Конденз в мазето и всички опции за отстраняването му

Как да се справим с кондензацията в мазето

Ако не се нарушава кондензат в мазето на дома си, да бъдат подготвени за факта, че в най-скоро по стените и тавана на мазето ще се появи мухъл, а след това на гъбата. Събраните реколта или неща, които съхранявате в сутерена, ще започнат да се влошават бързо. Храносмилането и плесените бързо растат на всички повърхности и започват да разрушават основите на вашата къща. Всички метални части са най-бързо покрити с ръжда, гъбата ще започне да се съборят дървени подове и рафтове, нещата, книги, мебели и дрехи могат да станат неизползваеми и би просто изхвърлени. Ще има постоянна миризма на гниене, която не може да бъде убита по никакъв начин.

Ако в мазето има конденз - е необходимо да задейства аларма. Това е носителят на гъбичките, които причиняват мухъл.

Малко вероятно е да има човек, който иска да се справи с подобни прояви на кондензация в мазето или избата. Следователно е необходимо да се вземат предвид всички възможности за отстраняване на високата влажност на мазето.

Защо има кондензация в мазето?

Причини за кондензация.

Такъв неприятен феномен, като кондензат, се получава в избата поради високата влажност и с рязък спад в температурите на външния и вътрешния въздух. Има няколко причини, които допринасят за това.

 1. Липса на пълна вентилация в мазето или избата.
 2. Сезонно наводняване на мазета и невъзможност за последващо сушене.
 3. Липса на хидроизолация.
 4. Лоша топлоизолация на мазето.
 5. Изтичащи тръби на комуникационните системи.
 6. Унищожаване на основите на къщата.

Като се започне от това, може да се заключи: за да се отървем от кондензата, е необходимо да се монтира вентилационната система и правилно да се извършват топло- и хидроизолационни работи.

Как да направите естествена вентилация

Избата с естествена вентилация е най-простият и най-достъпен начин за подобряване на атмосферата и елиминиране на кондензацията.

За изграждането на естествена вентилация са необходими тръби с диаметър повече от 12 см.За да монтирате такава вентилация, ще ви трябва следните инструменти и материали:

 1. Машина за шлифоване (на български).
 2. Пробийте с набор от бормашини.
 3. Пластмасови или метални тръби с диаметър от 12 или повече см.
 4. Вградени вентили и конусни капаци.
 5. Мрежа против комари.

При инсталиране на естествена вентилация е важно да се има предвид: колкото по-голяма е мазето, толкова по-голям е диаметърът на тръбата, която ще бъде инсталирана.

Схемата за естествена вентилация на сутерена: 1 - захранваща тръба - 2 - изпускателна тръба.

Една тръба е монтирана хоризонтално на пода и навън чрез основата на къщата. Това е т. Нар. "Захранващ" тръбопровод. На него пресен свеж въздух ще проникне в мазето или избата.

Втората тръба се монтира вертикално и се показва на покрива или тавана на къщата. Обикновено то е инсталирано под тавана на мазето и служи като качулка. За да го поставите е необходимо в друга част на избата, а не в тръбата за захранване. Важно е да знаете: Колкото по-високо инсталирате изпускателната тръба, толкова по-добра е тягата, толкова по-ефективна ще бъде обмяната на въздуха.Вградените в тръбите вентили ще ви помогнат да регулирате въздушния поток, покриванията на коне ще предпазват от валежи и мрежите против комари ще ви предпазят от досадни насекоми.

Как да направите задължителна вентилация

Схема за принудителна вентилация на мазето.

За да се направи принудителна вентилация, ще трябва да вършите същата работа, както при естествената вентилация на мазето, по-точно инсталирайте две тръби: захранване и отработени газове.

Основната разлика е, че в тръбите са монтирани вентилатори. В тръбата за захранване въздухът трябва да навлезе във вътрешността на помещението, в отработените газове - въздухът е изтеглен.

Можете да използвате различни видове принудителна вентилация: автоматична или механична. Всичко зависи от това колко пари искате да похарчите за него. В автоматичен режим инсталираните вентилатори се включват на редовни интервали, с механичен метод - можете да включвате и изключвате сами електрическите уреди.

Изолирайте тавана на мазето

Диаграма на изолацията на тавана на избата.

Ако не провеждате топлоизолация на тавана в сутерена, това неизбежно ще доведе до образуване на конденз. В края на краищата, таванът на мазето обикновено е студено бетон припокриване.

Най-добрият изход в такава ситуация е да се направи фалшив таван с прости, евтини топлоизолационни материали, като екструдирана полистиролова пяна или обикновени пясъчни пластини. Използването на минерална вата не е препоръчително, тъй като абсорбира добре влагата и губи топлоизолационните свойства.

За работа ще ви трябва следните инструменти и материали:

 1. Перфоратор и свредла, съответстващи на диаметъра на дюбелите.
 2. 2 шпатула: изрязани и широко обикновени.
 3. Замазка.
 4. Четка или ролка (за грундиране на повърхността).
 5. Топлоизолационен материал (пяна или EPS).
 6. "Чадърите" са дюбели.
 7. Специално лепило за пяна.
 8. Всеки грунд за бетонни подове.

Работата по изолацията на тавана на мазето може да се извърши сами, без участието на специалисти. За начало е необходимо основното покритие да бъде покрито. След изсъхване с помощта на специално лепило и назъбена мистрия пластините от пенопласт се закрепват към тавана. За по-трайна връзка се използват дюбели-чадъри. На върха на шпа Тази работа е по-добре да се направи заедно. Използването на обикновена широка шпатула и специално лепило за пяна пластмасова мрежа перфектно задържа.

Хидроизолация на пода

Схема за хидроизолация на пода в мазето.

Друга причина за образуването на конденз в мазето е липсата на хидроизолация на пода на мазето. Особено катастрофална ситуация става през пролетните и есенните периоди, когато настъпва дъждовния сезон, когато подовата настилка е покрита с вода.

Можете да отстраните този проблем по прост и достъпен начин:

 1. Плосък пясък или чакъл с дебелина 10-15 cm може да намали влажността.
 2. Вместо пясък и чакъл, можете да използвате глина.
 3. Направете слой от два слоя полиетиленов филм, покрит отгоре с глина, пясък или чакъл.
 4. Стените и подът на мазето са бетонирани с добавяне на течно стъкло.
 5. Подовете в сутерена могат да бъдат направени двойно, като се използва слой покривен материал за това.
 6. Най-лесният начин да се намали влажността в сутерена е използването на калциев хлорид, който се излива в обикновени стъклени буркани и се поставя в различни ъгли на мазето. Това вещество бързо абсорбира влагата от въздуха.

Унищожаване на основите на къщата

Лошата основа е пряко свързана с висока влажност в мазето или мазето. Ако стените на къща в близост дървета и храсти, ако външната страна на фондацията е направена наклон, ако външния периметър не е вкопано в жлеба за събиране на вода, когато покрив вода се стича по стените - във всички тези случаи, в основата се намокри, започва да се съборят, Водата се появява вътре в мазето и в следствие на това се появява кондензат в мазето.

За да избегнете това, трябва да изпълните следните действия:

 1. На външния периметър на сутерена на сградата трябва да се направи сляпа зона по-широк от стрехите на 15-20 см. Наклонът на стената трябва да бъде приблизително 12-15 см до 1 м. Сляпата зона обикновено е изработен от висококачествен мазнини глина, чакъл се излива отгоре.
 2. Изработеният канал трябва да бъде свързан към канала. Вместо жлеб често се използва тръба с дупки. Този метод е по-изгоден, тъй като е по-малко склонен да се запушва и дизайна на обекта не се влошава.
 3. Трябва да се инсталира система за оттичане на вода на покрива на къщата. Инсталираната система трябва да се почиства от време на време от отпадъци.
 4. В непосредствена близост до стените на къщата дърветата и храстите не трябва да растат. Корените на растенията причиняват непоправими щети на основата.

Заключителни изводи: кондензатът насърчава бързото разпространение на мухъл и гъбички. Но ако направите вентилация, изолирайте тавана, стените, фиксирайте пода на мазето, поправете основата на къщата навреме, тогава ще избегнете много проблеми. Къщата е здрава, когато е суха и чиста в мазето.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Екстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилацияЕкстракция в мазето със собствени ръце - монтаж на система за вентилация
Тогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочкитеТогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочките
Как да победят плесен по стените - обработка на изби и ямиКак да победят плесен по стените - обработка на изби и ями
Въпросът е как да се отървем от гъбичките в дървена къща? Прочетете!Въпросът е как да се отървем от гъбичките в дървена къща? Прочетете!
Изолация на стените на мазето отвън и отвътре на видеотоИзолация на стените на мазето отвън и отвътре на видеото
Как да изолирате мазето отвътре Затопляне на пода, тавана и стенитеКак да изолирате мазето отвътре Затопляне на пода, тавана и стените
Извличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъкаИзвличане в мазето на правила за подреждане, изчисляване на участъка
Как да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължителноКак да направите вентилация в сутерена на гаража, естествено или задължително
Тогава да се измие плесен от стените на мярката и борбата означаваТогава да се измие плесен от стените на мярката и борбата означава
Как да се отървете от влагата в къщатаКак да се отървете от влагата в къщата
» » Конденз в мазето и всички опции за отстраняването му