Как и как да се определи гипсокартон на стената?

Технология на закрепване на гипсокартон към стената

Гипсовият картон днес е най-търсеният материал за вътрешно довършване на различни помещения. С негова помощ е възможно да се изравнят вътрешните стени бързо и ефективно, с минимални разходи, по време на строителството или по-големи ремонти. Гипсокартонът е добра алтернатива на цименто-пясъчната мазилка.

Технология на закрепване

Монтажът на гипсокартон към стената се извършва по два начина: с помощта на рамки и без тях. Безцветен метод предполага използването на специални лепила: височината на тавана в стаята не трябва да надвишава височината на листа. Методът на рамката позволява закрепването на гипсокартон към стена до 10 м височина.

И двата метода се извършват преди полагане на крайното подово покритие по време на завършването на довършителните операции. По това време инсталацията на електрическата инсталация, водоснабдяването, канализацията и отоплителните системи трябва да бъде завършена. За работа с гипсокартон е възможно при нормална влажност и температура на въздуха да не е под + 15 ° С.

Без рамки за закрепване на панелиС този метод, гипсокартонени плоскости се залепват директно към стената. Можете да направите това по няколко начина, изборът на които зависи от качеството на повърхността на стената. Първият метод се използва за перфектно плоски стени, които са изключително редки: могат да бъдат големи стоманобетонни панели. В този случай използвайте гипсово монтиращо лепило: той се нанася върху листовия материал с назъбена мистрия. Лепилото се разпределя върху повърхността на гипсокартона с надлъжни ленти, както и по периметъра. При наличие на малки неравности на повърхността на субстрата (не повече от 20 мм) - листовете се залепват с лепило тип "Perlfix". Тя трябва да се прилага в малки групи по дължината на панелите на разстояние около 35 см един от друг, както и по периметъра с по-малък интервал.

Вторият метод за фиксиране на гипсокартон към стената позволява покриването на стените с големи не повече от 20 mm неравности. Тези повърхности образуват тухлени стени от естествен камък и блокове. За начало, на стените се изрязват ивици, изрязани от гипсокартон: те също са "засадени" върху лепилото, ориентирани по такъв начин, че последните от тях са на разстояние от ширината на целия панел. В този случай е необходимо да се гарантира, че ивиците са в една и съща равнина, за която се излагат маяците, като се използват орехови лъкове и правила.

Натискането листа от гипсокартон за ластиците, за които се лепило се прилага, е необходимо да се потупва леко по повърхността си за гъста записът. Между листовете трябва да оставите празнина до 7 мм: това улеснява запечатването на шевовете.Третият метод се използва за прикрепване към много неравна стена. Повърхността на основата се обработва с грунд, след което къси (около 100 mm дълги) ивици се залепват върху него по размазан начин. Те също така се излагат на нивото с помощта на T-образни маяци, като олово и правило. След като лепилото се втвърди, лепилото се нанася отново върху лентите и листът от гипсокартон се натиска. Вътрешните и външните ъгли се оформят с помощта на алуминиев ъгъл и шпакловка.

Закрепване на гипсокартонени плоскости

Как и какво да се монтира гипсокартон до стената, ако не може да бъде залепен върху нея? В този случай монтирайте рамка от метални профили, които са монтирани по протежение на стена. Типът профили е избран въз основа на дизайнерските характеристики: неговата височина и броят на слоевете от гипсокартон (възможно е монтиране в един или два слоя). Ако дължината на облицовката е по-голяма от 10 м - трябва да се осигурят компенсаторни междини, за да се предотврати деформацията на материала при промени в температурата и влажността.

Между основата и материала лист, ако е необходимо, нагревател може да се постави, както които могат да се използват материали от памук (mineralnaya- и вълна), стиропор и стиропор плоча. Необходимо е предварително да се третира стената с антисептик. Трябва да се погрижим и за бариерата срещу пара. В пространството можете да "скриете" инженерните комуникации, обикновено разположени по стените на помещенията: водопроводни тръби, отопление, електрическо свързване и т.н.

Във влажна стая се използва влагоустойчив гипсокартон, който обикновено се различава в тъмнозелен цвят на външния слой, направен от устойчив на влага материал.

Плочки от гипсокартон се инсталират вертикално. Ако е необходимо да получите гладък ръб - приложете ръба на равнината. В местата, където листовете са съединени, ръбовете се нарязват под ъгъл: това е необходимо, за да се улесни шпонката. Закрепването към профил се извършва чрез самозарязващи средства върху метал, които се завъртат на разстояние, не по-голямо от 250 mm един от друг. Завинтването на самонарезни винтове се извършва с помощта на отвертка.

След поставянето на листовете, гнездата, превключвателите се монтират, цялата повърхност се залепва и декорацията завършва с декоративен материал.

Закрепване на рамката на шкафа

Понякога е по-лесно, по-евтино и по-надеждно да фиксирате гипсокартона към стената, след като сте инсталирали щайгата на дървени релси. За тази цел ламели с напречно сечение от около 40-15 са изработени от бор, лиственица или смърч, които са закрепени към основата с винтове за самозатягане или закопчалки.

За да се предотврати появата на мухъл и гъбички, стените и ламелите трябва да бъдат третирани с антисептик. Те имат релси, перпендикулярни на листовия материал - най-често хоризонтално. Те са изложени на нивото, за което се използват подложки от тънък шперплат. Към реките гипсокартон се закрепва с помощта на винтове за дърво. Ноктите използват нежелано: с течение на времето те могат да "излязат" от дърво и да развалят материала на облицовката. Освен това може да се появи корозията, която настъпва след третирането на стената с грунд, и да разваля материала за довършителни работи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология за инсталиране на гипсокартонТехнология за инсталиране на гипсокартон
Вътрешно довършване на дървена къща с гипсокартонВътрешно довършване на дървена къща с гипсокартон
Опции за довършване на тавана - гипсокартон, пластмасови панели и т.н.Опции за довършване на тавана - гипсокартон, пластмасови панели и т.н.
Подравняване на стените с гипсокартон без рамкаПодравняване на стените с гипсокартон без рамка
Декориране на стени и тавани с пластмасаДекориране на стени и тавани с пластмаса
Стенно покритие с гипсокартон, рамков методСтенно покритие с гипсокартон, рамков метод
Монтаж на окачени тавани от гипскартон - скостостроустройствоМонтаж на окачени тавани от гипскартон - скостостроустройство
Подготовка на гипсокартон за боядисванеПодготовка на гипсокартон за боядисване
Тавани от гипсокартонТавани от гипсокартон
Стенно покритие с гипсокартон, без рамкиСтенно покритие с гипсокартон, без рамки
» » Как и как да се определи гипсокартон на стената?