Стълба на втория етаж в частна къща чертежи, монтаж, сортове Характеристики на изграждането на стълби със собствените си ръце

Ако се построи повече от една сграда, тогава има нужда да се построят походки по между стрямо стълбище. Този дизайн не само трябва да бъде елегантен, красив и да пасва във вътрешността на цялата стая, но също така да бъде достатъчно силен, за да носи тежки товари. Особено важно е безпроблемният дизайн на стълбището за семейства в дома на малки деца и възрастни хора. Изграждането на стълбището е доста сложен процес и изисква точно планиране и внимателно производство. За това как правилно да построим стълба на втория етаж със собствените си ръце, ще кажем по-нататък.

След това разгледайте техниката за монтиране на различни опции за стълби към втория етаж.

Правейки проста дървена стълба на втория етаж

Чертежи и изчисления на дървени стълби до втория етаж

Този дизайн е най-популярен, тъй като е лесен за производство и не изисква наличието на специални инструменти и материали. Можете също така да го направите сами със собствените си ръце. Има дървена стълба, направена от няколко структурни елемента:

 • Стрингерите. Най-важната част от стълбата. Това са дървени греди, които носят пълния товар, както на самия дизайн, така и на хората, които се движат по него. По тази причина те са изработени от твърдо твърдо дърво.
 • Stage. Те се състоят от две части: протектор (хоризонтална част) и стъпало (вертикална част). Често стълбите се правят без последния елемент. Ако обаче в къщата има малки деца или възрастни хора, тяхното присъствие е задължително.
 • Парапети. Не са задължителни, а за да се гарантира безопасността при пътуванията по похода, желанието им е да се осигури.

Преди започване на производството е необходимо да се изчислят параметрите и да се направят стълбическите чертежи до втория етаж:

 • Параметрите на стълбището основно зависят от височината на стъпалото и височината между етажите 1 и 2. Нормалната височина на стъпалото за здрав човек е 200 мм. Ако обаче къщата има лице с увреждания или възрастен човек, е по-добре да намалите височината до 150 mm.
 • Широчината на протектора трябва да е такава, че стъпалото да стане напълно върху него. Можете да направите повече, само вие трябва да осъзнаете, че колкото повече е индикаторът, толкова повече пространство ще заема цялата структура.Нека приемем, че височината между повърхностите на подовете е 3000 мм, а височината на стъпалата е 150 мм. В този случай се нуждаете от 20 стъпки. Ако ширината на протектора е 300 см, дължината от основата на марша до перпендикуляра между етажите е 6000 мм. За производството на наклонени ъгли на този дизайн ще има два лъча:

 • √ 30002 + 60002 = 6708 mm.

За стъпалата е необходима дъска с минимална дебелина 36 мм за стъпалата и минимум 20 мм за стъпалата.

Напречно сечение на лъча за производство на подпори на походни стълби до втория етаж
трябва да бъде най-малко 340 х 200 мм, за да се осигури нормална здравина. Ако ширината на стъпалото е повече от 1400 мм, тогава трябва да бъде инсталирана допълнителна между двете крайни струни. За да се фиксират наклонените линии към подовия лъч и пода, се монтират ограничителна релса и метални крепежни елементи, които се закрепват с помощта на анкерни болтове.

Дървени стълби към втория етаж - монтажни работиЦялото дърво трябва да бъде внимателно подготвено и подготвено за обработка.

За фиксирането на стъпалата на косура направете трион. В края на краищата лъчът на косоврата прилича на дърворезба. За правилното маркиране на срезовете се прави модел, който взема предвид височината на стъпалото и ширината на протектора. В краищата на скосените греди е необходимо да се режат жлебовете, които ще се вместят в фиксирането на цялата конструкция към тавана. Следващата стъпка е да отбележим косовари. В резултат на това проектирането на двата греди трябва да е идентично.

След това можете да започнете да правите подробности за бъдещата стълба. За да направите това, имате нужда от инструмент за дограма:

 • Електрически мозайката.
 • Шлифовъчна машина.
 • Hammer.
 • Електрическа бормашина.

Консумативи, различни от дървесина:

 • Скрепителни болтове или болтове. Те са предназначени да дръпнат две косура. Благодарение на тях стълбата не се разкъсва от всички страни. За стълба с дължина 6 метра са достатъчни 3 клечки.

Редът на инсталационните работи:

 1. В kosuroh на маркираните маркировки направи трион за инсталиране на стъпала. Изрежете дървото много внимателно, така че да няма изкривяване. В противен случай стъпките ще бъдат неравномерни. След като всички маркирани части са изрязани, точките на рязане трябва да бъдат внимателно заземени. След като подготовката на косоварите е готова, те се поставят на място, като се прикрепят към долния ограничител и горните кодове с помощта на болтове. На три места косоварите са издърпани от вратовръзки.
 2. Сега можете да направите и закрепите стъпките. Ширината на протектора трябва да е с 10-20 mm по-голяма от изчислената. Това се прави така, че стъпката изглежда да виси над решетката. С този дизайн, повдигането е значително улеснено.
 3. Дъските се изрязват според подготвения шаблон. След рязане те се смилат и се монтират на място. Монтирането на стъпалата на дървеното стълбище е съвсем проста. Плъзгачите и ремъците са прикрепени към седалките на дърводелското лепило и са притиснати с винтове за самозатягане. Използването на лепило е необходимо, за да се изключи възможно най-малкото движение на дървесина, по време на което може да се скърца.
 4. След това, ако е необходимо, се монтира стълбищната релса. Има парапети от две основни части: парапети и перила. Те могат да бъдат закупени вече готови, но ако има възможност и желание, можете да се справите.
 5. След сглобяването на цялата конструкция, дървото се отваря с петна и няколко пъти лакирано. Дървеното стълбище изисква известна грижа. Веднъж на всеки 5 години лакътът трябва да бъде подновен.

Монтаж на стълби към втория етаж от стомана

С метална стълба нещата са малко по-сложни. Като лъжичка за нея използва стоманен канал. Естествено, го нарязани в жлебовете за монтиране на стъпалата никой няма. Вместо това, така наречената "кобила" е заварена върху канала. Те са изработени от два ъгъла, заварени заедно.

Редът на работа в този случай е следният:

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да залепите Kosower от канала до ипотеката върху гредите на пода и на пода на първия етаж. При заваряването на kosurov е необходимо да следи паралелизма им.
 2. След това ъглите им се приготвят. За начало те са направени от ъгъл за тях. Последната стъпка е да инсталирате шайби и ремаркета. Те могат да бъдат направени от дърво или ламарина. В първия случай, закрепването се извършва с помощта на самонарезни винтове, а вторият - чрез заваряване.
 3. Металът след монтажа е задължително заземен и боядисан с няколко слоя боя. Като перило, отлична възможност ще бъде използването на заварени метални изделия с елементи на изкуството коване.
 4. При монтажа на метална стълба трябва да се обърне специално внимание на качеството на заварените шевове. Слаб шев не само не гарантира продължителна работа на стълбата, но и го прави безопасно да я изкачва.

Монтаж на монолитно стълбище към втория етаж

Производството на такава конструкция в частна къща е оправдано само ако се използва само като пиедестал, от който ще се отклони основното стълбище. За изливане на бетон ще трябва да инсталирате кофража, както и да използвате армировка за армиране на бетон.

След монтажа на кофража бетона трябва да се излее бързо и напълно. В противен случай монолитната природа на слоевете ще бъде нарушена. Отделете стълбището от бетон с керамични плочки.

Стълби към втория етаж: видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Интериорен дизайн на хола със стълбище до втория етажИнтериорен дизайн на хола със стълбище до втория етаж
Производство на дървени и железни стълби - yportal, форум yaroslavlevaПроизводство на дървени и железни стълби - yportal, форум yaroslavleva
Проектиране на стълби в частна къщаПроектиране на стълби в частна къща
Бетонни стълби към мазето, построени със собствени ръцеБетонни стълби към мазето, построени със собствени ръце
Колко правилно да се изработи стълба?Колко правилно да се изработи стълба?
Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…Как да направите градинско стълбище със собствените си ръце инструкциите и фотографията на…
Завършване на стъпалата на бетонна стълбаЗавършване на стъпалата на бетонна стълба
Изработване на дървена стълба със собствени ръце - инструкция с видеоИзработване на дървена стълба със собствени ръце - инструкция с видео
Изчисляване на дървеното стълбищеИзчисляване на дървеното стълбище
Дървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбищеДървени стълби със собствени ръце Ние правим дървено стълбище
» » Стълба на втория етаж в частна къща чертежи, монтаж, сортове Характеристики на изграждането на стълби със собствените си ръце