Как да премахнете гъби по стените

Как да премахнете гъбичките

Ако къщата има по-висока влажност или лоша топлоизолация, рано или късно възниква въпросът как да се премахне гъбичката. Характерните тъмни петна на мухъл (гъбички) се появяват най-често в кухнята, в банята и в ставите на външните плочи. В стаята има мирис на мухъл, който е много подобен на миризмата на гниене.

За да избегнете появата на мухъл, всички ремонти трябва да се извършват само в топлите месеци на годината и в сухо време, и е необходимо да изсъхне напълно третиране на повърхността на фен нагревател или специална сграда сешоар.Сред начините за борба с мухъл, предлагани в магазина, често се предлага по сушилни въздух, но и да ги използвате, преди делото на висока влажност и самата гъба е фиксирана, не е препоръчително. Причините за гъбички в много случаи са лоша вентилация или висока влажност - това е, което трябва да започнете.

Много хора мислят, че гъбичките не са толкова страшни, но в допълнение към вредата върху строителните материали и нерадостния външен вид, това е вредно за човешкото здраве. Гъбите могат да причинят следните заболявания:

 • Алергии от различни видове и дразнене могат да се появят върху самата гъба и върху други вещества. Може да има алергичен ринит, астма и др.
 • Микоза (директна инфекция с гъби) - това може да бъде кандидоза, аспергилоза и др.
 • Развитието на злокачествени тумори и левкемия също е възможно поради канцерогенния ефект на гъбичките.
 • Суперинфекции - поради отслабването на тялото от гъбичките, имунитетът се отслабва и следователно се появяват други инфекции - вирусни и бактериални.

Причини за гъбичкиПри специални условия гъбата може да започне да се развива активно и скоро ще удари големи площи. Ето причините, благоприятни за развитието на гъбичките:

 • Няма директна слънчева светлина
 • Високо ниво на влажност
 • Специален температурен режим (около 20 градуса по Целзий)
 • Лошо изпълнение на вентилация или липса на вентилация.

Как да премахнете гъбичките

За да завърши и окончателната победа над гъбичките, е необходимо да се извърши редица дейности. То започва с дефиницията на каузата. Най-често това са мокри стени или лоша вентилация. Положението с циркулацията на въздуха може да бъде коригирано чрез инсталиране на допълнителен или по-мощен вентилатор или чрез изчистване на вентилационния коридор. Но за да премахнете гъбичките от стените е малко по-трудно.

Преди това се използват такива методи, изпитани по времето, като повърхности за омазване с използване на следи от лепило и меден сулфат, но сега съществуват много по-ефективни методи.

Сега технологията за премахване на гъбичките изглежда така:

 1. Определяне и отстраняване на причината за проникване на излишната влага и възстановяване на изолационния слой на това място
 2. Пълно изсушаване на заразената зона, за да се предотврати разпространението на спорите.
 3. Изхвърляне на гъбичките и предотвратяване на последващия им вид.

Ако първата точка е още по-неясна, тогава във втората и третата ще обсъдим по-подробно.

 • Първо място на стената, засегнати от гъбички, почистени от мазилка или премахване на всички покрития - тапети, платове, дървени панели и др. В мазилката гъбата се разпространява особено добре - тя прониква на слоя с тънки нишки от мицела си и унищожава покривния материал. Ето защо мазилката от стените трябва да бъде напълно отстранена, дори ако повърхността изглежда не е повредена. Необходимо е да почистите повърхността преди бетон и дори да почистите свободния слой на основата на стената с метална шпатула или твърда телена четка. Фактът е, че гъбата има свойството да засегне не само измазаните повърхности, но и самата основа. И ако почистите само покритието на стената, повърхността му, тогава в бъдеще мухълът ще се появи отново, а оттеглянето му ще бъде още по-трудно. Замърсената мазилка и други материали се разхлабват и се почистват много лесно.
Също така е възможно стените да се третират със специално съединение, за да се отстрани остатъчния цимент и гипс. Това ще премахне остатъците от замърсената циментова замазка и ще освободи порите от тухли или панели за по-нататъшна обработка със специални съединения.
 • Следващата стъпка е цялостното сушене на повърхностите. Има няколко метода за извършване на тези работи, но е по-надеждно да се третират засегнатите райони или дори цялата стена с лампа за запояване. Това не само ще изсуши повърхността, но и ще унищожи спорите на гъбичките. Колкото по-добре повърхността е обеззаразена и дезинфекцирана, толкова по-малка е вероятността гъбата да се появи отново.

 • Освен това, стените се третират със специални противогъбични препарати или чрез други средства, унищожаване на матрицата, например, 10% разтвор на меден сулфат или разтвор на формалин (0.25 литра 40% формалин се разрежда с 10 литра вода). Можете също така да закупите в магазините специални формули за отстраняване на гъбички. Обикновено те се разреждат във вода в пропорциите, посочени на етикета на продукта, и след това се поставят върху стените с ролка или четка. Тези средства се прилагат не само за площите, засегнати от гъбичките, но и за останалата част от стената. Между другото, с изключение на гъбички антисептици успешно да се конкурира с лишеи, мъхове, водорасли и различни други патогени на бактериални видове.
 • В допълнение към средствата от гъбичките, върху стените се полага антисептичен грунд, който обезпрашава повърхностите и подобрява адхезията на стените към гипс или циментов разтвор. Също така, стените се обработват с хидроизолационна смес, която предотвратява появата на гипс на гъбички или плесени.
 • След това стената се обработва с подходящ грунд и се покрива със слой мазилка. Отгоре можете да нанесете повече топлоизолационна боя, след това да ги измазате и отново да покриете с универсален грунд. Само след това можете да продължите да покривате стените с финишни материали - тапети, нанасяне на декоративна мазилка или боядисване. Трябва да се помни, че всички слоеве, приложени към стената, трябва внимателно да се изсушат.
 • Споделяне в социалните мрежи:

  сроден
  Панелна къща с беседка за баня Наскоро в банята се появи неприятна миризмаПанелна къща с беседка за баня Наскоро в банята се появи неприятна миризма
  Как да се отървем от мухъл върху гредитеКак да се отървем от мухъл върху гредите
  Тогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочкитеТогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочките
  Тогава да измиете плесента в банятаТогава да измиете плесента в банята
  Как да победят плесен по стените - обработка на изби и ямиКак да победят плесен по стените - обработка на изби и ями
  Как да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапетКак да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапет
  Как да унищожим къща гъби? Дървена къща, дървена къща, дървена дограмаКак да унищожим къща гъби? Дървена къща, дървена къща, дървена дограма
  Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
  Почистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбичкиПочистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбички
  Как да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стениКак да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стени
  » » Как да премахнете гъби по стените