Борба гъби и мухъл в апартамента, причините за мухъл, премахването на мухъл по стените

Борбата с гъбички и мухъл в апартамента

Черна плака и слуз на преплетените шевове в банята, черни ъгли в апартамента, а понякога и стените изцяло. Кой не е видял повърхността, засегната от гъбички и мухъл? Повечето от нас са се справили с този проблем поне веднъж.

Навсякъде във въздуха се намират спорове от всички видове гъби и плесени. Следователно, веднага щом бъдат създадени благоприятни условия за температура и влажност за тяхното развитие, спорите покълнат и започнат да се развиват. Повърхности, засегнати от гъбички и мухъл, изглеждат грозни, развалят външния вид, са унищожени. Но това не е основният проблем. Герминантните гъби освобождават милиони спори във въздуха на апартамента, който вдишваме. Това е вредно за здравето, особено за отслабени хора и деца. Ето защо е необходимо да се борим с гъби и мухъл.

Причината за появата на гъбички

Причината за появата на гъби и мухъл е повишената влажност в стаята. Щом температурата на която и да е повърхност в стаята стане равна или по-ниска от температурата на "роса", влагата веднага започва да кондензира на тази повърхност от въздуха. Висока влажност, стайна температура - това са най-благоприятните условия за живота на гъби и мухъл.

Фиг. 1. Загубата на стената и тавана от гъбата в ъгъла на апартамента на мястото на така наречения "студен мост" (сумата от външните студени повърхности е по-малка от сумата от вътрешните топло повърхности)Ясно е, че на първо място от гъбички страдат от такива помещения като бани и кухни. Потоци от топла вода в банята, готвене и излъчване на влага при изгаряне на газ в кухнята, сушене на дрехи допринасят за създаване на условия с висока температура и влажност.

Нерядко гъбичките и плесените се появяват в дневните в ъглите, в т.нар. "Геометрични студени мостове" (вж. Фигура 1). Друго предпочитано място за гъби и мухъл са стените (особено северната ориентация), затворени от шкафове, килими и др. подобни домакински артикули. Някои се опитват да "затоплят" стената с килим, така че да не замръзват. И те го правят още по-лошо. затворете тези повърхности за измиване с топъл въздух. (Принципите на изолация от вътрешната страна на замразяване и просто студените стени в стаята са обхванати в изделието - Правилната изолация на балкона от себе си)

Ние трябва да помним, че вентилационната система в апартаментите и повечето съветски построените сгради и проектирани в съответствие с принципа на естествения поток на въздух през течове в прозорци и врати и отлив през въздухопроводите в кухни, бани и тоалетни. Ето защо, монтаж на входни врати с запечатан веранда, пластмасови прозорци, по-херметичен от старите дървени прозорци, и в нарушение на захранване и отвеждане на въздуха от апартамента. При тези условия многообразието на въздушния обмен в апартамент се рязко намалява и вероятността за увеличаване на влажността се увеличава. Естествено, появата на гъбички в такива условия е само въпрос на време.

Как да се справим с гъби и мухъл?

Много ще кажат - трябва да използвате фунгициди или антисептици, за да убиете гъбичките. И няма да са съвсем прави. Тъй като гъбата, разбира се, трябва да бъде убита, но ако това е ограничено и причината за появата му не е отстранена, тогава гъбичките ще се появят отново след известно време. Ето защо е необходимо да се грижи за нормализирането на влажността в помещението.Преди всичко е необходимо да проверите функционирането на смукателната вентилация. С гарантирано снабдяване с въздух, като използвате дим, свещ или парче вест, трябва да сте сигурни, че вентилацията за отработените газове работи. Ако резултатът е отрицателен, трябва да се обърнете към помощната кантора за помощ.

Ако вентилацията е слаба, тя може да бъде укрепена чрез инсталиране на вентилатор за отвеждане. Случва се, че дори при наличието на вентилатор за изгорели газове, високата влажност в банята остава дълго време. В този случай е необходимо да се обърне внимание на вратата, която трябва да осигури потока на сух въздух в стаята. Ако вратата има стегната веранда по протежение на целия периметър и дори с уплътнение, тя няма да пропусне въздух и няма да има въздушна обмяна. В идеалния случай вратата на банята трябва да има ред отвори за подаване на въздух в долната част. По принцип, можете да получите от и празнина между дъното на вратата и пода, която се формира в отсъствието на дъното на кутията на вратата. Обикновено е достатъчно да се осигури потока на сух въздух от апартамента в банята.

При инсталиране на пластмасови прозорци е необходимо да изберете прозорци, които да имат системи, които да осигуряват обмен с външен въздух. Има различни конструкции на такива системи: вентилационни вентилационни отвори, климатични системи, климатични клапани и др. (Вж. Фигура 2).

Фиг. 2. Въздушен вентил на пластмасовия прозорец

Най-доброто решение между тези системи са автоматични прием клапани, че с увеличаване на влажността себе си отворен, отдаване под наем на външния въздух и затвори автоматично, когато влажността в помещението достигне нормалните стойности. Много от тези системи им позволяват да бъдат монтирани в вече инсталирани пластмасови и дървени прозорци.

След като премахнете причината, можете да се борите директно с гъбичките. Работата се извършва на два етапа.

Преди всичко металната четка премахва следите от гъбички, плесени и т.н., доколкото е възможно. Необходимо е да се защитят дихателните органи. Не е необходимо да се овлажняват засегнатите области или да се измиват след механично отстраняване на мухъл. В случаи на тежки повреди (силна биокорозия), може да се наложи да се отстранят слабо залепващи слоеве от шпакловка или мазилка. Това означава, че повърхността трябва да бъде почистена до твърдо вещество, като се премахнат всички следи от биокорозия. Мокри зони трябва да се изсушат с помощта на топлинен пистолет, сешоар за строителството и т.н.

На втория етап почистените повърхности се обработват със специални средства. Сред съвременните средства има антисептици, фунгициди и препарати за фунгистатично действие. Предпочитание се отдава на последното, тъй като тези лекарства са не само по време на подаване на заявлението, тъй като първите две, но също така предотвратява развитието на нови организми, които остават в дъното на спора най-рано след няколко месеца. Издържайте фунгициди в продължение на няколко часа (до 10 часа за някои марки), за да може лекарството да действа. Методът на приложение трябва да се използва само, както е указано от производителя. Например, някои продукти не могат да бъдат пръскани, а само с четка.

След стареене върху обработваната повърхност е възможно да се нанесе грунд, кит или мазилка в съответствие с реда на изпълнение на довършителните работи за възстановяване на засегнатата повърхност.

Използването на материала е разрешено само когато е инсталирана активната хипервръзка към източника: ремонт на апартаменти на smremont.com.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стените стават черниСтените стават черни
Матрицата е устойчива на мухълМатрицата е устойчива на мухъл
Как да се отървем от мухъл върху гредитеКак да се отървем от мухъл върху гредите
Тогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочкитеТогава да обработвате стените от гъбички и плесени в банята, преди да стекате плочките
Как да се отървете от мухъл по стените в апартаментаКак да се отървете от мухъл по стените в апартамента
Как се борих с мухъл и гъби в апартамент - блоговеКак се борих с мухъл и гъби в апартамент - блогове
Как да премахнете плесен по стенитеКак да премахнете плесен по стените
Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?Дали плесенът е опасен и може да навреди на здравето ни?
Как да премахнете плесен от стените на апартамента?Как да премахнете плесен от стените на апартамента?
Тогава да обработваш дърво от мухъл и гъби?Тогава да обработваш дърво от мухъл и гъби?
» » Борба гъби и мухъл в апартамента, причините за мухъл, премахването на мухъл по стените