Общ преглед на плесен, който мухъл е опасен за хората, неговите видове

Видове мухъл, каква мухъл реагира човекът?

Забелязали ли сте черни, жълти, бели или кафяви петна на тавана, в банята или в храната, по-често на хляб? Запознайте се, това е мухъл. Това е вид гъбички, които се развиват под формата на многоклетъчни нишки. Мухълът не знае как да се храни, така че гъбата разчита на органичната материя, върху която расте. В апартамента въздух плесен е налице под формата на спор, и расте само в мокри условия. Има повече от 100 000 вида плесени, някои от които са изключително вредни, докато други играят важна роля в биоразграждането. В този преглед ще обсъдим някои от най-често срещаните видове плесени и техните последици за здравето.

Често срещани видове плесени

Има много форми, но те могат да бъдат класифицирани в три основни групи въз основа на човешката реакция: алергични, патогенни и токсични.

Алергична плесен

Тази форма съдържа мухъл алергени, които могат да бъдат изключително вредни за здравето ни, особено за тези хора, които не се различават силно имунитет или страдат от астма. Гъбата остава латентен и расте, когато е в подходящи условия, алергичен плесен в апартамент може да бъде под формата на микроскопични спори, които се вдишват през носа и в горните дихателни пътища и белите дробове. Това е една от основните причини за алергичен ринит. Aspergillus, Penicillium, Alternaria и Cladosporiu, някои от най-разпространените плесени алергени.

Патогенна плесенПатогените се наричат ​​видове, които могат да причинят заболяване. Ето защо може да се каже, че тази категория мухъл е способна да причини заболяване. Здравите хора с нормална имунитет, са склонни да се противопоставят на инфекциите патогенни спори, но деца, бебета, възрастни хора и хора с отслабена имунна система, особено тези с пневмония, бронхит, и след химиотерапия, може да бъдат засегнати от тези видове мухъл. Тази форма на плесен включва Bipolaris, която образува сиви и черно-кафяви колонии и се характеризира с бързо развитие.

Токсична плесен

Токсичните видове плесени остават най-опасни. Те могат да доведат до сериозни усложнения, които могат да доведат до смърт. Мухълът в банята произвежда микотоксини, те също са гъбични метаболити, изключително токсични по природа. Черната плесен е включена в тази категория и следователно се счита за много опасна за хората и животните. Тези видове плесени могат да предизвикат различни здравословни проблеми, от леко дразнене до рак.

По-долу са някои от най-често срещаните видове плесени, които могат да навредят на дома, храната и дори здравето. Виж.

StachybotrysТази форма на стените изглежда хлъзгаво и черно. Той е известен също като черна плесен. Можете да я срещнете по стените на апартамента, банята, дърветата, хартия и картон в условия на силна влажност. Той произвежда микотоксин, който е много опасен за хората, както и за животните. Тежест в гръдния кош, кашлица, кръв в носа, треска, главоболие, грип и т.н., те са най-често срещаните симптоми на отравяне с токсини от мухъл.

Aspergillus

Има над 185 вида Aspergillus. Тази форма на стените е най-разпространената, тя също се счита за най-честата причина за гъбични заболявания в Русия. Мухълът може да се намери в домовете и офисите, той произвежда микотоксин, което може да доведе до редица усложнения, включително респираторни заболявания, алергии и т.н. Aspergillus може да причини смърт в някои случаи. Aspergillus fumigates, Aspergillus flavus и Aspergillus niger са най-често срещаните видове.

Дезинфекция, отстраняване на плесен по стените

Fusarium

Тази плесен се намира в земята и е добре известна като земна гъбичка. Расте на растения, влажни зони, влажни зони и др. Той произвежда микотоксин, който се вдишва от хора, или се заразява с мръсни зърна и растения. Микотоксинът може да причини гадене, повръщане, диария, дерматит и вътрешно кървене. Тя може да засегне дори нервната система, репродуктивната система и кръвоносната система.

пеницилин

Тази плесен е вредна и в някои случаи полезна. Можете да го намерите на боя, тапети, килими, хранителни продукти, гнило зеленчуци и др. Често се среща на забравени сандвичи и парчета хляб. Тази плесен може да причини белодробни проблеми, свързани с астма и алергии. Използва се и в хранително-вкусовата промишленост и се използва за създаване на камамер, рокфор и други сирена. Пеницилин се използва като антибиотик за борба с други видове вредни гъбички. P. chrysogenum, P. citrinum, P. janthinellum, някои от най-често срещаните видове.

Cladosporium

Cladosporium включва повече от 30 вида, които могат да бъдат зелени, черни, сиви или кафяви. Тази мухъл има кадифена структура и гладък външен вид. Той се намира в лошо проветриви помещения, върху основите на стени, разлагаща се храна, дрехи и др. Тези видове са обвинени в гъбички, астма, кожни лезии, белодробни инфекции и др.

Това са най-често срещаните форми на мухъл. Трябва да се внимава по този въпрос, за да се избегне разпространението на мухъл, който може да бъде опасен за здравето и може да причини лечението на мухъл навреме. Ако къщата ви страда от мухъл, изхвърлете я с помощта на професионалисти. Ако искате да се отървете от плесента си, вземете подходящи предпазни мерки, за да избегнете усложнения. Има огромен списък от вредни и безвредни плесени, които се намират около нас през цялото време под формата на спор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се появява мухъл в къщата?Защо се появява мухъл в къщата?
Стените стават черниСтените стават черни
M? Gel-fri чаши-пържени картофи - най-ефективното лекарство за плесен от ШвецияM? Gel-fri чаши-пържени картофи - най-ефективното лекарство за плесен от Швеция
Матрицата е устойчива на мухълМатрицата е устойчива на мухъл
Тогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочкитеТогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочките
Тогава да измиете плесента в банятаТогава да измиете плесента в банята
Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
Почистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбичкиПочистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбички
Как да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стениКак да се отървем от мухъл у дома, миризма в апартамента таван, баня, прозорци и стени
Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?
» » Общ преглед на плесен, който мухъл е опасен за хората, неговите видове