Как да укрепим брега на езерото

Тенденцията на популярността на парцели в близост до водни тела, както естествени, така и изкуствени, отдавна се е появила. Всяко езеро има свойства, които трябва да бъдат замърсени, а за бреговете, разрушаването и разграждането са характерни с течение на времето. Следователно, за да се получи безопасна среда, езерните банки трябва да бъдат засилени своевременно.

Съдържание

  Благодаря ви, съобщението е скрито.

  Дългосрочен успех се постига с помощта на сложни мерки, начините за укрепване на брега на езерото са разделени на:

  • биологичен;
  • технически.


  Първата включва използването на специални растения, например засаждането на тръстика или тревни видове. Те отслабват процесите на ерозия и ограничават оттичането на повърхностните води. Но като недостатък е възможно да се различи видимото въздействие от биологичните техники само с течение на времето, следователно е необходимо да се определи резултата с технически средства. Техниките са укрепването на бреговата линия с габионни конструкции, използването на решетка или специални матраци. Изборът на всеки метод се определя в зависимост от терена и съществуващите условия.

  Проучването на ситуацията е необходимост за определяне на предприетите мерки

  Инженерната подготовка на териториите за подреждане на брега на езерото предполага проучване на заобикалящите условия:

  • идентифициране на райони с стръмни склонове;
  • проучване на цялата брегова линия;
  • определяне на данните за нивото на водата и други хидроложки параметри.


  Надеждната брегова линия се характеризира със стабилност в ненадеждно състояние, в противен случай ще е необходимо да се промени стръмността на склоновете, необходимите стойности се определят чрез изчисления.

  Приложна техническа база Благодаря ви, съобщението е скрито.

  Обикновено дейностите за защита на брега използват тежко оборудване, като например трактори или булдозери, драги. Последните са необходими за пълнене на геоматите и решетките с долни утайки или други материали. Но за малки водоеми, драгите за ръце са подходящи, те ви позволяват да извършвате целия процес бързо и с ефективен резултат. Драгите са с малко тегло и компактни размери, което улеснява движението на оборудването ръчно през територията.

  Основни методи, подходящи за образуване на нежни склонове

  За леко наклонени брегове се използват геомати, решетки, решетки и матраци.

  1. Геоматите са структура от полимерни влакна, те са водоустойчиви. След като се поставят, те се засяват с многогодишни треви, благодарение на растежа на кореновата система, се получава силен килим. Издържа тежки натоварвания, устойчиви на ерозионни процеси и измиване на проливни потоци.
  2. Укрепването на бреговете на езерото с решетка се счита за един от най-ефективните методи, той става под формата на триизмерна структура, изработена от полимерни ленти. Те са закрепени в отделни клетки, подредени в разредна последователност. Решетката е опъната над повърхността на наклона, затворената рамка е фиксирана посредством котви. Освен това пълненето се извършва с развалини или почва, последвано от засаждане. Корените служат като допълнително усилване на крайбрежния склон.
  3. Укрепването на бреговете на езерото със собствени ръце е възможно с използването на гео-решетка. За тази цел се планира крайбрежен склон и се извършват работи, за да се придаде необходимата форма и изравняване на повърхността. Нежният склон изглежда по-естествен и впоследствие получената структура ще се отличава с надеждността и издръжливостта. От земята е необходимо да се премахне плодотворния слой и да се разстила решетката, като всеки модул се фиксира със стърчащи котви. Модулите се закрепват заедно със скоби с помощта на телбод, след което се извършва работа, за да се запълнят клетките със смес от почва и необходимите добавки.
  4. Матраците са плоски габионни конструкции, изработени от метална мрежа със специално покритие. Стягането на структурите се извършва чрез разделяне на секции чрез вътрешни диафрагми. Монолитната природа на нанесеното покритие се осигурява чрез напълване с естествени камъни. Минималният срок на експлоатация е най-малко 25 години. В допълнение към укрепването на банките, те са добри в защитата на дъното от ерозия.

  Методи за укрепване на стръмни склонове

  При стръмната брегова линия използвайте: подпорни стени, купчини и габиони.

  1. Задържащите стени са идеални за терен със сложен терен, те са издигнати от камък, тухла, бетон или готови блокове. Такава украса на езерните банки позволява да се разшири пространството, напълно да се промени възприятието на неговите обеми. За поддържане на големи натоварвания по време на изграждането на стените се проектира дренаж. Те намаляват масата на почвата при настъпването на валежите, тъй като водата отива на земята. Канализационните отвори са отвори, през които течността тече надолу по склона.
  2. Една от възможностите, които се различават от надеждността, е използването на стоманобетонни купчини. Но за укрепване на бреговете на езерото в страната, идеалното решение ще бъде използването на дървени купчини. Като цяло се използват такива породи като дъб и лиственица, чиито свойства осигуряват надеждна конструкция от 50 години или повече. Укрепването на брега на езерото с лиственица дава естетическа привлекателност и надеждност на склоновете. Дървените стволове се вписват във всеки естествен пейзаж и липсата на необходимост от грижи за целия живот на намирането на все повече и повече привърженици. Изпълнението на укреплението на дървени купчини е възможно за плитки и малки езера. Тъй като самото дърво е светло, структурата може да бъде нарушена по време на зимните промени в нивото на водата.
  3. Укрепването на езерото с габиони позволява създаването на уникална защита срещу унищожаване и свлачища и за дълго време се запазва природният пейзаж. Те са блокове, пълни с каменни материали - те могат да бъдат калдъръмени камъчета или камъчета. Структурата на мрежата оставя устойчивост на конструкциите на мобилността на почвата и на въздействието на подземните води. Гарантираният срок на експлоатация е 80 години, като всяка година се увеличава силата на габиони поради поникване на растителност.
  Споделяне в социалните мрежи:

  сроден
  Къща на брега на езеротоКъща на брега на езерото
  Уникален проект за енергийно снабдяване на крайбрежните райони на КримУникален проект за енергийно снабдяване на крайбрежните райони на Крим
  Осветление в градината сами - градинско осветлениеОсветление в градината сами - градинско осветление
  Отвеждане на отпадни води в резервоараОтвеждане на отпадни води в резервоара
  Декориране на бреговете на декоративно езерцеДекориране на бреговете на декоративно езерце
  Помпена помпаПомпена помпа
  Как да направите декоративно езерце във вашата странаКак да направите декоративно езерце във вашата страна
  Аспекти на подобрението - отводняване на участъкаАспекти на подобрението - отводняване на участъка
  Отглеждане на тръстика в крайградската зонаОтглеждане на тръстика в крайградската зона
  Как да направите малък декоративен езеро във вашата къщаКак да направите малък декоративен езеро във вашата къща
  » » Как да укрепим брега на езерото