Отстраняване на плесени и гъбички

Методи за отстраняване на мухъл и гъбички

 • Причини за гъбички
 • Борба срещу плесените
 • Правила за елиминиране на гъбичките
 • Препарати против гъбички
 • Народни средства срещу мухъл

Много хора се сблъскват с проблема с мухъл върху тавани и стени. Това е гъба. Тя може да се появи под формата на черни точки по стените, синьо или зелени повърхности, ексфолиация. Храносмилателната система е опасно за човешкото здраве. Влизайки в дихателния тракт, спорите на мухъл предизвикват алергична реакция, развива се астма, се появява дразнене на лигавицата. Храносмилането може да предизвика сериозни кожни заболявания.

Образуването на мухъл най-често се дължи на висока влажност в къщата.

Причини за гъбички

Спирите на плесените са много вредни за човешкото тяло. Често има настинки и алергични реакции.

 • замразяване на външни и достъпни стени;
 • пукнатини в тухлена зидария;
 • слабо запечатани връзки между панелите;
 • направени с нарушение на технологията на мазилките и довършителните работи, които не отговарят на интервалите на междуслойното сушене, инсталирани от производителите;
 • дефектни инженерни системи, изтичане на канализации или водоснабдяване;
 • Основната причина, разбира се, е нарушението на вентилацията. Нормалната вентилация означава, че само по себе си не мигновено се проветрява, когато прозорецът е отворен за няколко минути, обменът на въздух трябва да бъде постоянен. Пластмасовите прозорци напълно затварят помещението, като по този начин нарушават неговата вентилация.

Връщане към съдържанието

Борба срещу плесенитеСлед като се установи причината за мухъл, е възможно да се стигне до най-важния етап - премахването на мухъл и гъбички за добро.

Премахването на причината за това явление е ключът към решаването на този въпрос.

Само след това ще бъде възможно да се пристъпи към крайния етап. Какво трябва да направя, за да премахна мухъл и гъби от тавана и стените?

За да се борите с мухъл, трябва напълно да премахнете тапета от засегнатия район и да го третирате със специални съединения.

 1. Демонтиране на мястото на тапета, заразени с гъбички.
 2. Отстранете стената под нея от варовик, шпакловка, мазилка, боя. С помощта на шпатула или метална четка, почистете добре тухлените повърхности, особено внимание към шевовете на зидарията.
 3. Изградете сешоар или вентилатор за изсушаване на стената. Един издухвач може да помогне при сушене на тухлени и бетонни стени.
 4. Повърхностно третиране със специални химикали, предназначени за отстраняване на гъби и мухъл. За да се избегне по-нататъшен вид, продуктът трябва да се нанесе върху цялата повърхност.
 5. Освен това е необходимо да се изчака пълното изсъхване на повърхността и след 5 часа да се подложи на повторно третиране.
 6. Използвайки специален антисептичен грунд, грундирани стени.
 7. Следващият етап ще бъде подготовката и прилагането на хидроизолационната смес към третираните участъци.
 8. Стените се изравняват с мазилка или шпакловка (в зависимост от почистения слой).
 9. Изчакайте слоят да изсъхне напълно, да се грундира и да продължи към външен завършек.


Връщане към съдържанието

Правила за елиминиране на гъбичките

При извършване на операции за отстраняване на мухъл трябва да се използва респиратор.

Използването на грунд не само ще помогне да се отървем от гъбичките, но и да предотвратим повторното им появяване. Най-добре е да използвате готов антисептичен грунд. Повечето от тези продукти могат да се използват веднага след покупката, без да се разреждат с вода. Ако все още трябва да разредете грунда, тогава трябва да го направите стриктно в съответствие с инструкциите.

Приложете антисептичен грунд равномерно. Повърхността трябва да е суха и чиста. За нанасянето на грунд се използва или четка за боядисване, или пистолет за боядисване на боя. След 6 часа след прилагането на антисептика повърхността трябва да се почисти от отломки. Трябва да се изплакне с чиста вода, да се изсуши и отново да се нанесе грунд. Декоративна украса може да се направи след един ден.

Ако гъбата се появява в резултат на замразяването на стените или протекли стави (пукнатини), а след това, за да се отърве от него завинаги, първо трябва да се затвори всичките гънки и пукнатини, да се направи изолация на външни и подходи по стените, и едва след това премахнете мухъл, като се използва технология, обсъдени по-горе.

Ако се наложи да се сблъскате с особено тежък случай на структурно увреждане, когато фокусът на гъби се разпространи на големи площи, е необходимо да се прилагат кардинални мерки. Ще е необходимо да извадите част от бетона или да изгорите засегнатата зона с плазмено заваряване или пропан.

Няколко думи за химикалите, които спомагат за борбата с гъбичките. Ако се е разпространил до малък обем от стена, таван или наклон, проблемът може да бъде решен с едно химическо третиране, като се използва каквото и да е специално съоръжение на брояча на складовете. Но ще бъде необходимо да се приложи не само към увредената зона, но всички стени в стаята ще трябва да бъдат третирани. Това трябва да се направи, за да се неутрализират всички спори за гъби, които вече са се разпространили в тях, и веднага след като възникнат благоприятни условия, ще започнат да се размножават.

Връщане към съдържанието

Препарати против гъбички

Трябва да се помни, че лечението на засегнатите зони на стените трябва да се извършва в респиратор и ръкавици. Парите на химикалите, които човек вдишва, са опасни за здравето му. Обмислете няколко противогъбични агента:

Сода и оцетът могат да се окажат не по-малко полезни при борбата с плесените, отколкото със специални средства. Но на моменти те ще бъдат по-евтини.

Има инструменти, които са противогъбична добавка в лепилото за тапети или във водна дисперсна боя. Те осигуряват надеждна защита на стените и тавана от появата на гъбички. Преди да използвате този продукт, е необходимо да проверите за съвместимост с боя или лепило.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се отървем от мухъл по стените?Как да се отървем от мухъл по стените?
Борба с плесен от народни средства - изграждане на порталБорба с плесен от народни средства - изграждане на портал
Стените стават черниСтените стават черни
Тогава да измиете плесента в банятаТогава да измиете плесента в банята
Как да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапетКак да се чисти, премахване на мухъл плесен от тапета и под тапет
Почистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбичкиПочистване на стените срещу средства за формоване за унищожаване на гъбички
Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?
Повреда на плесен - колко опасно е мухълът - как да се отървете от мухълПовреда на плесен - колко опасно е мухълът - как да се отървете от мухъл
Как да премахнете плесен от стените и да предотвратите повторното появяванеКак да премахнете плесен от стените и да предотвратите повторното появяване
Оформяме стените на причините и вида на външния видОформяме стените на причините и вида на външния вид
» » Отстраняване на плесени и гъбички