Как да почистите стените на плесен с помощта на народни методи

Как правилно и бързо да почистите стените на мухъл

  • Опасност за здравето
  • Етапи на борба с гъбичките
  • Малко за народни средства

Основните предпоставки за появата на мухъл в къщата или апартамента са лошото качество на вентилация и висока влажност. Следователно, преди да изчистите стените на мухъл, е необходимо да разберете причините за появата на гъбичките и да помислите върху мерките, за да избегнете появата му. Подреждането на висококачествена топлоизолация ще помогне да се реши този проблем. Ако стаята не замръзва, и стените, съответно, овлажнява, мухъл, най-вероятно няма да се появи. Има обаче един важен нюанс: правилният избор на изолация. Стиропор, например, е популярен, но също така може да провокира появата на мухъл, а след това ще трябва да почиствате стените му многократно.

Черната плесен може да причини астма, алергии, атаки на задушаване.

Опасност за здравето

Стените на къщата или апартамента са покрити с мухъл не през нощта. Ако върху тях се появи малка черна точка, това вече е алармен сигнал. В условията на висока влажност и вентилация, гъбичките се умножават бързо. Ако бързо, незабавно почистите стената от нея, това ще ви помогне да избегнете сериозни проблеми. Не е много опасно за появата на тъмни петна да донесат заболявания за хората, които живеят в къщата или апартамента. Черната гъбичка е причина за астма, алергии, астматични атаки. Ако човек живее в сграда, в която стените са засегнати от гъбички, хроничната назална конгестия е гарантирана. Различни екзема, дерматит, респираторни заболявания, конюнктивит носи със себе си безвредна, на пръв поглед, плесен по стената.

Най-благоприятното време за появата и възпроизводството на гъбичките е есента.Студеният и влажен въздух и липсата на отопление са най-подходящите условия за мухъл.

Схема за растеж на гъбички от плесен.

Трябва да се отбележи, че много собственици на обекти за недвижими имоти по това време забелязват гъби по стените, когато горещото лято, което е най-подходящо за премахване на мухъл по стените, е преминало. На съвременния пазар е лесно да се намерят различни средства, които да помогнат за почистването на стените на мухъл, но ако не предприемете срещу възстановяването на ефективни мерки, проблемът няма да изчезне.

Почистването на стените от матрицата започва с проверката на работата на вентилацията, ако има една в стаята. Липсата на вентилационна система в сградата е 100% гаранция, че стените й ще бъдат засегнати от гъбички. Необходимо е да се провери хидроизолацията на междупластовите фуги, външните стени и да се погрижи за коригирането на дефектите, водещи до появата и бързото разпространение на мухъл. Ремонтът може също да причини възпроизвеждане на гъбичките, по-точно - остатъчната влага, настъпваща след ремонтна работа.Първата стъпка в почистването на стените е да се подобри циркулацията на въздуха в апартамента или къщата. Едно редовно излъчване на жилища в такава ситуация не е достатъчно, защото трябва да се преместят мебели в стаята, така че е далеч от стената, където има мухъл. Стената на гъби по стените е най-често баня. Вратата в нея, ако има стени вече съдържат плесен, не е нужно да се затвори. Те не представляват пречка за бързото разпространение на гъбичките. Вратите в банята се поддържат най-добре, което ще създаде вентилация, предотвратявайки по-нататъшното възпроизвеждане на мухъл.

Връщане към съдържанието

Етапи на борба с гъбичките

Схема на слепена топлоизолация.

Отстраняването на маната от стената не означава да се отървеш напълно от нея. Унищожаване на мухъл е възможно, ако сте чисти стените от гъби спори. Почистването от мухъл е сложен процес, при който третирането на засегнатите повърхности с антисептик има същата стойност като редовното проветряване на стаята. Този етап е много важен. Ако на тапета се появи черна матрица, ще трябва да бъдат извадени от стената. И това не е само една засегната област. Ако мухълът е заловил само една стена, всички тапети в къщата или апартамента ще трябва да бъдат откъснати. За да се справиш с тази задача, ще помогнеш на твърда четка и шпатула. Какво трябва да изглежда като правилно почистена стена? Тя трябва да бъде освободена не само от всички тапети, но и от слоеве от гипс, боя, шпакловка. И едва тогава е възможно да се пристъпи към следващия етап на работа: прилагане на специални средства от формата до стената.

Почистената стена трябва да изсъхне след прилагане на противогъбичното средство за борба с мухъл. Процесът на сушене обикновено трае 4 часа или повече, в зависимост от влажността и температурата в помещението. По това време на стената не могат да се поставят вещества. На този етап стената все още не се счита за пречистена от гъбички. След разрушаването им на повърхността се появяват не толкова опасни продукти на разлагането. Всяка стена трябва да бъде внимателно почистена със суха четка. След това повърхностите се промиват с топла вода и се изсушават отново.

Ако стените в апартамент са силно увредени плесен тях многократно подлага на процедурата с прилагането на противогъбично състав, сушене, пречистване на суха четка, лечението с топла вода и повторно сушене. И само един ден след като стените напълно са изсъхнали, върху стените, прокарани през антисептика, се полага грунд с дълбоко проникване. За какво е това? Грундът се нанася върху стената, за да се поддържа въздушната пропускливост. Експертите смятат, че праймерът е едно от ефективните средства за борба с мухъл, съдържа вещества, които унищожават гъбичките. За да приложите грунд към стената имаше максимален ефект, не трябва да се разрежда.

Слой от грунд, последван от гипс, а след това - отново грунд. Поставянето на тапети на стената след премахването на гъбичките има редица функции. Тази операция изисква устойчиво на влага лепило, което има противогъбични свойства. За мокри помещения, където винаги съществува риск от плесени, най-добре е да се борави с повърхността на стените с боя, тъй като надеждно ги предпазва от кондензация. Не забравяйте да помните: всички работи по нанасянето на специални вещества върху стените трябва да се извършват в пълно съответствие с инструкциите, спазвайки мерките за безопасност.

Връщане към съдържанието

Малко за народни средства

За борба с мухъл, можете да използвате: белина, оцет, боракс, амоняк, масло от чаено дърво, разтвор на меден сулфат.

Борбата срещу плесените също може да бъде осъществена с помощта на доказани народни методи. За тази цел можете да използвате:

  1. Bleach.
  2. Оцет.
  3. Buru.
  4. Амоняк.
  5. Масло от чаено дърво.
  6. Разтвор на меден сулфат.

Ако разредете белина с вода в съотношение 1:10 и лекувате състава с непорьозни повърхности, това ще ви помогне да предпазите къщата или апартамента от появата и разпространението на мухъл. Чаша боракс се разтваря в 2,5 литра вода и се нанася върху вече почистената, подготвена за обработка на стената. Оцетът е универсално лекарство за контрол на мухъл. Тя разрушава почти всички свои видове. Оцетът се напръсква върху стената и след час повърхността му се изплаква с топла вода. Амонякът се използва по същия начин, но след това повърхността на стената се избърсва със сух парцал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се появява мухъл в къщата?Защо се появява мухъл в къщата?
Борба с плесен от народни средства - изграждане на порталБорба с плесен от народни средства - изграждане на портал
Стените стават черниСтените стават черни
Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…Налейте в банята как да се отървете от него, как да се биете, как да го почистите, да го махнете и…
Оформя се върху стените на апартаментаОформя се върху стените на апартамента
Как да се отървете от мухъл по стените в апартаментаКак да се отървете от мухъл по стените в апартамента
Как да победят плесен по стените - обработка на изби и ямиКак да победят плесен по стените - обработка на изби и ями
Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
Как да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стениКак да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стени
Как да се отървете от мухъл?Как да се отървете от мухъл?
» » Как да почистите стените на плесен с помощта на народни методи