Как да почистите езерото сами

Много от нас знаят колко е приятно да седнеш край езерото през лятна вечер или да се потопите в него в горещия обяд. В края на краищата, идеалната повърхност на водата дава натоварване с най-положителните емоции и напълно се успокоява. В този случай доста често такъв резервоар, в който няма риба и други животни, трябва да се почисти от замърсяване, тъй като в противен случай ще се превърне в блато с много комари и неприятна миризма.

Как да се чисти вода в езерото

Почистващите басейни включват цяла гама от работи, които най-често могат да се извършват само от майстори, използващи специални реактиви и оборудване. Ако обаче не искате да им се доверите с езерце, можете да опитате сами да почистите езерото, първоначално отстранявайки плаващите отломки от повърхността.

Видове езера

В ежедневието те могат да бъдат разделени на няколко групи:

1. "Локви"

Това са водни тела, чиято площ е по-малка от 100 кв.м. В тези екосистеми е доста трудно да се постигне естествено биоеквивалентност поради малкия обем. Тяхната жизненоважна дейност трябва да се поддържа чрез редовно изкуствено филтриране. При отсъствие на подходяща грижа, периодично ще има огнища на цъфтящи замръзвания и синьо-зелени водорасли.

2. Езера

Това са водни тела с площ от 100 кв.м. до няколко хектара. Те могат да бъдат разделени на 3 основни групи:

 • малък (100-1000 квадратни метра);
 • средно (1000-5000 квадратни метра);
 • Голям (над 5000 кв.м.).

В такива езера е възможно да се поддържа природна биоеквивалентност, но при условие на подходяща грижа, компетентно заселване по растителност и риба. Този резервоар е самостоятелна затворена екосистема, чието равновесие се поддържа чрез вътрешни биопроцеси. При изкуствената филтрация той се нуждае само периодично.

Предотвратяване на замърсяването

За предотвратяване на замърсяването е необходимо постоянно да се грижи за езерото. На първо място, е необходимо да се изключи влизането във водата на различни механични антитела. Ако сте биолог, вероятно ще можете да подкрепите живота му, без да използвате различни видове оборудване. Що се отнася до аматьорските градинари, те обикновено трябва да създават почистване с помощта на специални устройства.Днес няколко чуждестранни компании са представени на пазара на специализирано оборудване за почистване на езера:

 • OASE (Германия);
 • HEISSNER;
 • HOZELOCK (Великобритания);
 • AMIAD (Израел) и други.

В този случай, OASE, HEISSNER HOZELOCK и предлагат глобална гама от оборудване за филтриране, и компанията продава Amiad ние изключително механични инсталации за почистване на голяма площ на водните обекти. За малки водоеми (до 1000 литра), можете да използвате филтри фирми, които се специализират в производството на аквариум оборудване: Сера (Германия), проектът (Италия), AQUAEL (Полша), SACEM (Франция), EHEIM, HAGEN (Канада). В техния асортимент обикновено има няколко вида филтри.

Как да почистите езерото в страната

Методи на почистване:

 • с помощта на ултравиолетовите лъчи;
 • биология;
 • химически;
 • механично.

Механично почистване

Най-простият и евтин метод за почистване, който ви позволява да се отървете от ненужните отломки, водорасли и водни растения. Принципът на действие на такова оборудване е да се почисти водата чрез преминаване през специален контейнер с филтриращо вещество (кварцов пясък, специални гранули или чакъл). Когато филтърът е запушен - водата започва да се източва по-зле, затова е време да смените филтърния елемент. Ако се използва малък чакъл, той може да бъде почистен чрез цялостно измиване, а ако е кварцов пясък, то не може да се почисти. За да се създаде изпомпване на водата през филтъра, се използват специални помпи. Те трябва да бъдат избрани въз основа на обема на езерото и използвания филтър.

Биологично почистване

Той се основава на биохимичното разграждане на органичните елементи на въглероден диоксид, метан и сероводород. Създаден е в устройства със специални бактерии. Най-често този метод на почистване се използва заедно с механичен. Камерата за биофилтър се напълва с пореста субстанция, която подпомага размножаването на микроорганизми, които се хранят с органична материя, която се задържа от материала за филтриране. Обемът на тези филтри трябва да се коригира, като се вземе предвид наличието на риба в езерото - колкото повече риба, толкова по-голям е обемът на филтъра.

Наскоро една местна компания е създала биологична единица за пречистване на водата, състояща се от няколко пластмасови участъка, запълнени с плактон от ракообразни. Поплава се на повърхността на езерото и се напълва с вода, която преминава през трите почистващи секции. Окислената и пречистена вода се изпомпва обратно в дълбоките слоеве на резервоара. Инсталацията може да почиства вода до 0,5 хектара.

Химическо чистенеВ този случай химичните реагенти се добавят към езерото, което:

 • възстановяване на необходимото ниво на киселинност;
 • свързва металното съединение и амоняка;
 • насищане на езерото с кислород;
 • разтварят водораслите.

Производителите съветват много внимателно да спазват дозата, тъй като някои химикали, използвани в големи количества, са опасни за живите същества в езерото и за хората.

Химически почистване не може да използва в случай, че живеем в езерната вода пречиствателни станции и полезните - fontinalis, tilleya, роголистник, Блатото, и т.н., които са в състояние да го насити с кислород ..

Пречистване чрез ултравиолетово лъчение

ulttrafiol лампа

За да почистите езерото от утайката, можете да използвате устройство с ултравиолетово лъчение, което се състои от корпус в лампата и специален механизъм за предотвратяване на замърсяването на резервоара. За да създадете ефективна работа, трябва да създавате смяна на лампата всеки сезон.

Пълна подмяна на водата

Ако езерото е много замърсено и филтърното оборудване не осигурява нормално почистване на водата, то трябва да се смени:

1. Първо трябва да източите водата
2. по-нататъшно прехвърляне на риба и растения на временно складиране
3. след това почистете стените и дъното на езерото от отломки и кал

препоръки

Дъното е смес, наситена с органични вещества и не съдържа кислород. Използвайте го под формата на тор на мястото не трябва да бъде, но ако поставите глината в ямата за компост и я разбъркайте с торф, тогава след известно време ще получите най-ценния тор.

Как да изчистим езерото от патица?

Пълното почистване на езерото от патица е почти не реалистично, но има шанс да се ограничи размножаването на това растение.

Обърнете внимание на тези животни и растения, които са били засадени в езерото. Ако са били взети от естествено езерце, тогава може да се качите и с тях.

В този случай, патица се отглежда добре, когато има голям брой хранителни вещества във водата, така че не се опитвайте да презареждате рибата, растенията и своевременно да почиствате водата от отломки, мъртви организми.

За да се отървем от досадните патица е възможно с помощта на плаващи и подводни растения - те са в състояние да му осигурят конкуренция в борбата за кислород, храна и слънчева светлина. В допълнение, можете да се потопите в резервоар на шаран или шаран, които се хранят с duckweed.

Ако патица расте много, след това го махнете с рейк или мрежа. Получените суровини могат да се прилагат под формата на компост за торене на легла.

Как да почистите езерото от водорасли

Синьо-зелените видове водорасли могат да бъдат премахнати по няколко начина:

 • механично;
 • чрез ограничаване на растежните фактори (светлина, повишена температура, излишък от органични и кислородни);
 • химикал.

Също така, за почистване на езерото може да се използва за зеленчуци по-ефективен метод за почистване, въз основа на биохимичен разлагане на органични материали до въглероден диоксид, метан и сероводород с цел отстраняване цианобактерии субстрати за възпроизвеждане. За целта се използва комплекс от специално подбрани анаеробни и аеробни бактерии.

Като експерти почистване на езерото видео:

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как почиствате дренажната тръба със собствените си ръце?Как почиствате дренажната тръба със собствените си ръце?
Основните правила за грижа за изкуствено декоративно езерцеОсновните правила за грижа за изкуствено декоративно езерце
Декориране на бреговете на декоративно езерцеДекориране на бреговете на декоративно езерце
Помпена помпаПомпена помпа
Стара баня в къщата необичайни идеи за стари нещаСтара баня в къщата необичайни идеи за стари неща
Как да направите декоративно езерце във вашата странаКак да направите декоративно езерце във вашата страна
Как да изберем помпа за езеротоКак да изберем помпа за езерото
Плодовете за декоративно езерце в крайградската зонаПлодовете за декоративно езерце в крайградската зона
Изкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вилиИзкуствен езеро със собствените си ръце Популярни видове резервоари за вили
Отглеждане на тръстика в крайградската зонаОтглеждане на тръстика в крайградската зона
» » Как да почистите езерото сами