
 • Stage.


По време на построяването на дървено стълбище към втория етаж е необходимо също точно да се определи местоположението на бъдещото му местоположение, така че да не се повредят кабелите, които се полагат в стената.

Правилен дизайн на конструкцията чрез изчисления

Подготвителният етап започва с определянето на размера на височината и ширината, етапа на стъпката, ъгъла на наклона на похода и избора на метода за прикачване.

Колкото по-голяма е стръмността на стълбището или неправилната геометрия на стъпалата, толкова по-висока ще бъде неговата травматична опасност. Експертите препоръчват за безопасност да оставят ширината на стъпалото 20-30см, с височина от 14-23см.

Броят стъпки се изчислява по прост начин: към височината на стълбата се добавя дебелината на тавана, разделена на височината на стъпалата. Например, (2м + 30см): 170см = 19. Таблицата по-долу ще ви помогне при избора на оптимален ъгъл на похода:

Ако в процеса на изчисляване броят на стъпките надхвърли границите на вашия проект, трябва да добавите допълнителна подложка от 70x100см. Според правилата, височината на парапета трябва да бъде 90-100 см, ширината на марша е 80-100 см.

За да изчислите дължината на конструкцията, формулата от уроците по геометрия в училище ще отговаря: c =? (a2 + b2), където c е дължината на основите от страните и a е височината от основата на пода до пода. За индикатор b изчисленията се извършват на пода. Отделете разстоянието от първия етап до втория етаж. Получените изчисления се прехвърлят на проектните чертежи.

Също така препоръчваме видео, обясняващо различните финес на изчисленията:

Необходими инструменти

За висококачествен технологичен процес ще ви трябва специален набор от инструменти и части:

 • Ъглов шаблон. Необходимо е, за да се направят маркировки върху стъпалата и стъпките;
 • Електрически триони;
 • ножовка;
 • абрихт;
 • Изработване на молив;
 • отвертка;
 • Чук, нокти с различни размери;
 • Боядисване и лакиране.

Получавайки всичко, от което се нуждаете, те започват да правят стълба, изработена от дърво със собствените си ръце

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проектиране на стълби в частна къщаПроектиране на стълби в частна къща
Стълбите за покриви работят със собствените си ръцеСтълбите за покриви работят със собствените си ръце
Как да направите стълбище за монтаж и ремонт на покрива на ондувилата със собствените си ръцеКак да направите стълбище за монтаж и ремонт на покрива на ондувилата със собствените си ръце
Колко правилно да се изработи стълба?Колко правилно да се изработи стълба?
Стълба вход към дървената къща видове, фигуриСтълба вход към дървената къща видове, фигури
Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…
Как да направите стълба за покрив? Монтаж на стълба за покрив от метална керемида. Стълба с хребет…Как да направите стълба за покрив? Монтаж на стълба за покрив от метална керемида. Стълба с хребет…
Изчисляване на дървеното стълбищеИзчисляване на дървеното стълбище
Дървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбищеДървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбище
Интериорен дизайн на хола със стълбиИнтериорен дизайн на хола със стълби
» » Изработване на дървена стълба със собствени ръце - инструкция с видео