Колко правилно да излея бетон?

Информация за това как точно да се напълни бетон днес е важна за много отделни разработчици. За да се получат силни и надеждни строителни конструкции, не е достатъчно да се избере необходимата марка материал и да се достави на обекта. Работата с него трябва да се извършва в строго съответствие с правилата. Ако не е налице необходимата проектна документация или сте придобили готови бетонни смеси за индивидуални цели, трябва да следвате определена последователност от действия. В противен случай всички грешки ще се почувстват през следващите няколко години от работата на структурата, която сте изградили.

Ролята на кофража

Всяка създадена конструкция изисква задължително кофраж - вид матрица за изливане и втвърдяване. Тя може да бъде изработена от дърво или стомана, трябва стриктно да отговаря на определената форма и размер, както и да осигурява необходимата здравина и стабилност. Строителните организации често използват кофраж за сгъване на кофража, включително демонтируеми дъски или дъски. Тя се установява както от силите на работниците, така и от технологиите. Важно е да се изключат възможно най-много цепнатини в ставите, за да се избегне изтичането на циментово мляко при запълването и уплътняването на разтвора.

Колко правилно да излея бетон?

принадлежности

Има бетонни и стоманобетонни конструкции. При първото могат да бъдат добавени само различни подсилващи включвания (естествени камъни, камъчета, чакъл), и второ наличието на стоманени елементи, различни по форма и качество на използвания материал, наречени принадлежности. За да знаете как точно да запълвате бетона за всеки случай, първо трябва да разберете разликите в работните, разпределителните и монтажните елементи, възможностите за тяхното използване и цел. Често цялата информация се поставя в проектите, но не очаквайте да бъдете обвързани от тази процедура.При поставянето на армировката в разтвора е невъзможно да се пренебрегне защитният слой на материала, който предотвратява неговата корозия. Дебелината му се влияе от формата на създадения обект, планираната якост на конструкцията и характеристиките на използваната метална сърцевина, както и външни фактори при последваща работа. Например, 100 мм стени плочи трябва да имат защитен слой от 15 мм, носещи греди и колони - 20 мм, неподготвени основи - 50-70 мм. Масивните субстрати обикновено са подсилени с метални решетки или решетки, колони - с отделни пръти и пръти. Те са свързани чрез скоби или готови рамки.

Колко правилно да излея бетон?

В гредите се монтират подсилени заварени рамки, техните части или отделни пръчки. С голяма тежест структури те се поставят в кофража с помощта на кранове. При стоманобетонните плочи често се използват предварително заварени решетки (решетки). Защитният слой за основната армировка е създаден от леки стоманени подпори или бетонни плочки, поставени на разстояние 70-100 см под възлите на използваното ядро. В строителните организации, преди попълването, всички структури се проверяват от надзорните органи със съставянето на съпътстващи актове.

БетониранеКофражът е изпълнен с решение в няколко хоризонтални слоя със задължително уплътняване на всеки от тях. Доставената кофа с бетон се разтоварва от височина, която не надвишава 1.5-2 м от повърхността, която се излива, когато бетоновата помпа се доставя с ръкава, която се поставя на не повече от 1 м от мястото на изливане. В противен случай слоевете, описани по-рано, могат да се разслоят. Следователно, ако не е възможно да се спазят тези условия, се използват допълнителни тави или сместа се спуска по дължината на верижните стволове. Съблюдавайте препоръките за запълване на бетон, за изравняване на лопатките и скреперите и за запечатване - вибратори.

Уплътненият материал трябва да бъде хомогенен, да няма кухини и плътно да обгражда армировката. Също така, вибрациите спомагат за равномерно разпределение на компонентите на разтвора, което го прави по-гъста и издръжлива. Има дълбоки, външни и повърхностни вибратори. Първите са потопени дълбоко в кондензирания слой, вторият е поставен отгоре, третият е закрепен директно към кофража. Дълбоките инструменти могат да имат както гъвкав, така и твърд вал. С гъвкавост се препоръчва използването му при изливане на колони, прегради, греди, с твърди в дебели стени и основи. Повърхностните вибратори са уплътнени с подови панели и подови основи, а тънките стени са външни.

Колко правилно да излея бетон?

Когато сместа се уплътни, тя престава да се утаи, повърхността на следващия слой придобива хоризонтален характер, ъглите на плесените се пълнят добре и циментните млека се замразяват в процепите. Изместването на монтираната арматура в процеса на работа е строго забранено.

Подготовка на подове

При подреждането на подовете, земята под тях е внимателно изравнена, предварително уплътнена и елиминираща всякакъв течение. Преди да бъде бетониран, той се навлажнява в изобилие, тъй като за решението е необходимо влага за последващо регулиране. Изливането на основния слой (подготовка) се извършва под формата на отделни ивици с широчина 3-4 m. За тази цел, на целия обект, платките за местоположение се разполагат на еднакво разстояние и запълват формираните правоъгълници през едно. За консолидация използвайте замазка. Освен това повърхността на бетона се заглажда с мистрия и кърпа. След втвърдяването попълнете липсващите ниши.

Готовите бетонни подове се делят на деформационни шевове, които ги нарязват на платформи 6х9 или 9х12 м. Това е необходимо, за да се отстранят прекомерните напрежения на основата, когато деформацията е деформирана. За изравняване на довършителната база се използват скрепер и гумена лента. Можете да използвате мистрия. Препоръките за правилното запълване на бетон често предлагат вакуумиране, когато излишната влага се изсмуква от повърхността, което я прави по-трайна и груба. Когато изливате малки препарати, можете да използвате рубероид, за да създадете шевове, като го полагате в процеса на оборудването с равномерни ленти по целия основен слой.

Колко правилно да излея бетон?

Поддържане на конструкции

Прясно построените сгради изискват някаква грижа. За бързо натоварване при горещо време те са покрити и периодично навлажнени. Това се прави от една и половина до две седмици. Първите 2-3 часа на повърхността не трябва да бъдат изложени на слънчевите лъчи. Той може да бъде защитен с всички покривни материали (плик, рогозки и др.). След 15-20 часа се позволява да се изсипва пясък или стърготини отгоре. Експлоатацията на бетонни конструкции се допуска, когато достигнат съдържание от поне 1,5 MPa. Доверието в качеството на материала се осигурява и чрез периодични проверки на състава, използван в производствените обекти и по време на работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фиксиран кофраж за основата Етапи на изливане на основатаФиксиран кофраж за основата Етапи на изливане на основата
Хванете - бетонХванете - бетон
Монолитно припокриване върху велпапетоМонолитно припокриване върху велпапето
Запълване на стени с пенобетон със собствени видеоклиповеЗапълване на стени с пенобетон със собствени видеоклипове
Как да инсталирате кофража за основата на щитоветеКак да инсталирате кофража за основата на щитовете
Урок 2 Изграждане на кофраж за създаване на видеоУрок 2 Изграждане на кофраж за създаване на видео
Кофраж за основатаКофраж за основата
Кофраж за типовете фундаментни колониКофраж за типовете фундаментни колони
Колко трябва да изсъхне бетона в кофражаКолко трябва да изсъхне бетона в кофража
Структурни матрици - технология за възпроизвеждане на картина върху бетонСтруктурни матрици - технология за възпроизвеждане на картина върху бетон
» » Колко правилно да излея бетон?