Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?

Има ли мухъл опасност за здравето?

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота ми видя тази неприятна нападение - върху хляб, зеленчуци, в консервирана саксия, на стената в банята.

Каква е опасността от мухъл и каква вреда може да направи тялото ни?

Мухълът може да бъде различен

Всички видове плесени са гъбички (най-често мукори и аспергилии), които образуват цветни покрития върху повърхности.

мухъл може да има зелен, син, черен, бял, червен и сив цвят. Най-често се среща при храна, стени и саксии за цветя, сушени цветя и др.

Идеалното условие за възпроизвеждане на мухъл е влажна и топла среда, особено при наличие на мръсотия.

Появата на плесен върху повърхността на продукта е много дълъг процес, което означава, че целият продукт вече е засегнат от спори на гъбичките. Но също така се случва, че няма външни прояви, а вкусът на мухъл се усеща - това означава, че процесът все още се развива вътре в продукта.

Тези храни не трябва да се консумират, дори ако са добре измити и почистени от външните признаци на мухъл. Това важи за опазването. Ако видите калъп на повърхността на кутията, това най-вероятно означава, че херметичността е била счупена и продуктът вече е развален.

Хапчета навсякъдеФунгите ни заобикалят навсякъде, но докато сме здрави, те едва ли ще окажат влияние върху нашето благополучие.

Но си струва малко да отслабим тялото си или ако има някакви хронични заболявания (или предразположение към тях), тогава гъбите веднага ще се проявят.

Има няколко възможности за ефектите на гъбички върху човешкото тяло.

Първата е алергия. Когато се удари мухъл Алергичният дерматит може да се развие на увредената кожа, а при хора, страдащи от астма, пристъпите могат да станат по-чести. Това е най-простият ефект на мухъл върху човешкото тяло, който е лесен за лечение и бързо преминава.

Между другото, според изследването, плесените са открити в 80% от случаите при алергични и астматични заболявания.Вторият вариант на излагане на мухъл - при човек със слаб имунитет след продължително заболяване или хронично заболяване, болестта може да се влоши. Децата могат да имат чести ТОРС, хрема, алергии, кашлица.

И третата опция е отравяне. Много често това отравяне може да възникне от зърнени продукти, но особено от агресивни гъбички на ядки.

Задушени ядки имат неприятен вкус, влажен, със светло сиво или жълто покритие. Такива ядки могат да причинят тежко отравяне до поражението на чернодробните клетки и дори хепатита.

Също така, мухълът може да причини подуване на назофарингеалната лигавица, хриптене, дразнене на очите.

Не съществуват специфични признаци на отравяне с плесени: те или не се проявяват, или се забелязват, дори когато болестта се развива сериозно.

Ето защо, на причината - отравяне с мухъл гъби - дойде, уви, на последно място.

Чистотата е враг на плесен

Мухъл плесени могат да бъдат намерени във всяка стая. Основното нещо е да не ги възпроизвеждате.

За да се избегне това, трябва да се поддържа чистотата в дома, особено в банята, не се опита да напусне "мъртви" мръсни ъгли в апартамента и да се избегне висока влажност, както сухо бельо и не слагайте го сурово в килера.

Препоръчва се вентилацията на стаята поне 4 пъти на ден.

Всички видове въздушни овлажнители и климатици също носят потенциална опасност - те създават благоприятна среда за развитието на мухъл плесени.

Храни, особено в горещо време, е препоръчително да се съхранява в хладилник, внимателно наблюдава целостта на опаковката, срок на годност, добре обработени плодове и зеленчуци, развалени и мухлясали безмилостно изхвърлени.

Ако мухълът се появи в къщата, трябва да се подходи по цялостен и задълбочен начин.

Само да изтриете или покриете мухъл петна е безполезна. Необходимо е да открием каузата и да я премахнем, а след това да продължим с унищожаването на гъбичките, в противен случай ще се появи отново и отново.

Ще ви бъдем благодарни, ако ни разкажете за вашите приятели!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стените стават черниСтените стават черни
Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…
Как да се отървем от мухъл върху гредитеКак да се отървем от мухъл върху гредите
Тогава да измиете плесента в банятаТогава да измиете плесента в банята
Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
Почистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбичкиПочистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбички
Как да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стениКак да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стени
Тогава да обработваш дърво от мухъл и гъби?Тогава да обработваш дърво от мухъл и гъби?
Повреда на плесен - колко опасно е мухълът - как да се отървете от мухълПовреда на плесен - колко опасно е мухълът - как да се отървете от мухъл
Колкото по-опасен е плесенът в банята, толкова по-добре е всеки да знае товаКолкото по-опасен е плесенът в банята, толкова по-добре е всеки да знае това
» » Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?