Стълбата в мазето със собствени ръце може да бъде дървена и метална

Как да направите дървено или метално стълбище в мазето със собствени ръце?

Почти всяка сграда включва изграждането на спомагателно помещение, например мазе, килер или мазе. В последния случай, че е достатъчно проблематичен въпрос е не само в процеса на строителството и подреждането на стаята (по-специално, когато решава да направи мазето с ръцете си), но също така и най-различни начини и средства, чрез които ще се стартира и възстановяване на различни позиции за съхранение в мазето , Така че, ще бъде полезно да знаете как да направите стъпки в мазето и от какви материали.

Стълбище на мазето.

Стълбите към мазето могат да бъдат разделени на два вида:

 • Стандартна стълба или стълба, която обикновено е направена от дърво или метал;
 • Маркиране - се препоръчва за постоянно монтиране в вече изградена конструкция.

Какъв материал да избера, за да направя стъпки в мазето?

Вътрешна изба и стълбище навън.

Има няколко опции, които са подходящи за изграждане на стълба. Сред тях:

Поради факта, че тази стая има специални температурни характеристики, избата трябва да бъде направена от водоустойчиви материали. За да се направи стълбище в изба от дърво, е необходимо специално лечение. Това предпазва дървото от негативни въздействия, от гниене и увреждане от много насекоми, мъхове и лишеи. Можете да използвате различни антисептици или боя.

Във втория случай е необходимо да се фиксира резултатът с лак, който образува защитен филм. Необходимо е да се обърне внимание на такива елементи от дървени части като резени в краищата на дъските или прътовете. Чрез внимателното им третиране можете значително да удължите живота на дървото.

Преди да направите стълба, трябва да изберете подходящия материал за него. От съображения за икономичност, това може да бъде неметално. В този случай първо трябва да се отървете от корозионни белези, като използвате абразиви, различни разтворители или препарати за ръжда.

Можете да се справите с него и с помощта на шлайфаща дюза, която се задвижва от българска или електрическа тренировка. След избърсване на металната повърхност с препарат, трябва да се измие с чиста вода. Всяка стъпка се препоръчва да бъдат боядисани с три слоя, както емайл, така и маслена боя са подходящи тук.Бетонът, независимо от неговите характеристики на здравина, изисква допълнителна защита.

Бетонните стъпки могат да бъдат покрити с двойка слоеве боя или могат да бъдат завършени с подови плочки, само тази опция изисква много пари.

Също така подходящ линолеум или специални лепила. Наскоро построените монолитни стъпки от бетон не могат да бъдат боядисани веднага, трябва да им се даде възможност да почиват около месец.

Връщане към съдържанието

Как да се изчисли дължината на дървена стълба, за да се направят стъпки в мазето?

Параметри на стъпките на стълбата.

Първо трябва да създадете проект. Тук очертайте прави ъгъл на хартията, като наблюдавате скалата. Използвайки уреда в желания ъгъл, маркирайте началото и края на стълбата и изчертайте наклонена линия, която свързва краищата на двете страни на предварително изтегления ъгъл. Можете да направите това без чертеж.Основното е да се определи правилно разстоянието от пода на първия етаж до пода на мазето и разстоянието, което вземате под стълбите в мазето. Тези две количества стават страни на правилния ъгъл.

Освен това е необходимо да се припомни, училище, разбира геометрия, по-точно, Питагоровата теорема, според която квадрата на хипотенузата е равен на сумата от квадратите на краката. Хипотенузата просто става стълба. Тъй като краката на които вече знаете, например, е равно на височината на 4 m, широчина - 3 м, което трябва да се извърши следното просто изчисление 4 4 3 + 3 = 25. Дължината на стълбата в този случай са в размер на 5 m ?.

Закрепване на стоманената косур към гредата.

Броят на етапите се изчислява чрез разделяне на дължината на бъдещата структура на височината на всеки етап. Най-удобния за всеки стълбищни подемници се счита за такава височина, че не е повече от 17 см. За да се изчисли броя на стъпките, необходими, за да се раздели общата дължина на сцената (500 см), като тази стойност.

По този начин ще получите 29 стъпки. За един поход не е разрешено да се строят повече от 16 стъпки и ако стълбата ви е точно 5 метра, по-добре е да се направи двуместна. Тази стълба ще се състои от две части, всяка от които ще има приблизително 15 стъпки.

Връщане към съдържанието

Дървено стълбище към мазето

Схема за изчисляване на конструкцията на стълбата за самопроизводство.

Тази структура може да бъде проектирана по два начина. Първата опция предполага, че стълбата е конструирана на дължина от 240 см и 60 см ширина със стъпка от 30 см. За да направите това, ще ни трябва:

 • дъски, 2 бр. 10 - 15 - 240 cm;
 • напречни греди, 7 бр. 5 - 10 - 80 cm;
 • винтове, 28 бр. 5 - 100 мм.

Първите две дъски трябва да бъдат поставени на прави, равна повърхност. Разстоянието между тях трябва да бъде около 30 см, между тях трябва да нанесете първата стъпка, внимателно подравнявайки крайната връзка. Стъпките могат да се извършват с брушки или дъски. Във втория случай е по-добре да се използват допълнителни дървени или метални триъгълници за закрепване, които са закрепени с четири винта за всеки напречен елемент. Същият метод на инсталиране важи и за следващите стъпки.

Следващата опция включва създаването на стълба с дължина 2 м с ширина 80 см, стъпките й ще бъдат разположени на разстояние 22 см. За такава конструкция ще ви трябва:

 • дъски, 2 бр. 10 - 15 - 200 cm;
 • дъски, 6 бр. 6 - 20 - 80 cm;
 • напречни греди, 12 бр. 5 × 5 × 15 см;
 • нокти, 60 бр. 4 - 100 мм или със същия брой винтове 5 - 100 мм.

В тази конструкция се планира да се монтира стълба с наклон 30 °. Този параметър трябва да се вземе предвид при монтажа на стълбата.

Първата стъпка е прикрепена отгоре на 26 см, след което с леко отклонение се фиксира следното. Всяка стъпка е прикрепена към стълбите с два пирона или винтове. За да бъде устройството надеждно, е необходимо да използвате допълнително закрепване. Ако се използват само пирони или винтове, стъпката на дъската трябва да бъде прикрепена към стълбата на три места.

Връщане към съдържанието

Как да направите метална стълба в мазето?

Варианти, заварени към устройствата на носещия лъч за монтаж на стъпала: отляво - заварени от канала, точно от ъгъла навити.

Стълбите от тръби се монтират доста бързо и лесно, тук можете да закрепите елементите чрез заваряване или използване на инвертор. Например, за да се направи стълба с дължина 2,2 м, ширина 70 см и стъпка между стъпки от 25 см, ще са необходими следните материали:

 • тръби - 50-60 мм;
 • напречници, 7 бр. с кръгло сечение, 2,5-3 cm.

От върха на тръбата се измерват 25 см и се фиксира първата стъпка, като същата стъпка е монтажа на останалите напречници. От това ръководство можете да видите, че трудността при изпълнението на проекти за изграждане на стълби с помощта на заваряване няма да възникне от някой, който някога е работил с метал и неговата обработка. Ако ще готвите нещо за първи път, ще трябва да прибягвате до помощта на професионален заварчик.

Друг вариант предлага следното. Под първия ъгъл трябва да се подготви известна подкрепа. Ъгълът между стъпалата и основата на стълбата трябва да съответства на ъгъла на наклона на стълбата по отношение на пода. Така, ако е 45 °, ще има същия наклон между металната основа и стъпалата. Броят на частите зависи от броя на стъпките, например, ако възнамерявате сами да изградите стълбичка от 7 стъпала, ще са ви необходими 14 фрагмента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стълбите за покриви работят със собствените си ръцеСтълбите за покриви работят със собствените си ръце
Създаване на едно-спирално стълбище към мазето в къщата на основатаСъздаване на едно-спирално стълбище към мазето в къщата на основата
Как да организираме вентилация в мазето или мазетоКак да организираме вентилация в мазето или мазето
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Стълба вход към дървената къща видове, фигуриСтълба вход към дървената къща видове, фигури
Как да изолирате мазето отвътре Затопляне на пода, тавана и стенитеКак да изолирате мазето отвътре Затопляне на пода, тавана и стените
Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…
Той се нахвърли върху собствените си ръце под къщатаТой се нахвърли върху собствените си ръце под къщата
Дървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбищеДървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбище
Отопление в сутерена, партер или избаОтопление в сутерена, партер или изба
» » Стълбата в мазето със собствени ръце може да бъде дървена и метална