Тогава да обработиш таван в банята за борба както с плесен, така и с гъбички

Борба с гъбички и мухъл в банята

Гъбичните формирования на стените в помещения с влажна среда са често срещан проблем, с който е почти невъзможно да се справим, ако не знаете причините за възникването, настоящите методи на борба и правилата за превенция. На тавана в банята има гъбички поради високата влажност и комфортната температура, които заедно създават идеални условия за появата и възпроизводството на гъбичките.

Тази гъбичка не само разваля външния вид на помещението, но също така оказва отрицателно въздействие върху човешкото тяло, тъй като спорите се пренасят в стаята и човекът постоянно ги вдишва.

Влизайки в човешкото тяло и в горните дихателни пътища, мухълът може да причини такива заболявания като:

 • кориза и кашлица;
 • леко гадене;
 • често главоболие;
 • болка в ставите;
 • алергични реакции към кожата.

Поради тези причини се препоръчва веднага след откриването на центъра за разпространение на гъбички да бъде взета коренището за елиминиране и почистване на помещенията на спорите.

Причини и резултати

В повечето случаи гъбичките бързо се появяват върху такива строителни материали като:

 • боя на водна основа;
 • цимент и бетон;
 • естествен камък;
 • пластмаса.

Причините за появата са гъбични спори, които се разпространяват във въздуха. Споровете са в състояние на суспендирана анимация и при неблагоприятни условия на възпроизвеждане не представляват заплаха. Въпреки това, веднага след като те влизат в стаята, където дълго време се съхранява влажност по-голяма от 90%, а температурата е над 20, спорите са активирани и започват да растат върху повърхността под формата на фини нишки. Благоприятните условия за възпроизводство най-често се формират в бани, които не са достатъчно добре вентилирани.

мухълГъбичните образувания имат подобен външен вид като малки петна от черен, кафяв или сиво-зелен цвят, които в крайна сметка покриват цялата повърхност на засегнатата зона. Резултатът от появата на този феномен може да бъде не само характерен мирис и развален външен вид на финала. Мухълът може да причини такива явления като:

 • увреждане и частично унищожаване на довършителни материали;
 • появата на малки пукнатини в бетонни стени;
 • частично или цялостно напукване на боята;
 • ексфолиране на пластира слой.

Поради тези причини незабавното отстраняване на центъра на инфекцията е необходимо в най-кратки срокове.

Методи за отстраняване на гъбички

Подготвителни дейности

Вкарайте в банята

В началния етап трябва да се вземат мерки, за да се предотврати разпространението на мухъл и да се променят климатичните условия. Нарастващата плесен в банята на тавана изисква провеждането на такива събития като:

 • пълно елиминиране на източниците на влага. Всеки течен кран или дори отворен тоалетен капак е причина за овлажняване на въздуха. Кондензацията често се появява на тръбната мрежа, която трябва да бъде отстранена чрез допълнителна изолация;
 • осигурете добра вентилация на помещението. Проверете ефективността на вентилационните шахти и вземете мерки за осигуряване на непрекъснато движение на въздуха в помещението. Възможно е да се инсталира вентилаторен вентилаторен механизъм за принудително изсушаване на банята;
 • често причината за мухъл е използването на устойчиви на влага финишни материали, които абсорбират влагата и насърчават възпроизводството. В такива случаи е необходимо да се замени завършващия материал с подходящ;
 • на последния етап от подготовката е необходимо да се избере средство за отстраняване на спорите.


След като всички подготвителни работи са извършени и източниците на влага са елиминирани, е възможно да се продължи с отстраняването на спорите от мухъл от засегнатата повърхност.

Изхвърляне на гъбични спори чрез механични средства

Преди да започне елиминирането на гъбичките, е необходимо да се идентифицира източникът на появата им. Източникът винаги е мицелът, който засяга околното пространство чрез метода за разпространение на фини нишки над повърхността.

Такъв мицел може дори да бъде на труднодостъпно място, под плочките, в ставите или дори под слой гипс. При намиране на земя за размножаване трябва да се отстрани механично със шпатула, нож или друг инструмент.

Ако мястото за размножаване не може да бъде намерено, то е необходимо напълно да се премахнат замърсените площи на повърхността, тъй като някои видове гъби могат да имат няколко хиляди източника на разпространение.

Изхвърляне на гъбични спори чрез механични средства

Ако матрицата е на повърхността на плочката, тогава се препоръчва да извадите плочките от засегнатите области, тъй като източниците на възпроизвеждане може да са под нея. В случай на повреда на повърхността на замазката, е необходимо да проверите зоната на стената за наличие на кухини, като почукате и премахнете тези зони.

След отстраняване на фокуса, е необходимо повърхността да се затопли с помощта на конструкторска сешоар за дълбоко сушене и загряване на повърхността, тъй като при температури над +40 градуса и без влага спорите умират.

Почистената повърхност се обработва с антисептични разтвори и дълбоко проникваща почва, след което повърхността е залепена с нови довършителни материали.

Антисептично отстраняване на плесените

Не по-малко ефективна възможност за борба с гъбични бактерии е използването на различни химически и естествени антисептици, които проникват в засегнатите райони и унищожават източници. Най-ефективните за днес се считат за такива антисептици като:

 • хлорно избелващо средство;
 • водороден пероксид;
 • третиране с оцетна киселина;
 • технически алкохол;
 • концентриран разтвор на хлор;
 • меден витриол.

антисептичен

За тяхното използване е достатъчно, ако е възможно, да се отстрани засегнатата област и да се нанасят разтвори с четка или гъба. В някои случаи е необходимо периодично да се намокрят с разтвори, докато всички признаци на плесен изчезнат.

Можете да използвате вече приготвени химически съединения, които се предлагат в специални икономически и строителни магазини.

заключение

За да предотвратите възникването на такава неприятност, трябва да знаете какво да третирате тавана в банята за предотвратяване.

За да направите това, дори в началния етап на довършителните работи, трябва да използвате специални грундове, които в състава си имат противогъбични компоненти. Такива решения са малко по-скъпи от конвенционалните аналози, но ще ви позволят да избегнете проблеми в бъдеще.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Борба с плесен от народни средства - изграждане на порталБорба с плесен от народни средства - изграждане на портал
Храносмилането в банята, както е премахнато, отколкото да се премахне плесен по стените и какво…Храносмилането в банята, както е премахнато, отколкото да се премахне плесен по стените и какво…
Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…
Как да се отървем от мухъл в къщатаКак да се отървем от мухъл в къщата
Панелна къща с беседка за баня Наскоро в банята се появи неприятна миризмаПанелна къща с беседка за баня Наскоро в банята се появи неприятна миризма
Тогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочкитеТогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочките
Тогава да измиете плесента в банятаТогава да измиете плесента в банята
Как да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапетКак да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапет
Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
Почистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбичкиПочистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбички
» » Тогава да обработиш таван в банята за борба както с плесен, така и с гъбички